Κεντρική Διεθνή Σλούκας: ”Ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας για το καλό της πατρίδας”

Σλούκας: ”Ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας για το καλό της πατρίδας”

kostas sloukas fenerbahce baskonia

Ο Κώστας Σλούκας ήταν το τιμώμενο πρόσωπο από τον αθλητικό χώρο στο δείπνο Τσίπρα-Ερντογάν και σε δηλώσεις του εμφανίστηκε ενωτικός για τις δύο χώρες ενώ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στους δύο ”αιώνιους” για την συνέχεια της Euroleague.

Αναλυτικά:

-Το βράδυ της Τρίτης (6/2) ήσουν προσκεκλημένος στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Θα μας μεταφέρεις το κλίμα; 

”Κατ’ αρχάς είναι πολύ μεγάλη τιμή που με προσκαλεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, ως οικοδεσπότης, στο δείπνο και να είμαι παρών σε μία τόσο ιστορική στιγμή. Από εκεί και πέρα, το κλίμα ήταν αρκετά καλό μπορώ να πω, όλα τηρήθηκαν βάσει πρωτοκόλλου, ακόμη και το σέρβις στο δείπνο. Γενικότερα υπήρχε ένα θετικό, καλό κλίμα”.

-Ήσουν ο μόνος αθλητής σε αυτό το δείπνο; 

”Ναι ήμουν ο μόνος αθλητής γιατί απ’  όσο γνωρίζετε τα τελευταία τέσσερα χρόνια είμαι εδώ, αγωνίζομαι στη Φενερμπαχτσέ και η πρόσκλησή μου σε αυτό το δείπνο έγινε ως πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό και κυρίως στην Τουρκία. Αυτός ήταν ο λόγος που βρισκόμουν εκεί”.

Και μιας και ανέφερες τη Φενερμπαχτσέ, οι φίλαθλοι της τουρκικής ομάδας σε έχουν αγκαλιάσει Κώστα! Έτσι δεν είναι; 

”Ναι! Η αγάπη των Τούρκων φιλάθλων πραγματικά για εμένα είναι κάτι πολύ σημαντικό και ξεχωριστό. Προφανώς αναγνωρίζεται όχι μόνο η δική μου προσπάθεια, αλλά όλων των συμπαικτών μου στο γήπεδο και τα έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Πραγματικά, είναι κάτι αξιοζήλευτο και πολύ σημαντικό η σχέση που έχουν αναπτύξει οι παίκτες της Φενερμπαχτσέ με τους φιλάθλους” 

-Στο δείπνο, είχες την ευκαιρία να συνομιλήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; 

”Ναι! Μιλήσαμε για λίγο. Με ρώτησε για τη ζωή μου εδώ, αν είμαι καλά. Δεν είπαμε κάτι ιδιαίτερο, τα κλασικά, γιατί προφανώς ήταν κουρασμένοι και οι δύο λόγω του βεβαρημένου προγράμματος που είχαν από την αρχή της ημέρας και της συζητήσης που είχαν”.

-Και με τον κύριο Ερντογάν μιλήσατε;

”Ναι! Και με τον κύριο Ερντογάν μιλήσαμε λίγο. Έχω ξαναβρεθεί με τον κύριο Ερντογάν, πριν δύο χρόνια, πάλι στο Παλάτι, όταν κατακτήσαμε τη Euroleague, με τη Φενερμπαχτσέ (2017)”.

Πριν στραφεί η συζήτηση στο μπάσκετ και τον αγώνα Φενερμπαχτσέ-Παναθηναϊκός, προγραμματισμένος για την Παρασκευή (8/2) στην Κωνσταντινούπολη, ο Κώστας Σλούκας, θέλησε να προσθέσει:

”Θέλω να τονίσω και είναι κάτι πολύ σημαντικό ότι εμείς οι άνθρωποι του εξωτερικού που έχουμε δύναμη να ακούγεται η φωνή μας, να ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας για το καλό της πατρίδας. Γιατί πραγματικά είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας και υποφέρω όσο υποφέρουν και οι Έλληνες στη χώρα μου. Γι΄ αυτό το λόγο παραβρέθηκα εκεί και είναι, πραγματικά, όπως σου είπα, πολύ μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σε αυτό το δείπνο”.

-Είναι πολύ σημαντικό Κώστα που δέχτηκες να μιλήσεις δημόσια μετά την παρουσία σου στο δείπνο των ισχυρών ανδρών των δύο χωρών και σε ευχαριστούμε γι’ αυτό, αφού συνήθως οι αθλητές δεν θέλουν να… εμπλέκονται με την πολιτική, κάτι που βέβαια είναι κατανοητό.

”Κάτι παρόμοιο και με εμένα ισχύει. Είναι επιλογή μου! Δεν θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική, απέχω από την πολιτική. Έχω επιλέξει το δρόμο του αθλητισμού και αφοσιώνομαι σε αυτόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ενημερώνομαι για τα πολιτικά δρώμενα στη χώρα μου καθημερινά. Είμαι ενήμερος γιατί θέλω να μαθαίνω τι συμβαίνει στη χώρα μου”.

-Οι σχέσεις των δύο χωρών υπήρξαν διαχρονικά… τεταμένες και ο ρόλος σου ως πρεσβευτής της Ελλάδας είναι πράγματι ιδιαίτερα σημαντικός. Ο Ιμπραήμ Κουτλουάι υπήρξε ο πρώτος Τούρκος μπασκετμπολίστας που αγωνίστηκε ποτέ σε ελληνική ομάδα, στον Παναθηναϊκό. Αισθάνεσαι και εσύ πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος σου στη συμφιλίωση των δύο λαών; 

”Εγώ προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ μέσα στο γήπεδο. Από εκεί και πέρα, όπως σου είπα, το σημαντικό για εμένα είναι ότι υπάρχει κατανόηση και αναγνώριση. Δεν έχω νιώσει τα τέσσερα χρόνια που είμαι εδώ καμία έχθρα από την πλευρά των Τούρκων φιλάθλων. Ίσα-ίσα με έχουν αγκαλιάσει, με έχουν αγαπήσει και με έχουν στηρίξει. Είμαι κι εγώ άτομο που δεν προκαλώ γενικότερα και φυσικά σέβομαι τη δική τους κουλτούρα και τα δικά τους «πιστεύω». Κι εκείνοι από την πλευρά τους σέβονται τη δική μου κουλτούρα, τα δικά μου «πιστεύω» και ιδεώδη. Υπάρχει μία τέτοιου είδους σχέση και πραγματικά χαίρομαι γι΄ αυτό”.

-Σε δύο ημέρες, την Παρασκευή (8/2), διεξάγεται ο αγώνας Φενερμπαχτσέ-Παναθηναϊκός στην έδρα σας, δύο ομάδες με πολύ μεγάλη βαθμολογική διαφορά, καθώς η Φενερμπαχτσέ είναι μόνη πρώτη στον πίνακα, ενώ ο Παναθηναϊκός ενδέκατος και παλεύει για παρουσία στην οκτάδα των πλέι-οφ. Πως προετοιμάζεστε στη Φενέρ για τον αγώνα με την επί 13 σεζόν ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς; 

”Είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, όχι μόνο για εμένα, αλλά για όλη την ομάδα γιατί γνωρίζουμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη και η 11η θέση νομίζω πως δεν αξίζει στον Παναθηναϊκό, βάσει του ονόματός του. Είναι θέμα τύχης γιατί θεωρώ πως δεν είναι κακή ομάδα ο Παναθηναϊκός. Θεωρώ πως με την απομάκρυνση του Τσάβι Πασκουάλ από την τεχνική ηγεσία, έχουν αλλάξει πρόσωπο. Ο coach Πιτίνο είναι μία πολύ μεγάλη προσωπικότητα κι έχει αλλάξει προς το καλύτερο ο Παναθηναϊκός, γι’ αυτό θεωρώ πως θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Στο τέλος, ο Παναθηναϊκός θα βρεθεί στα πλέι-οφ. Αυτή είναι η άποψή μου. Έτσι πιστεύω γιατί τα τελευταία χρόνια η πορεία του Παναθηναϊκού δείχνει αυτό… ότι πάντα είναι στα πλέι-οφ στο τέλος”.

-Πέρα από την αλλαγή προπονητή, η προσθήκη δύο παικτών, των Έιντριαν Πέιν και Σον Κιλπάτρικ αλλάζει τα δεδομένα… σε ρωτάω γιατί είχατε πετύχει άνετη νίκη στο ΟΑΚΑ, στον πρώτο γύρο; 

”Αλλάζουν σίγουρα τα δεδομένα! Βαρόμετρο παραμένει ο ηγέτης του Παναθηναϊκού, ο Νικ Καλάθης, ο οποίος όπως είχα προβλέψει πλέον αρχίζει και παίζει όπως μας έχει συνηθίσει. Πρόκειται για έναν πολύ χαρισματικό παίκτη, τον φυσικό ηγέτη του Παναθηναϊκού, είναι γενικότερα ένα καλό σύνολο ο Παναθηναϊκός. Είναι μία ομάδα που δύσκολα χάνει”.

-Εσύ Κώστα κάνεις μία πολύ καλή σεζόν φέτος και ήθελα να μου πεις και με την έλευση του Έρικ Γκριν για το πως βιώνεις φέτος τη χρονιά και τη σεζόν; 

”Μέχρι τώρα η χρονιά μας πηγαίνει αρκετά καλά. Είμαστε πρώτοι και στο τουρκικό πρωτάθλημα και στη Euroleague. Αυτό για εμάς είναι έξτρα κίνητρο να δουλέψουμε παραπάνω και σε καμία περίπτωση δεν είναι επανάπαυση. Εξάλλου, οι στόχοι της Φενερμπαχτσέ είναι ξεκάθαροι από την αρχή. H πρόκριση στο φάιναλ-φορ στη Euroleague είναι από τους βασικότερους στόχους μας. Η πορεία μας τα τελευταία τρία χρόνια δείχνει ότι η ομάδα δεν επαναπαύεται και προσπαθεί πάντα για το καλύτερο. Φυσικά και… υποφέρουμε μέσα στη χρονιά, αλλά ο βασικός μας στόχος είναι να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά στην κανονική περίοδο και από εκεί και πέρα να παλέψουμε για την είσοδό μας στο φάιναλ φορ”.

-Καθώς έχεις φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού, πιστεύεις πως η ομάδα του Πειραιά θα προκριθεί με πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ της Euroleague; Ο Ολυμπιακός που το μεσημέρι της Τετάρτης (6/2) ανακοίνωσε την προσθήκη ενός γκαρντ, του Μπριαντέ Ουέμπερ. 

”Η πορεία του Ολυμπιακού είναι καλύτερη από του Παναθηναϊκού. Είναι επίσης μία καλή, ποιοτική ομάδα, η οποία έφερε ένα κακό αποτέλεσμα με την Μπαρτσελόνα την προηγούμενη αγωνιστική. Παρ’ όλα αυτά δεν θεωρώ πως βγαίνει από το στόχο του. Επειδή παλεύει όλα τα παιχνίδια και μπορεί να κερδίσει οπουδήποτε, ο Ολυμπιακός είναι επικίνδυνος, όπου και να παίξει”.

-Κεφάλαιο εθνική Ελλάδας τώρα, την οποία έχεις αποδείξει πόσο αγαπάς! Την Τρίτη (5/6), ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δήλωσε πως επιθυμία του είναι να φορέσει το εθνόσημο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, ενώ λίγες ώρες αργότερα αισιόδοξος ως προς την παρουσία του Γιάννη δήλωσε και ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Θανάσης Σκουρτόπουλος. Φαντάζομαι πως η δική σου συμμετοχή Κώστα είναι εκ των ων ουκ άνευ…

”Πρώτα ο Θεός να έχουμε την υγεία μας και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσω να βοηθήσω κι εγώ την εθνική ομάδα για να κάνει κάτι καλό στην Κίνα”.

-Έχει έρθει η ώρα για το πρώτο μετάλλιο της «επίσημης αγαπημένης» από το Ευρωμπάσκετ του 2009 στην Πολωνία;

”Το σημαντικό είναι να είμαστε όλοι υγιείς και να μπορούμε να εμφανιστούμε με όσο το δυνατόν καλύτερο ρόστερ. Από εκεί και πέρα είναι και θέμα συγκυριών, είναι και θέμα λίγο τύχης. Ελπίζω να κάνουμε κάτι καλό! Το υλικό είναι αρκετά καλό!”.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Κώνστας
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Μπάνκι: «Είναι επάξια στην δεύτερη θέση ο Παναθηναϊκός

Στην ποιότητα του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε ο Λούκα Μπάνκι. Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει …