Κεντρική Α1 Άρης “Να βρούμε ένα προφίλ και να αλλάξουμε την κατάσταση”

“Να βρούμε ένα προφίλ και να αλλάξουμε την κατάσταση”

Ο Άρης προετοιμάζεται για το παιχνίδι με την Ντνίπρο για το FIBA Europe Cup. Ο προπονητής της ομάδας της Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Αγγέλου, μίλησε ενόψει της αναμέτρησης και τόνισε ότι πρέπει η ομάδα του να βρει ένα προφίλ και να αλλάξει την κατάσταση.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

“Καταρχάς να πω ότι είναι πολύ σημαντικό για να βρει η ομάδα ένα στυλ και ένα προφίλ. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα προσοχή. Το μπάσκετ έχει μία συνέχεια. Είναι πολύ σημαντικό το παιχνίδι”.

Για το αν ισχύει ότι οι ομάδες χρειάζονται πολλά παιχνίδια για να βρουν ρυθμό: “Σίγουρα συμφωνώ, ωστόσο υπάρχουν κάποιες σταθερές. Να έχεις 12 ισάξιους παίκτες. Εμείς αυτές τις 50 μέρες είχαμε έξι μεγάλα παιχνίδια, που σημαίνει 12 μέρες ταξιδιών. Θέλουμε να βρούμε την ισορροπία μας. Δεν τα καταφέραμε όπως δείχνουν τα αποτελέσματα. Αυτό βοηθάει στο να καταλάβουμε ποια είναι τα όρια μας, ήρθαμε πιο κοντά και ήρθε η ώρα να το διαπιστώσουμε”.

Για το τι έφταιξε στην Ευρώπη: “Αντιμετωπίζαμε μεμονωμένα το παιχνίδι. Στο παιχνίδι με τη Νίζνι, εστιάσαμε στο ότι χάσαμε τη διαφορά και όχι στο πόσο δυνατή είναι. Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο. Κρατήσαμε τη Νίζνι των 86 πόντων, κάτω από τους 65. Ήμασταν αδύναμοι να διαχειριστούμε το παιχνίδι. Όταν μπήκαμε στον επόμενο θεσμό, αρχίσαμε να λέμε “γιατί να πάμε εκεί”, “είναι εύκολο”.

Στο πρώτο παιχνίδι με την Κατάγια, μας γονάτισαν στο ένας εναντίον ενός, μας ξεγέλασε η διαφορά και στη συνέχεια είχαμε κόντρα ρυθμό. Αυτό μας επηρέασε. Προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε, διορθώσαμε κάπως αυτό το θέμα, αλλά όχι με ισορροπία. Έπαιζες ένα ημίχρονο άμυνα, δεν έπαιζες επίθεση και το ανάποδο. Στο παιχνίδι με την Κατάγια και στο παιχνίδι με τον Κολοσσό, έγιναν αντίστροφα πράγματα σε επίθεση και άμυνα.

Και να το θέλεις στη προπόνηση, δε μπορείς να το κάνεις. Αυτά πρέπει να τα βάλουμε και πάλι σε μια ανάλυση και να δείχνουμε σεβασμό στην οργάνωσή μας σε όλο το ματς”.

Για το αν επηρεάζουν την ψυχολογία των παικτών τα αποτελέσματα: “Δεν γίνεται να μην σε επηρεάζουν. Η υπομονή στην εποχή μας, είναι είδος σε ανεπάρκεια. Η ομάδα άντεξε αυτό τον ρυθμό των ταξιδιών. Ήταν “προπόνηση για αστροναύτες”. Τα άντεξε και οργανωτικά και πνευματικά. Δεν κατάφερε να συνδυάσει την αγωνιστική – πνευματική ισορροπία. Αυτό πρέπει να διαμορφώσουμε τώρα”.

Για την πίεση του κόσμο και την παρουσία του στο ματς κόντρα στο Περιστέρι: “Το τι σημαίνει Άρης το ξέρουμε όλοι. Μου λέει ο κ. Γουλιέλμος ότι ο κόσμος του Άρη ξέρει μπάσκετ. Συμφωνώ. Η ομάδα σε κάθε παιχνίδι προσπαθεί να χτίσει τη σχέση της με τον κόσμο. Στο πρωτάθλημα, η ομάδα έχει προσπαθήσει με εξαίρεση στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο, που ήταν απόρροια του αγώνα με την Κατάγια. Από αύριο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερο το πνευματικό και το αγωνιστικό πρόσωπο μας”.

Για την χρησιμοποίηση των παικτών στον άσσο και τον Βεργίνη: “Είναι τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Όταν προσπαθείς να φτιάξεις ένα αγωνιστικό προφίλ έχεις κάποιες προτεραιότητες. Εγώ ξανά είπα, δεν ήταν προτεραιότητα με καθαρά δική μου ευθύνη, να μπει στην ομάδα αυτό το διάστημα ο Βεργίνης. Ήταν κομμάτι τακτικής δικό μου. Ο Νταλό και ο Φλιώνης, σήκωσαν το βάρος της δημιουργίας αυτό το πενηνταήμερο. Δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Η ομάδα έχει αυτά τα όπλα. Το πως θα τα χρησιμοποιεί είναι δουλειά προπονητή. Έχουμε πολλούς καλούς χαρακτήρες στην ομάδα”.

Για το αν υπάρχει σκέψη ενίσχυσης της ομάδας: “Πάντα πιστεύω ότι η καλύτερη αλλαγή που μπορείς να βάλεις σε μια ομάδα είναι ο ανταγωνισμός. Σκεφτήκαμε να βάλουμε τον Παπαντωνίου μαζί με τους υπόλοιπους γκαρντ. Βάλαμε την πρόκληση της απειλής σε κάποιους παίκτες. Εγώ, προσωπικά το έκανα στον Νταλό. Του είπα “κοίταξε, θα μπει ακόμα ένας παίκτης γιατί πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός σε κάνει καλύτερο”. Κάναμε μια εξαιρετική προσέγγιση παρ’ όλα τα αρνητικά που υπήρχαν με τον κόσμο του Αρη που δεν ήθελε. Σκεφτήκαμε όλα αυτά τα πράγματα. Μίλησα εγώ προσωπικά με τον Παπαντωνίου και τον κ. Γουλιέλμου που δεν ήταν ζεστός γιατί υπήρχε μια εξωτερική πίεση. Κάναμε αυτό που μπορούσαμε. Λειτουργήσαμε άψογα αλλά τελικά διαφωνήσαμε. Είχαμε πάρει την απόφαση μας από νωρίς και είμαι χαρούμενος για αυτό. Έχουμε μια αξιοπρέπεια. Το εξήγησα και στους παίκτες. Όπως υπάρχει η αλήθεια της κριτικής, υπάρχει και της επικοινωνίας. Κάποιες άλλες λύσεις που υπάρχουν, όχι απλά δεν τις βλέπω, αλλά δεν τις ακούω καν”.

Για το ποιες ήταν αυτές οι λύσεις: “Ο Γουάιρ που ήταν στο Λούισβιλ παλιά και είχε σοβαρό τραυματισμό, ο Κάρσον που ήταν πέρσι στον Κόροιβο, ο Τσούπκοβιτς και Ντεκόζι. Και οι τέσσερις παίκτες, με τα δικά μου κριτήρια, δεν μπορούν να είναι σε αυτή την ομάδα. Όταν βάζεις έναν καινούργιο παίκτη στην ομάδα, μπορεί να κερδίσεις ένα και μετά να ταλαιπωρείσε στα υπόλοιπα 4-5 ματς”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Άρης

Δειτε επισης

“Κάποιοι παίκτες που θεωρούνται πυλώνες δεν έχουν δείξει τα όσα θέλαμε”

Για διάφορα θέματα του Άρη μίλησε στo AllAboutARIS TV ο Σάββας Καμπερίδης. Ο Έλληνας κόουτ…