Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) είναι επιχορηγούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι από την πλευρά της οφείλει να τηρεί τους νόμους, να καταθέτει σύννομα τους προϋπολογισμούς, να εγκρίνονται οι ισολογισμοί της κι από τη στιγμή που θα περνά όλους τους από το κράτος προκαθορισμένους ελέγχους, θα παίρνει τα χρήματα για να λειτουργεί.
Πριν από λίγες ημέρες (στις 7 του μήνα) εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και η δόση της τακτικής επιχορήγησης, γεγονός που σημαίνει ότι η όποια κινητικότητα σε επίπεδο προϊστάμενων στη ΓΓΑ, μετά τις καταγγελίες του Βασίλη Ντάκουρη κι όσα -μετά τις εισαγγελικές παραγγελίες- ήρθαν στη δημοσιότητα, οδήγησε την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού στο να προχωρήσει στην έγκριση! Προφανώς κι έλεγξαν τα πάντα, πλην όμως…
Ο Νόμος 3861 του 2010, που αφορά στη «Διαύγεια» περιλαμβάνει το Άρθρο 3, το οποίο αφορά στις «Υποχρεώσεις ανάρτησης στο διαδίκτυο». Στην παράγραφο 5 σημειώνεται: «Η μη ανάρτηση, ή η μη έγκαιρη ανάρτηση στο διαδίκτυο των πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 2 του παρόντος, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για το όργανο που την εξέδωσε, ή για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση».
Υπάρχει και το άρθρο 10Β, όπου αναγράφεται: «Ενίσχυση της διαφάνειας στις δαπάνες επιχορηγούμενων φορέων». Κρατάμε τα σημαντικά: «Η παράλειψη της δημοσίευσης των ανωτέρω καταστάσεων, συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υπόχρεων φορέων από παντός είδους περαιτέρω επιχορήγηση, ή χρηματοδότηση από φορείς του προηγουμένου εδαφίου».
Τι λέει εδώ ο νομοθέτης, με απλά λόγια; Αν δεν ανεβάζετε σε δημόσια θέα στο διαδίκτυο τις συμφωνίες, τις δαπάνες, όλα όσα έχουν να κάνουν με το δημόσιο χρήμα, αφενός δεν θα πάρετε επιχορήγηση, αφετέρου εκείνοι που σας ελέγχουν, ελέγχονται πειθαρχικά!
Υπάρχει και μια εγκύκλιος, επίσης του 2010, για τη «Διαύγεια» και «στόχους και δικαιώματα του πολίτη». Τι βρήκαμε εκεί; «… η ευρεία δημοσιότητα και η πρόσβαση στην πληροφορία, που εξασφαλίζουν τα σύγχρονα μέσα διαδικτυακής επικοινωνίας, διασφαλίζουν τη διαφάνεια της κρατικής δράσης, με συνέπεια την υπευθυνότητα, την ευθύνη και τη λογοδοσία από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας και επομένως την τήρηση της νομιμότητας και την επίτευξη της χρηστής Δημόσιας Διοίκησης.
Παράλληλα, η ευρεία διαδικτυακή δημοσιότητα ενισχύει τις δυνατότητες των πολιτών να απολαύσουν και να ασκήσουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και συγκεκριμένα: Πρωτίστως το δικαίωμα πληροφόρησης, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 5Α παράγραφος 1 του Συντάγματος και συνακόλουθα τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, που συναρτώνται με ή και εξαρτώνται από την πληροφόρηση αυτή, όπως το δικαίωμα ανάπτυξης της προσωπικότητας, της συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή (άρθρο 5 § 1 Σ), αλλά και το δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας (άρθρο 5 Α § 2 Σ)».
Ποιος μπορεί να μας στερήσει αυτά τα δικαιώματα; Κι αλήθεια, αν κάποιος θελήσει, η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού θα συναινέσει, προχωρώντας σε παράβαση καθήκοντος; Η ΕΟΚ, όπως κάθε άλλη Ομοσπονδία (κι όχι μόνο, αλλά στην περίπτωσή μας με ομοσπονδίες έχουμε να κάνουμε) οφείλει να αναρτά στο «Διαύγεια» τις όποιες αποφάσεις της. Έχετε δει εσείς να έχουν ανεβεί σε δημόσια θέα; Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε ένα μικρό μέρος. Αν εσείς, ή η ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού έχει περισσότερα, ας μας βοηθήσει να μην ψάχνουμε…