Κεντρική Γ' Εθνική “Η κατεύθυνσή μας είναι να «βγουν» αθλητές για την πρώτη ομάδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς!”

“Η κατεύθυνσή μας είναι να «βγουν» αθλητές για την πρώτη ομάδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς!”

giannikopoulos 6

Ο Απόλλων Καλαμαριάς πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει μία από τις καλύτερες Ακαδημίες στη Θεσσαλονίκη. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο, χρειάστηκε… πολλή και καλή δουλειά, οργάνωση σε όλους τους τομείς, στελέχωση των τμημάτων με ανθρώπους που διαθέτουν εμπειρία, αλλά και ένα πλάνο που κάθε χρόνο βελτιωνόταν.

Ως υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής τα τελευταία επτά χρόνια, αν μη τι άλλο ο Θάνος Γιαννικόπουλος έχει τεράστιο (και το μεγαλύτερο) μερίδιο στην επιτυχία της εξέλιξης της Ακαδημίας του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ο Γιαννικόπουλος, που παράλληλα αποτελεί τον general manager της ανδρικής ομάδας, μίλησε στο mgskapollon.gr για την πρόοδο που υπάρχει στα τμήματα υποδομής του συλλόγου ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις παροχές που “προσφέρει” ο Απόλλων Καλαμαριάς στους νεαρούς αθλητές καθώς και στον μεγάλο στόχο να “βγουν” παίκτες που θα στελεχώσουν την “μεγάλη” ομάδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

“Ο κόσμος της Καλαμαριάς εκτίμησε την οργάνωση και κάθε χρόνο αυξανόταν ο αριθμός των παιδιών”

Αρχικά αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο άρχισε να αναπτύσσεται η Ακαδημία του Απόλλωνα Καλαμαριάς τα τελευταία χρόνια και στο πώς αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των παιδιών στα τμήματα υποδομής, μιας και όταν τα ανέλαβε εκείνος υπήρχαν 70 παιδιά και πλέον την φετινή χρονιά ο σύλλογος στις τάξεις του έχει περίπου 300 αθλητές:

“Η αύξηση των αθλητών στην Ακαδημία προήλθε μέσα από συστηματική δουλειά ξεκινώντας στην αρχή από τα βασικά. Δηλαδή, σωστός προγραμματισμός παρέχοντας βασικές υπηρεσίες στους γονείς και τα παιδιά. Έγινε η στελέχωση του προπονητικού σταφ προσπαθώντας κάθε χρόνο να επιλέγουμε καλούς προπονητές οι οποίοι μπορούν να αντεπεξέλθουν στο πλάνο της ομάδας. Βασικός στόχος της Ακαδημίας μας είναι η παραγωγή αθλητών που θα στελεχώσουν τις ανδρικές και τις γυναικείες ομάδες του συλλόγου. Σταδιακά, χρονιά με την χρονιά, βελτιώσαμε το προπονητικό σταφ, συνεχίσαμε με το να παρέχουμε περαιτέρω υπηρεσίες στους αθλητές και τις αθλήτριες, όπως διάφορα event, happening ενώ κάναμε διάφορα camp με αποκορύφωμα τις δύο χρονιές τις οποίες είχαμε συνεργασία με την TNBA, έναν πολύ μεγάλο παγκόσμιο οργανισμό.

Φέραμε δύο προπονητές από την Αμερική και κάναμε τις δύο χρονιές δύο basketball camp με πολύ μεγάλη επιτυχία έχοντας τεχνικούς που ασχολούνται με youth programs στο ΝΒΑ. Πρόκειται για νεανικά προγράμματα που τρέχουν οι ομάδες του ΝΒΑ. Επίσης, κάναμε διάφορες εκδρομές, ακόμη και στο εξωτερικό. Έχουμε πάει δύο φορές στα Σκόπια, μέσα στην Ελλάδα έχουμε επισκεφτεί πάρα πολλά μέρη, όπως την Καβάλα, την Δράμα, την Ξάνθη, την Φλώρινα, τις Σέρρες προκειμένου να κάνουμε φιλικά γνωρίζοντας παράλληλα νέες Ακαδημίες, νέους αθλητές και μπασκετική κουλτούρα σε διάφορα μέρη της χώρας.

Με βάση όλο αυτό τον προγραμματισμό, ο κόσμος της Καλαμαριάς εκτίμησε τις προθέσεις του συλλόγου, εκτίμησε την οργάνωση που υπήρχε και χρονιά με την χρονιά ο αριθμός των παιδιών αυξανόταν. Δηλαδή, ξεκινήσαμε με 70 αθλητές, την δεύτερη χρονιά φτάσαμε τους 120 αθλητές. Συνεχίσαμε με 150, το νούμερο αυξήθηκε στους 180, ξεπεράσαμε κάποια στιγμή τους 200 και αυτή την στιγμή έχουμε φτάσει να μιλάμε για μια Ακαδημία που απαριθμεί περίπου 300 αθλητές, αγόρια και κορίτσια”.

giannikopoulos 5

“Έχουμε έμπειρους προπονητές, γιατρό, φυσιοθεραπευτή και προγράμματα προληπτικής ιατρικής”

Για τις παροχές που “προσφέρει” η Ακαδημία του Απόλλωνα Καλαμαριάς και τα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς τόσο για το προπονητικό σταφ όσο και για την σημασία που δίνεται στην υγεία των αθλητών: “Έχουμε προπονητές που είναι χρόνια στον χώρο και οι οποίοι έχουν τα κατάλληλα προσόντα. Υπάρχουν γυμναστές από ΤΕΦΑΑ και υπάρχουν τεχνικοί που έχουν κάρτα προπονητή, είναι δηλαδή επαγγελματίες προπονητές με μεγάλη εμπειρία στα τμήματα υποδομής.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια πλήρης στελέχωση στα τμήματα υποδομής. Υπάρχει γιατρός ορθοπεδικός, ο Γιάννης Χρίστου, οποίος υπό την αιγίδα του έχει όλη την Ακαδημία. Υπάρχει το φυσιοθεραπευτήριο του Γιώργου Τελίδη τον οποίο επισκέπτονται οι αθλητές όταν χρειάζονται κάποια αποκατάσταση. Φέτος έχουμε προχωρήσει και σε προγράμματα προληπτικής ιατρικής. Τα παρέχουμε στα παιδιά για πρώτη χρονιά. Γίνονται εξετάσεις αιματολογικές σαν γενικό check-up έχοντας έρθει σε συμφωνία ο σύλλογος με ένα πολύ μεγάλο διαγνωστικό κέντρο, το “ANAΛΥΣΗ”.

Aυτό το check-up είναι δωρεάν για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες. Μετά τις γιορτές είναι στον προγραμματισμό να γίνει στο φυσιοθεραπευτήριο του κ. Τελίδη η διαδικασία του πελματογραφήματος αναφορικά με την βάδιση των αθλητών προκειμένου να υπάρχει πρόληψη σχετικά με πιθανά προβλήματα που μπορούν να υπάρξουν. Έτσι αν υπάρχουν κάποια πιθανά προβλήματα των αθλητών τα οποία οι γονείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν, μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα μπορούν εντοπιστούν και να δουλέψουμε πάνω σε αυτά”.

“Έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο και συγκαταλεγόμαστε μέσα στις καλύτερες Ακαδημίες”
Για το ότι πλέον εκτιμάται από ανθρώπους του μπάσκετ που έχουν εμπειρία στα τμήματα υποδομής ότι ο Απόλλων Καλαμαριάς ξεχωρίζει ανάμεσα στις καλύτερες Ακαδημίες στη Θεσσαλονίκη: “Εμείς έχουμε Πανελλήνια πρότυπα Ακαδημιών που είναι πάρα πολύ καλές και δουλεύουν με πολύ σωστό τρόπο. Θεωρούμε πως έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο και ότι συγκαταλεγόμαστε -και είμαστε αν όχι η καλύτερη- μέσα στις καλύτερες Ακαδημίες της Θεσσαλονίκης. Και αυτό φαίνεται… Κάθε χρόνο προσπαθούμε να βγάζουμε δικά μας παιδιά για να στελεχώνουμε τα τμήματά μας”.

giannikopoulos 7

“Θέλουμε δικά μας παιδιά στην μεγάλη ομάδα…”
Για την προσπάθεια ανάδειξης αθλητών, με σκοπό να στελεχώσουν την “πρώτη” ομάδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς: “Η πραγματικότητα είναι πως αυτό είναι πολύ δύσκολο. Αρχικά γιατί τα παιδιά στην Β’ και στην Γ’ Λυκείου έχουν πάρα πολλές σχολικές υποχρεώσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να παρακολουθούν προπονήσεις -και- του αντρικού. Υπάρχουν περιπτώσεις αθλητών δικών μας οι οποίοι θα μπορούσαν αυτή την στιγμή να στελεχώνουν την ανδρική ομάδα. Κάποιοι φεύγουν φοιτητές, οπότε αναγκαστικά αυτά τα παιδιά τα χάνουμε.

Άρα ο στόχος είναι πολύ δύσκολος αλλά παρ’ όλα αυτά προσπαθούμε, όσο μπορούμε, η κατεύθυνση να είναι να έχουμε δικά μας παιδιά στην πρώτη ομάδα! Ήδη αυτή την στιγμή προπονούνται τρεις έφηβοι με την ανδρική ομάδα. Στόχος μας είναι αυτοί οι τρεις αθλητές σε 1-2 χρόνια να είναι από τα βασικά στελέχη της ανδρικής ομάδας, σε όποια κατηγορία κι αν αγωνιζόμαστε. Σαν στόχος είναι δύσκολος αλλά είναι στο μυαλό μας αυτό το πράγμα, ότι πρέπει να βγάλουμε δικούς μας αθλητές για τα μεγάλα τμήματα.

Γενικά προσπαθούμε συνέχεια να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες για την Ακαδημία μας. Είναι πολύ μεγάλο θέμα το γηπεδικό, το έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενες συνεντεύξεις. Θα ήταν ευχής έργον να υπήρχαν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αλλά αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα που υπάρχει στον Δήμο Καλαμαριάς. Θέλουμε να τονίσουμε, πάντως, ότι κάθε χρόνο επενδύουμε ένα σεβαστό ποσό ούτως ώστε τα τμήματα να προπονούνται στο γήπεδο του Φοίνικα. Και κάποιες ώρες στο γήπεδο της Μίκρας ευελπιστώντας πως από την νέα χρονιά οι ώρες θα αυξηθούν”.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Μαστρογιάννης
Περισσότερα σε Γ' Εθνική

Δειτε επισης

National League 2 (4ος όμιλος): Τα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής

Στην κορυφή οι Τιτάνες. Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα και τη βαθμολογία. Την 1η θέση στο…