Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Δεν θέλει να ξεστολίσει

Δεν θέλει να ξεστολίσει

vassilis spanoulis olympiacos barcelona

Αν το πρωτάθλημα της Ευρωλίγκας ήταν… χριστουγεννιάτικο δέντρο, οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούσαν να περηφανεύονται ότι το έχουν στολίσει με εξαιρετικό τρόπο. Κάθε μπάλα, κάθε στολίδι τοποθετήθηκε με κόπο και τρόπο, αλλά τώρα έχει έρθει η στιγμή να μπει το αστέρι στην κορυφή. Θα είναι κρίμα μια απρόσεκτη κίνηση να ρίξει το δέντρο και να χαλάσει τον στολισμό.

Επί της ουσίας ο Ολυμπιακός χρειάζεται τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα για να «κλειδώσει» όλα όσα έχει κατακτήσει. Έχει εξασφαλίσει το πλεονέκτημα επί της Μπασκόνια, επί του Παναθηναϊκού, επί της Χίμκι (όσο κι αν μοιάζει απίθανο να ισοβαθμήσουν), αλλά αυτό που χρειάζεται είναι μια απλή νίκη επί των Καταλανών για να έχει την απόλυτη άνεση.

Αν τα καταφέρει θα πάει στις 13 νίκες, άρα θα έχει… τρεις περισσότερες από την Μπάρτσα, που ναι μεν θα έχει 11, αλλά θα υστερεί (έχοντας υποστεί δύο ήττες) στην ισοβαθμία, είτε απλή, είτε πολλαπλή. Το σημαντικό, όμως, είναι πως με 13 νίκες σε 21 αγώνες και μόλις 9 να απομένουν, είναι αδύνατο να τον υποσκελίσει η Μπαρτσελόνα, ή η Μπάγερν (την έχει νικήσει στο Μόναχο και την έχει στο γήπεδό του), που είναι οι πλησιέστερες σε αυτόν.

Ποιο είναι το ζητούμενο για την αναμέτρηση στο ΣΕΦ; Αν «διαβάσει» κανείς την Ευρωλίγκα, σε αυτή ακριβώς τη φάση που βρίσκεται, το μυστικό θαρρώ ότι πρέπει να αναζητηθεί στη διαχείριση της κόπωσης. Τραυματισμοί παικτών (1.5 μήνα έξω ο Βέσελι, για παράδειγμα), πνευματική πρωτίστως και σωματική κούραση από τις συνεχείς συναντήσεις και τα ταξίδια, «χαλάνε» το μυαλό των παικτών.

Όποιος είναι πιο συγκεντρωμένος, όποιος διαχειριστεί καλύτερα τις αδυναμίες του, θα αντέξει ως το τέλος. Το ταξίδι είναι εξ ορισμού μακρύ, ο Ολυμπιακός έχει φτάσει ως εδώ κάνοντας ελάχιστα στραβοπατήματα (αν είχε αποφύγει την ήττα στην Τουρκία από την Νταρουσάφακα η διαδρομή του θα ήταν αλάνθαστη), οπότε είναι κρίμα -εδώ που έφτασε- να χάσει το… πάνω χέρι.

Ενδεχόμενη ήττα από την Μπαρτσελόνα (μην την υποτιμάτε, είναι πολύ καλή ομάδα) δεν είναι καταστροφική, ειδικά αν δεν είναι μεγαλύτερη των 9 πόντων, με τους οποίους νίκησε στη Βαρκελώνη (60-69). Όμως, μετά θα ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια για λάθη και το μπάσκετ είναι άθλημα… λαθών.

Μαθηματικά όλα μπορεί να συμβούν, όμως όλοι γνωρίζουν ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια κι η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός με νίκη έχει δικαίωμα στο όνειρο, καθώς στα πλέι οφ δεν θα βρει απέναντί του κάποιο από τα τρία μεγαθήρια της διοργάνωσης.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Βιλερμπάν – Μονακό 77-87 (vid)

Τα… χρειάστηκε, αλλά κέρδισε η Μονακό Η Μονακό ζορίστηκε απέναντι στη Βιλερμπάν, αλλ…