Κεντρική NBA Ο Λούκα Ντόντσιτς κι η clutch “μαγεία” του! (vid)
NBA

Ο Λούκα Ντόντσιτς κι η clutch “μαγεία” του! (vid)

luca doncic

Προτού κλείσει τα 20 του χρόνια, ο Λούκα Ντόντσιτς δίνει την εντύπωση ενός “μπαρουτοκαπνισμένου” και ψυχρού εκτελεστή όταν το εκάστοτε παιχνίδι πλησιάζει προς το φινάλε του. Ο Σλοβένος σταρ αποδεικνύει συνεχώς ότι έχει βαθιά ριζωμένο μέσα του το “γονίδιο” του Γιουγκοσλάβου παίκτη με το killer ένστικτο, το οποίο τον βοηθά να επιβιώσει στις πιο αντίξοες μπασκετικές συνθήκες και να “γιγαντωθεί” μέσα από αυτές.

Ο Ντόντσιτς, λοιπόν, έχει ήδη την ικανότητα να “καθαρίζει” παιχνίδια στις clutch συνθήκες και να παίρνει πάνω του το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών στα πιο κρίσιμα σημεία. Στο χθεσινό παιχνίδι εναντίον των Μπλέιζερς, ο πρώην αστέρας της Ρεάλ συνέβαλλε τα μέγιστα στην ανατροπή από το -15 εντός της 4ης περιόδου κι οδήγησε τους Ντάλας Μάβερικς στη νίκη με 102-101.

Ειδικότερα, ο Ντόντσιτς σκόραρε τους 13 από τους 28 πόντους του στο τελευταίο 12λεπτο, με τους γνωστούς, χαρακτηριστικούς του τρόπους. Το αγαπημένο του step-back, ο τρόπος που προστάτευε την μπάλα με το σώμα του αλλά κι οι εντυπωσιακές αλλαγές κατεύθυνσης τέθηκαν σε ισχύ, με τον αστέρα του Ντάλας, μάλιστα, να πετυχαίνει το γκολ-φάουλ για το οριστικό προσπέρασμα των Μάβερικς (102-99).

Τα highlights του Ντόντσιτς

Το clutch γονίδιο του Ντόντσιτς τον έχει μετατρέψει σε έναν εκ των κορυφαίων παικτών του NBA, όσον αφορά τα κρίσιμα σημεία των αγώνων! Συγκεκριμένα, ο 19χρονος μετρά 11/16 σουτ τη φετινή σεζόν εντός των clutch συνθηκών, δηλαδή στα τελευταία 2 λεπτά των αγώνων, στις προσπάθειες που πρόκειται να ισοφαρίσουν το ματς ή να δώσουν το προβάδισμα στην ομάδα του!

Ακόμη, το προσαρμοσμένο ποσοστό ευστοχίας του στο clutch αγγίζει το 81.2%, δηλαδή διπλάσιο, συγκριτικά με τον μέσο όρο της λίγκας στην κατηγορία αυτή (πηγή: Inpredictable)!

Τέλος, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αποδοτικότητα του Ντόντσιτς αυξάνεται στην 4η περίοδο. Στο παρακάτω tweet παρατίθεται το true shooting percentage (μέτρηση του ποσοστού ευστοχίας που συνυπολογίζει και τις βολές) του Σλοβένου ανά περίοδο, καθώς και στις clutch συνθήκες. Όσο πιο κρίσιμο είναι το χρονικό σημείο, τόσο αυξάνεται το efficiency του πολυμήχανου, Ντόντσιτς!

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Με ηγέτη Μπατούμ στα playoffs οι Σίξερς

Ανησυχία για Μπάτλερ στους Χιτ τραυματίστηκε στο ματς με τους Σίξερς. Οι Φιλαδέλφεια Σίξερ…