Κεντρική Ασίστ Η γωνιά του κόουτς “Γυρνώντας από τη Ρωσία με αγάπη”

“Γυρνώντας από τη Ρωσία με αγάπη”

spanoulis kalathis sef

galanis

Η Ρωσία τελείωσε και γυρνώντας πίσω, ζούμε και παρακολουθούμε τα πάντα. Μου ζητήθηκε να σχολιάσω τις δύο Ελληνικές ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα.

Αρχικά να επισημάνουμε ότι το coaching σε υψηλό επίπεδο είναι δύσκολο γιατί υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Τα πράγματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα . Όμως υπάρχουν και 3 σταθερές μεταβλητές που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει. Είναι αυτές με τις οποίες όλες οι πετυχημένες ομάδες του πλανήτη, πορεύονται και προχωρούν.

Σταθερά Νο1 : Σχεδιασμός

Δε θα πω για 2αρια, 4αρια ή οτιδήποτε άλλο, γιατί οι ομάδες έχουν προπονητές και μάλιστα κορυφαίους. Θα πω όμως ότι και οι δύο ομάδες και κυρίως ο Παναθηναϊκός, δεν έχουν μπολιάσει νέους παίκτες, τα νέα next things, διψασμένους και έτοιμους για το επόμενο βήμα. Χαζοί δεν ήταν οι Obradovic /Ivcovic που έβαζαν αμούστακα παιδιά, τον Διαμαντίδη, Χατζηβρέττα, Σπανούλη, Παπανικολάου, Μάντζαρη και ένα σωρό άλλους να κολυμπήσουν στα βαθιά. Ναι, ρίσκαραν, γιατί ήξεραν καλά το σπορ, δεν πτοήθηκαν από όψιμη κριτική και αποτελέσματα και κυρίως δεν κηδεμονεύτηκαν.

Σταθερά Νο2: Γνώση

Το Basketball είναι ένα σπορ άκρως ανταγωνιστικό, όπου εξελίσσεται ως χείμαρρος. Η τεχνολογία του προχωρά σα τσουνάμι και θα ρωτήσω κάτι ρητορικό. Ο Obradovic την προηγούμενη δεκαετία έφερε και το ανέπτυξε ως επιστήμη το pick & roll και το kick out. Αυτό δεν το αμφισβητεί ουδείς, τώρα όμως υπάρχει καλύτερος στα 5:5 tricks και στην αλλαγή σχημάτων? Η απάντηση δική σας.

Σταθερά Νo3: Η τέχνη της προπόνησης

Η σοβαρότητα, ο χαρακτήρας, αφοσίωση, η ευθύνη. Μακριά από ευκαιριακές συνήθειες που … αλλοιώνουν αποτελέσματα, κηδεμονίες και τερτίπια. Ομάδα και εξέλιξη των μελών της σημαίνει παιδεία, κουλτούρα, αφοσίωση και κυρίως χαρακτήρα. Εύχομαι να έγινα κατανοητός. Οι δύο εκπρόσωποι μας στην Ευρωλίγκα θα βρουν το δρόμο προς τη κορυφή, γιατί έχουν το know how και κυρίως γιατί έχουν ξαναπερπατήσει τα δύσκολα μονοπάτια που οδηγούν στις επιτυχίες.

Καλησπέρα και Καλή τύχη.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Γαλάνης
Περισσότερα σε Η γωνιά του κόουτς

Δειτε επισης

Στην Ζαλγκίρις ο Ντιμίτρι Ρίβερς

Στη Ζαλγκίρις ο Ρίβερς. Ο Αμερικανός πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, Ντιμίτρι Ρίβερς γίνεται κάτοι…