Κεντρική Γ' Εθνική Τσεσμετζής στον ΣΕΠΚ: “Ο Απόλλων Καλαμαριάς βγάζει υγεία σε όλα τα επίπεδα…”

Τσεσμετζής στον ΣΕΠΚ: “Ο Απόλλων Καλαμαριάς βγάζει υγεία σε όλα τα επίπεδα…”

tsesmetzis giannis apollon

Tην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, στον Απόλλωνα Καλαμαριάς “μπαίνουν” οι βάσεις προκειμένου το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου να “εξελιχθεί” ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια ενώ έχει γίνει στελέχωση με ένα τιμ ανθρώπων που ασχολούνται με την άρτια λειτουργία διάφορων τομέων που αφορούν την καθημερινότητα της ομάδας.

O Γιάννης Τσεσμετζής μιλώντας στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚhttps://www.sepk.gr/portal2/el-GR/2018-08-30-08-12-59/8613-q—–q ), αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα του Απόλλωνα Καλαμαριάς, σχολίασε την -άψογη- οργάνωση του συλλόγου, στάθηκε στο κομμάτι του κόσμου ενώ χαρακτήρισε τεράστια την προσφορά του Θάνου Γιαννικόπουλου (υπεύθυνος των Ακαδημιών της ομάδας και general manager του ανδρικού τμήματος).

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης σχετικά με τις δηλώσεις του έμπειρου τεχνικού του Απόλλωνα Καλαμαριάς:

Η φετινή σεζόν είναι… ιδιαίτερη για τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, καθώς γίνεται μία προσπάθεια να βάλει στέρεες βάσεις για τα επόμενα χρόνια. O Γιάννης Τσεσμετζής μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) κι ανέλυσε όλα τα δεδομένα σχετικά με την ομάδα της Καλαμαριάς και το ευοίωνο μέλλον της.

“Ο σύλλογος κινείται σε επαγγελματικά πρότυπα…”

Για την φετινή προσπάθεια στον Απόλλωνα Καλαμαριάς: “Η υπέρβαση μπορούμε να πούμε ότι είναι η λέξη που αντικατοπτρίζει την προσπάθεια που γίνεται στον φετινό Απόλλωνα Καλαμαριάς και στο τμήμα μπάσκετ. Μια υπέρβαση, η οποία ξεπερνά τα τελευταία 20 χρόνια οποιαδήποτε προηγούμενη προσπάθεια. Ήταν μέλημα της διοίκησης να παρουσιάσει φέτος ένα πρόσωπο επαγγελματικό σε όλα τα επίπεδα και τα έχει καταφέρει επανδρώνοντας το ανδρικό τμήμα και τις Ακαδημίες με έμπειρους ανθρώπους όσον αφορά το προπονητικό σταφ, το υποστηρικτικό προσωπικό -το οποίο επίσης παρέχει μεγάλη βοήθεια στην λειτουργία του τμήματος- ενώ στο διοικητικό κομμάτι υπάρχουν άνθρωποι που είναι χρόνια κοντά στην ομάδα και λειτουργούν προς όφελος του συλλόγου.

Σχετικά με το οργανωτικό κομμάτι, όλα κινούνται γύρω από την κάλυψη των αναγκών των παικτών του ανδρικού τμήματος. Οι παίκτες έχουν δίπλα τους επαγγελματίες, όπως γυμναστή, φυσιοθεραπευτή, γιατρό-ορθοπεδικό ενώ έχουν μπει σε μια ετήσια βάση ασφαλιστηρίου συμβολαίου ώστε να μην έχουν κανένα ζήτημα, είτε αυτό πρόκειται για ασθένεια, είτε για ατύχημα. Έχουν, ακόμη, κάλυψη σε αιματολογικές εξετάσεις -οι οποίες έχουν γίνει στο μικροβιολογικό κέντρο «Ανάλυση»- αλλά και σε ό,τι αφορά το πελματογράφημα -το οποίο έγινε στο φυσιοθεραπευτήριο του Γιώργου Τελίδη «Hygeia-Complex Telidis»-, ώστε με όλα αυτά να μπορεί να υπάρχει πρόληψη αναφορικά με πιθανούς τραυματισμούς.

Ακόμη, παρακολουθείται από όλους τους παίκτες πρόγραμμα ατομικής βελτίωσης, είτε αυτό σημαίνει δύναμη, είτε φυσική κατάσταση, είτε το τεχνικό κομμάτι. Επιπλέον, σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας μας έχουμε στατιστική υπηρεσία -από την «Genius Sports» που είναι παγκοσμίου φήμης εταιρία- προκειμένου να υπάρχει στατιστική ανάλυση τόσο σε ομαδικό επίπεδο, όσο και σε ατομικό. Οποιοδήποτε θέμα ή πρόβλημα προκύψει, λύνεται και υπάρχουν άνθρωποι που είναι 24 ώρες το 24ωρο δίπλα στους αθλητές που επανδρώνουν το ανδρικό τμήμα αλλά και τις Ακαδημίες. Η ομάδα βγάζει επαγγελματισμό και εκτός από τα προηγούμενα που ανέφερα, αυτό φαίνεται κι από την κάλυψη αλλά και την προβολή που υπάρχει. Είναι σημαντικό που προβάλλονται οι ενέργειες που γίνονται.

Υπάρχει Γραφείο Τύπου της ομάδας που είναι οργανωμένο και καλύπτονται οι εκδηλώσεις, βγαίνουν προς τα έξω οι δραστηριότητες – δράσεις του ανδρικού τμήματος αλλά και των Ακαδημιών. Έτσι γίνεται γνωστή η μεγάλη προσπάθεια που πραγματοποιείται στην ομάδα. Το ότι κάθε εντός έδρας αγώνας είναι γιορτή στον Απόλλωνα Καλαμαριάς -ένα κομμάτι που θα αναπτύσσεται σιγά-σιγά- είναι κι αυτό πολύ σημαντικό και δεν το κάνουν πολλές ομάδες.

Αυτό προβάλλεται κι είναι καλό που γίνεται κάτι τέτοιο, για να φέρεις τον κόσμο ακόμη περισσότερο κοντά σου. Είναι ήδη κοντά στην ομάδα, αλλά το ζήτημα είναι να έρθει ακόμη περισσότερο κοντά. Και κάποια στιγμή εκτιμώ ότι θα έρθει… Στον Απόλλωνα υπάρχει υγεία σε όλα τα επίπεδα, στο οικονομικό επίπεδο, στο οργανωτικό, στο διοικητικό αλλά και στο αγωνιστικό κομμάτι. Αυτό πρέπει να βγει προς τα έξω και βγαίνει με την προσπάθεια που κάνουν κάποιοι άνθρωποι μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ομάδας, αλλά και τα site, τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες. Γενικότερα, ο σύλλογος κινείται σε επαγγελματικά πρότυπα, σε όλα τα επίπεδα”.

“Όλοι οι παίκτες είναι μια παρέα…”

Για τον έως τώρα απολογισμό της ομάδας και την αγωνιστική φιλοσοφία: “Μέχρι τώρα η ομάδα σε 10 αγώνες έχει έξι νίκες και τέσσερις ήττες. Έχει κάνει αρκετές νίκες εκτός έδρας και όσον αφορά την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, προερχόμαστε από μια σημαντική επιτυχία απέναντι στην ΔΕΚΑ στον Εύοσμο, σε ένα ματς που κρίθηκε στην παράταση. Υπάρχουν και κάποιες εντός έδρας ήττες για την ομάδα, τις οποίες εγώ κρίνω ότι ήταν αποτέλεσμα απειρίας. Σε γενικές γραμμές τα παιδιά δουλεύουν σε πολύ υψηλό επίπεδο και προσπαθούν συνέχεια. Μέσα στις γιορτές δεν σταμάτησαν να δουλεύουν, εκτός από ένα μικρό ρεπό.

Στο τέλος θα δούμε τι θα κάνουμε όσον αφορά τους στόχους… Δεν είναι αυτοσκοπός η άνοδος, αλλά εάν έρθει μέσα από την συνολική προσπάθεια όλων μας, είναι καλοδεχούμενη. Δεν θα πούμε όχι. Η αγωνιστική φιλοσοφία που θέλουμε να περάσουμε σαν προπονητικό τιμ είναι η έμφαση στο αμυντικό κομμάτι, η σημασία στον τρόπο που παίζουμε πάνω στην μπάλα και μακριά από την μπάλα, στην οργανωμένη αλλά και στην προσωπική άμυνα. Αυτό το κομμάτι το πώς θα μαρκάρουμε και το πώς θα στηθούμε αμυντικά απέναντι στον αντίπαλο, είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Και το δεύτερο που θέλουμε, είναι να πάρουμε στο επιθετικό κομμάτι τις προσπάθειες μας μέσα από πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας. Για μένα το ζητούμενο είναι να προσπαθούμε να βρίσκουμε εύκολα καλάθια μέσα από τρανζίσιον καταστάσεις. Αν δεν το καταφέρουμε, μετά θέλει πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, πολύ καλή κίνηση των παικτών χωρίς την μπάλα και μέσα από αυτό, περνώντας η μπάλα από τα χέρια όλων των παικτών, να προσπαθούμε να βρούμε την όσο το δυνατόν καλύτερη επιλογή επιθετικά.

Από εκεί και πέρα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ότι όλα τα παιδιά είναι καταπληκτικοί χαρακτήρες. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα ζεστό και φιλικό μεταξύ των παικτών. Τα παιδιά βγαίνουν σχεδόν μετά από κάθε παιχνίδι, είτε είναι νίκη, είτε είναι ήττα και χαίρονται που είναι όλοι μαζί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι είναι μια παρέα αυτά τα 13 παιδιά που έχουμε στο ανδρικό τμήμα και αυτό ίσως είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση αυτής της ομάδας”.

“Ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας είναι από τους πιο μικρούς στην Γ’ Εθνική…”

Για τον νεανικό κορμό της ομάδας του Απόλλωνα Καλαμαριάς: “Ο κορμός της ομάδας είναι ένα μείγμα έμπειρων και νεαρών παικτών -και ηλικιακά και όσον αφορά τις εμπειρίες- και είναι πολύ σημαντικό ότι αυτά τα παιδιά αν και μικρά σε ηλικία -σκεφτείτε ότι υπάρχουν τουλάχιστον έξι παίκτες που είναι 18, 19 και 20 ετών- προσπαθούν μαζί με τους έμπειρους καλαθοσφαιριστές και δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους.

Φυσικά βελτιώνονται καθημερινά. Σκοπός μας είναι αυτά τα παιδιά να επανδρώνουν τον Απόλλωνα για πολλά χρόνια. Αν τους δοθεί η ευκαιρία να παίξουν σε μια ομάδα υψηλότερης κατηγορίες, είτε Α1, είτε Α2, θεωρώ πως ο σύλλογος δεν θα είναι εμπόδιο σε κανενός την εξέλιξη και ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους εξέλιξη, δηλαδή να δοθεί σε κάποιον η ευκαιρία να αγωνιστεί στην μεγαλύτερη κατηγορία ή στην Α2.

Οι συνθήκες για να γίνει αυτό, υπάρχουν στον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ο μέσος όρος ηλικίας της ανδρικής ομάδας είναι από τους πιο μικρούς στην Γ’ Εθνική, καθώς είναι περίπου στα 22,5 χρόνια. Εκτός από τους τρεις έμπειρους, τα υπόλοιπα 10 παιδιά είναι από 18 έως 24 ετών. Είναι σημαντικό αυτό… Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει ο Απόλλων Καλαμαριάς, του οποίου η θέση είτε παίζει στη Γ’ Εθνική, είτε στη Β’, είναι να δίνει ευκαιρίες στα δικά του παιδιά. Παιδιά που προέρχονται από τις Ακαδημίες, το παιδικό και το εφηβικό τμήμα”.

“Πάρα πολύ καλές οι συνθήκες στις Ακαδημίες, στόχος να βγουν παίκτες για το ανδρικό…”

Για τον στόχο να προωθηθούν νεαροί αθλητές του Απόλλωνα Καλαμαριάς στο ανδρικό τμήμα: “Θέλουμε να βγάλουμε παιδιά από τα σπλάχνα του συλλόγου. Κάποια παιδιά από το παιδικό και το εφηβικό της ομάδας, θα επανδρώσουν το ανδρικό τμήμα και γνώμονάς μας είναι αυτά τα παιδιά να παίξουν κάποια στιγμή στο ανδρικό και να προσφέρουν στον σύλλογο. Και θα το κάνουμε πράξη αυτό. Εγώ προσωπικά το έκανα σε όποιον σύλλογο ήμουν και θα συνεχίσω να το κάνω. Θα το απαιτήσω. Σε κάποια παιδιά θα δοθεί η ευκαιρία να προπονηθούν με το ανδρικό και είναι στο δικό τους χέρι -αν μπορέσουν να ανταποκριθούν- να συνεχίσουν να είναι μέλη της ανδρικής ομάδας και ας είναι έφηβοι ή παίδες.

Επειδή στο ζήτημα των Ακαδημιών έχω μεγάλη εμπειρία, θεωρώ πως οι Ακαδημίες του Απόλλωνα Καλαμαριάς λειτουργούν με άψογο τρόπο σε όλα τα επίπεδα, όπως γίνεται και το ανδρικό τμήμα. Η προσφορά του Θάνου Γιαννικόπουλου είναι τεράστια. Όπως στο ανδρικό, έτσι και στις Ακαδημίες, υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν για οποιοδήποτε θέμα που αφορούν τα τμήματα, είτε είναι αγωνιστικά, είτε προαγωνιστικά τμήματα.

Οι προπονήσεις, ο αριθμός των παιδιών ο οποίος σε κάθε τμήμα είναι όσος πρέπει να είναι για να μην υπάρχει μεγάλη πληθώρα, ο τρόπος προπόνησης από έμπειρους προπονητές και το σταφ των Ακαδημιών, οι συνθήκες οι οποίες είναι πάρα πολύ καλές, όλα αυτά μας δίνουν το δικαίωμα να λέμε πως οι Ακαδημίες του Απόλλωνα Καλαμαριάς είναι από τις καλύτερες Ακαδημίες στη Θεσσαλονίκη. Και θα συνεχίσει να ισχύει αυτό, γιατί η προσπάθεια δεν σταματά ποτέ σε αυτό το κομμάτι”.

“Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας φίλαθλος κόσμος που θα αγαπά το μπάσκετ του Απόλλωνα”

Για την στήριξη του κόσμου: “Η Καλαμαριά δεν θα πω πως είναι ποδοσφαιρομάνα αλλά είναι αθλητομάνα. Ανέκαθεν είτε ήταν ποδόσφαιρο, είτε ήταν βόλεϊ, είτε ήταν μπάσκετ, είτε οποιοδήποτε άθλημα, έχει ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό και αυτό το αποδεικνύουν με την παρουσία τους.

Είναι κοντά μας ο κόσμος και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Θα συνεχίσει να είναι κοντά μας κι εμείς με τον τρόπο μας και την αγωνιστική μας παρουσία, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε όλο και περισσότερο κόσμο κοντά στις δραστηριότητες της ομάδας. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας φίλαθλος κόσμος που θα αγαπά το μπάσκετ του Απόλλωνα, που θα έρθει κοντά στην ομάδα και θα μείνει κοντά της. Και όχι μόνο αυτός, αλλά μετέπειτα και τα παιδιά του.

Θέλουμε να έρθουν οικογένειες κοντά στην ομάδα γιατί το πνεύμα που υπάρχει στον Απόλλωνα Καλαμαριάς όσον αφορά τους εντός έδρας αγώνες και αυτό που βγάζει, είναι η χαρά, η διασκέδαση πάνω από όλα κι όχι αυτά τα έκτροπα που βλέπουμε σε γήπεδα επαγγελματικών κατηγοριών. Μπορεί να έρθει μια οικογένεια από την Καλαμαριά, να διασκεδάσει και να περάσει όμορφα για δύο ώρες, με όλα αυτά τα happening που υπάρχουν στα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Μαστρογιάννης
Περισσότερα σε Γ' Εθνική

Δειτε επισης

National League 2 (4ος όμιλος): Τα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής

Στην κορυφή οι Τιτάνες. Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα και τη βαθμολογία. Την 1η θέση στο…