Αυτός που διοικεί, αυτός που ορίζει τις τύχες ενός πρωταθλήματος, οφείλει -πάνω και πρώτα απ’ όλα- να προβλέπει. Δεν χρειάζεται να πάθουμε για να μάθουμε, υποτίθεται ότι έχουμε ανθρώπους με εμπειρία, οι οποίοι διασφαλίζουν την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των αγώνων. Όχι αν μιλάμε για το ελληνικό πρωτάθλημα της Α1, όχι αν μιλάμε για την ΚΕΔ/ΕΟΚ!
Υπάρχει μια μεθοδολογία, η οποία ακολουθείται εδώ και χρόνια: Διαιτητές που αγωνίζονται στην Ευρώπη (είτε πρόκειται για πρωταθλήματα της ΦΙΜΠΑ, είτε για της Ευρωλίγκας) ΔΕΝ (το ξαναγράφουμε: ΔΕΝ) ορίζονται στους αγώνες του Σαββατοκύριακού. Το γιατί, παρότι αυτονόητο, θα το εξηγήσουμε παρακάτω…
Την Παρασκευή, λοιπόν, ο Γιώργος Πουρσανίδης διηύθυνε (ως τρίτος διαιτητής) τον αγώνα Ζιελόνα Γκόρα – Λοκομοτίβ Κουμπάν (για την ιστορία έληξε 67-73). Ο διεθνής διαιτητής, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα τα ξημερώματα της Κυριακής (στις 3.20) κλήθηκε να διαιτητεύσει (και μάλιστα ως πρώτος διαιτητής) το… ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΑΕΚ.
Το παιχνίδι εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο κι έτσι το γεγονός ότι όσο περνούσε η ώρα, τόσο λιγότερο σφύριζε (ενδεχομένως λόγω κούρασης), πέρασε απαρατήρητο. Στη θεωρία του πράγματος, με τον Παναθηναϊκό να έχει την εικόνα που είχε πριν τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, με την ΑΕΚ να είναι φιλόδοξη, τους δύο να μοιράζονται την ίδια έδρα, το ματς ήταν ντέρμπι από τα λίγα.
Τι έκανε η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας; Όρισε έναν διαιτητή, ο οποίος έπαιξε την Παρασκευή κι ακολούθως είχε ένα διόλου εύκολο ταξίδι επιστροφής. Αλήθεια, αν καθυστερούσε η πτήση, αν δεν προλάβαινε να είναι στην ώρα του, τι θα είχε συμβεί; Αλήθεια, αν η φυσιολογική ανθρώπινη κούραση, τον οδηγούσε σε λάθος αποφάσεις, που θα έκριναν το αποτέλεσμα, θα έφταιγε ο Πουρσανίδης;
Είναι δυνατόν να βάζουν έναν άνθρωπο, ο οποίος στην ουσία ήταν άγρυπνος το προηγούμενο βράδυ (για να φτάσει στις 3.20, κάντε τους υπολογισμούς σας), πρώτο διαιτητή στο ντέρμπι της αγωνιστικής;
Τέτοιου είδους επιλογές είναι επικίνδυνες για το πρωτάθλημα. Από σύμπτωση δεν έχει τιναχθεί στον αέρα, αλλά μπορούμε πάντα να στηριζόμαστε στην τύχη; Η απάντηση είναι προφανής. Οι έχοντες την ευθύνη των ορισμών ΟΦΕΙΛΟΥΝ να μην παραβλέπουν βασικές αρχές ασφάλειας, οφείλουν να ορίζουν με γνώμονα τη λογική και το συμφέρον του αθλήματος.
Το κάνουν; Καθένας μπορεί να απαντήσει…