Κεντρική Basket League Προμηθέας Πατρών “Το ελληνικό μπάσκετ μέρα με τη μέρα κάνει βήματα προς τα πίσω”

“Το ελληνικό μπάσκετ μέρα με τη μέρα κάνει βήματα προς τα πίσω”

Ο ισχυρός άνδρας του Προμηθέα ΠατρώνΒαγγέλης Λιόλιος, μίλησε για το πλάνο της ομάδας για τα επόμενα χρονιά, αναφέρθηκε στην ανταπόκριση που είχε από ομάδες του εξωτερικού, άλλα και την στήριξη του κόσμου στον σύλλογο, ενώ στο τέλος δεν παρέλειψε να τονίσει πως το ελληνικό μπάσκετ κάνει κάθε μέρα βήματα προς τα πίσω.

Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος τoυ Προμηθέα:

“Όταν ανακοινώθηκε η συνέντευξη Τύπου άλλα πράγματα ήθελα να πω. Όταν ανακοινώθηκε η συνέντευξη Τύπου δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα στο τι θα ειπωθεί. Εντυπωσιάστηκα και στεναχωρήθηκα γιατί έλεγε κόσμος να βγει να τα πει ο Λιόλιος για την διαιτησία. Να βγει να τα πει για τους μάνατζερ και τα γηρασμένα μυαλά που διοικούν το μπάσκετ. Με στεναχώρησε αυτό. Τα βιώνουμε και τα ζούμε κάθε μέρα. Τι θα κάνουμε όμως; Θα γίνουμε γραφικοί με συνεντεύξεις Τύπου; Αυτό είναι που θέλει το ελληνικό μπάσκετ; Αυτό είναι το πρόβλημά μας;

Όλα αυτά τα ξέρουμε και τα ζούμε. Να κάνει συνέντευξη Τύπου γι αυτό ο Προμηθέας. Αυτό που συνειδητοποίησα είναι πως ο κόσμος θέλει αίμα στην αρένα. Είναι σύνηθες απ’ όλους να γκρινιάζουν και να προβάλουν το άσχημο. Να μην έχουμε προτάσεις και να λέμε τι κακό συμβαίνει. Μέσα από την κοινωνία βγαίνουν όλα και τα ζούμε καθημερινά. Αυτό είναι η λύση, να καταγγείλουμε;

Αυτό που έχω μάθει η λύση δεν είναι να καταγγείλεις το σκοτάδι, αλλά να ανάψεις το φως, τα λόγια. Με στεναχώρησε που δεκάδες άνθρωποι ζητούσαν καταγγελίες. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Βλέπουμε τι συμβαίνει στο μπάσκετ. Όλοι το ξέρουμε. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το ελληνικό μπάσκετ μέρα με τη μέρα μπαίνει σε τέλμα και γεράσκει. Μέρα με τη μέρα οδηγείται προς τα πίσω γιατί δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός.

Τα επί μέρους προβλήματα θα τα λύσουμε μόνοι μας. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το ελληνικό μπάσκετ δεν έχει κανέναν προσανατολισμό και όραμα. Βρείτε μου μία ομάδα από τις εκατοντάδες που υπάρχουν στην Ελλάδα με τριετές πλάνο. Δεν μιλάμε για δεκαετές, θα γελάσουμε. Υπάρχει; Καμία! Απλά διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας. Μπαίνουμε σε τέλμα χωρίς όραμα. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Εμείς έχουμε αφήσει χώρο στις μικροομάδες να κάνουν το δικό τους μαγαζάκι. Εμείς φταίμε, εμείς θα δώσουμε τη λύση.

Με στεναχώρησαν αυτά που άκουγα, γιατί όλοι ζητούσαν αίμα στην αρένα. Δεν θα κάνουμε ποτέ συνέντευξη Τύπου για τέτοια θέματα. Άλλος είναι ο στόχος μας, πώς θα δούμε το αύριο.

Θα κάνουμε πράξεις. Χάρηκα πολύ χθες που είδα το παιχνίδι με το Περιστέρι και είδα τον Καράμπελα να παίζει πολύ. Στεναχωρήθηκα που έγινε πρώτη είδηση. Είναι κατάντια για το ελληνικό μπάσκετ να παίζει 17χρονος και να γίνεται πρώτη είδηση.

Η απάντησή μας για το μέλλον και το άσχημο παρόν που βιώνουμε είναι να δούμε το μέλλον. Θέλουμε να δώσουμε ένα όραμα και να μην βλέπουμε κόσμο να αδιαφορεί και μπάσκετ που θα παίζουν ξένοι και όχι Ελληνες. Αυτό είναι το νόημα για εμάς. Θυμηθείτε ποια ήταν η τελευταία φουρνιά σπουδαίων Ελλήνων. Δείτε τι μέλλον θα έχουμε σε 5 χρόνια στην Ελλάδα. Το έχετε σκεφτεί; Ο σχεδιασμός όλων είναι να δούμε τι θα γίνει φέτος. Αυτό δεν είναι πλάνο, αυτό είναι ότι ήρθαμε μέχρι να φύγουμε.

Το πιο σημαντικό για εμάς είναι πως έχουμε δημιουργήσει ιδιόκτητα γήπεδα που αθλούνται μόνο οι αθλητές των ακαδημιών μας. Σε αυτούς ρίχνουμε βάρος και σε αυτούς θα επικεντρώσουμε παράλληλα με την ανδρική ομάδα. Για να φτιάξεις υποδομές και το αύριο δεν θέλει χρήματα, θέλει χρόνο υπομονή και μεράκι για να δεις κάτι που θα φτιαχτεί σε 5 χρόνια.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτό που πετύχαμε. Είμαστε χαρούμενοι που την 1η Μαρτίου, την πρώτη μέρα της άνοιξης για εμάς, θα ήθελα να πιστεύω, καταφέραμε να δώσουμε τα φώτα όλης της Ευρώπης στην Πάτρα. Στον πυρήνα των αθλητών με αθλητές ομάδων U16. Αυτοί είναι που πρέπει να φτιάξουν τον χαρακτήρα τους και όχι μέσω μάνατζερ. Να μην φτάσουν στα 18 και στα 24 και να είναι ταλέντα, αλλά παίκτες.

Πρώτη Μαρτίου θα έχουμε τουρνουά που οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, U16 θα είναι στην Πάτρα. Η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ερυθρός Αστέρας και η Στελατζούρα θα είναι στην Πάτρα. Οι τρεις πιο δυνατές ομάδες στο U16 θα είναι στην Ελλάδα. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων, να καταλάβουν που βρίσκονται και να τους προετοιμάσουμε για το μέλλον, ώστε η επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ να δίνει έμφαση στα νέα παιδιά. Με οργάνωση, πλάνο και όραμα. Τότε, ας έρθουμε να λύσουμε και τα επί μέρους προβλήματα, Ας έρθουν και να βρούμε τη λύση. Θα έρθουν και κανάλια από τις ΗΠΑ για να δείξουν το γεγονός.

Αν δεν έχουμε πλάνο και όραμα δεν θα καταφέρουμε τίποτα.

Από τη μεριά μου θέλω να καλέσουμε όλους όσους ενδιαφέρονται για το αύριο του ελληνικού μπάσκετ. Όσους θέλουν να εκφράσουν το αύριο του ελληνικού μπάσκετ. Εμείς θα κάνουμε πράξεις και βήματα. Εμείς θα κάνουμε πράγματα. Το χόμπι μας στην Ελλάδα είναι να γκρινιάζουμε και να φταίνε οι άλλοι.

Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και μας τρελαίνει να βρίσκονται στο χώρο άνθρωποι που δεν αγαπάνε αυτό που κάνουν. Και θα προχωρήσουμε με τον δικό μας τρόπο, με πράξεις”.

Για το αν έχει συμμάχους εντός των τειχών: “Τον τελευταίο χρόνο μας έκανε καλό η επαφή στο Champions League. Συνειδητοποιήσαμε γιατί κάποιες χώρες μας προσπερνούν. Δίνουν έμφαση στο μέλλον τους επενδύοντας σε νέους αθλητές, μέσα από σωστή προσέγγιση. Είναι και ένας βασικός λόγος που ήρθαμε σε επαφή με την Ρεάλ Μαδρίτης. Έχουμε προσωπική σχέση, όπως και με τις άλλες ομάδες. Στη χώρα είμαι σίγουρος πως όλοι αυτό ψάχνουν, ξέρουν ποιο είναι το μέλλον. Αυτό που λείπει όμως, είναι ότι κάποιος πρέπει να βγει μπροστά. Το ξέρουμε.

Δεν είναι μυστικά όλα αυτά. Αυτά τα βιώνουμε κάθε μέρα, εν γνώσει μας. Είμαστε μέλη της ελληνικής κοινωνίας, ξέρουμε ποια είναι τα καλά και τα κακά. Όσο υποστηρίζεις τα αρνητικά, τα γιγαντώνεις. Βεβαίως κουβεντιάζουμε με άλλες ομάδες και είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η επόμενη μέρα. Οι πιο πολλοί λένε ότι είναι αδύνατο. Δεν είναι έτσι. Αν θέλεις κάτι πολύ το κάνεις”.

Για το γεγονός ότι ο Προμηθέας λειτουργεί και ως πρέσβης: “Θα απαντήσω μέσα από την καρδιά μου. Δεν είμαστε πολιτικοί ούτε διπλωμάτες. Τον Προμηθέα τον θυμάμαι από τα τοπικά, όταν πολλοί δεν μας θυμόντουσαν. Σέβομαι πιο πολύ τους παράγοντες των τοπικών. Δεν είμαστε πρεσβευτές. Είναι τόσες οι ομάδες στην Ελλάδα, που έχουν τη θέληση, απλά δεν έχουν τη δυνατότητα. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα. Φυσικά και δεν μονοπωλούμε εμείς την αλήθεια. Αυτή είναι η άποψή μας”.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Μαστρογιάννης
Περισσότερα σε Προμηθέας Πατρών

Δειτε επισης

Προμηθέας: Κι επίσημα δικός του ο Ρογκαβόπουλος

Kάτοικος Πάτρας θα είναι τη νέα σεζόν ο Νίκος Ρογκαβόπουλος. Ο Έλληνας καλαθοσφαιριστής αν…