Κεντρική Γ' Εθνική Ο ικανότατος Μόρας, η ελληνορωμαϊκή και ο… ΠΑΟΚ

Ο ικανότατος Μόρας, η ελληνορωμαϊκή και ο… ΠΑΟΚ

moras 1

Μετά τους Θοδωρή Κουκουλίδη, Δημήτρη Σαμαρά, Πάρη Ακριτίδη. Θάνο Τσιμπή, Πέτρο Αποστόλου και Βασίλη Αγραφιώτη, ο Απόλλων Καλαμαριάς παρουσιάζει το προφίλ του Ηλία Μόρα. Επίσης φιλοξενούνται δηλώσεις του παίκτη αλλά και του κόουτς, Δημήτρη Καραμιχάλη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ TO KEIMENO ΠΟΥ ΕΧΕΙ “ΑΝΕΒΕΙ” ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ:

Μόρας: Ο “πολυθεσίτης” με τις… σπουδαίες δυνατότητες!

Από την ελληνορωμαϊκή πάλη πλέον… ταλαντούχος καλαθοσφαιριστής. Η περίπτωση του Ηλία Μόρα και η γενικότερη εξέλιξή του στο μπάσκετ πραγματικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Πριν συνεχίσουμε, σημειώστε πως ακόμη δεν έχει ενηλικιωθεί. Τα 18 του χρόνια θα τα “κλείσει” στις 15/12… Ας ξετυλίξουμε, όμως, το “κουβάρι” της πορείας του νεαρού παίκτη του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό άρχισε στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Επί σειρά ετών ασχολήθηκε με αυτή και μάλιστα είχε διακρίσεις σε Πανελλήνιο επίπεδο. Πρώτη, δεύτερη αλλά και τρίτη θέση… Γενικώς ξεχώριζε σε αυτό το άθλημα ωστόσο κάποια στιγμή το μπάσκετ του “τράβηξε” το ενδιαφέρον. Είναι γεγονός πως άργησε να το ξεκινήσει. Αυτό έγινε στα 15 του χρόνια… Προηγουμένως δεν είχε μεγάλη επαφή με την καλαθοσφαίριση και το ότι η παρέα του ασχολούνταν με αυτό, αποτέλεσε κίνητρο και για εκείνον προκειμένου να κάνει “στροφή” προς το μπάσκετ.

Εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής του Φιλίππου Βέροιας και κάπως έτσι ο ενθουσιασμός του για το άθλημα άρχισε να “μεγαλώνει”. Το 2015 αποτέλεσε μια σημαντική χρονιά γι’ αυτόν. Πριν την έναρξη της σεζόν 2015-16 “έβαλε” 20 πόντους όσον αφορά το ύψος. Από 1.75 μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έγινε 1.95 και πλέον πολλοί που ήταν στην καθημερινότητά του από τον χώρο του μπάσκετ, άρχισαν να του δείχνουν πιο μεγάλο ενδιαφέρον. Ο ίδιος δούλεψε, έβαλε στο παιχνίδι του κι άλλα στοιχεία στο τεχνικό κομμάτι και την αγωνιστική χρονιά 2016-17 τού έγινε πρόταση να παίξει στο ανδρικό τμήμα του Φιλίππου Βέροιας ο οποίος είχε “πέσει” στη Β’ Εθνική από την Α2 που βρισκόταν.

Παράλληλα, όμως, με το ανδρικό, ο Μόρας βρισκόταν και στο εφηβικό τμήμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βρίσκεται πολλές ώρες στο γήπεδο και αυτό τον βοηθούσε προκειμένου σταδιακά να βελτιώνεται ως παίκτης. Τον παρακολούθησαν, μάλιστα, από τον Άρη δείχνοντας ενδιαφέρον για την περίπτωσή του ενώ του έγινε πρόταση από τον ΠΑΟΚ προκειμένου να ενταχθεί στο εφηβικό τμήμα. Ωστόσο στα 17 του ήθελε να παραμείνει στη Βέροια λόγω των Πανελληνίων εξετάσεων ενώ όταν του έγινε η σχετική κρούση από τον “Δικέφαλο”, ο Μόρας ήδη είχε πει το “ναι” στον Φίλιππο για να συνεχίσει να αγωνίζεται στο ανδρικό. Την περασμένη σεζόν (2017-18) με τον συγκεκριμένο σύλλογο έπαιξε στη Γ’ Εθνική και κέρδισε την άνοδο στη Β’ Εθνική. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στον Φίλιππο και αυτό έκανε πολλές ομάδες από την Γ’ Εθνική αλλά και την Β’ Εθνική να του κάνουν πρόταση ενώ του παρουσιάστηκε η δυνατότητα να δουλέψει από φέτος και με συλλόγους της Α2.

moras 2

Αποφάσισε, πάντως, πως για την εξέλιξή του θα ήταν πιο ωφέλιμο να ενταχθεί σε μια ομάδα που θα είχε πιο ενεργό ρόλο. Ο Δημήτρης Καραμιχάλης ήταν το “κλειδί” για να συνεχίσει στον Απόλλωνα Καλαμαριάς ο Μόρας. Ο έμπειρος προπονητής με την προσέγγισή του “κέρδισε” τον νεαρό ο οποίος όταν ενημερώθηκε για την μεγάλες παραστάσεις που έχει ο νυν κόουτς του Απόλλωνα, δεν το… σκέφτηκε πολύ για να πει το “ναι”. Αγωνιστικά πρόκειται για έναν παίκτη με μεγάλες δυνατότητες. Μπορεί να παίξει στις θέσεις “3”, “4” αλλά και “5”. Δηλαδή, είναι… πολυθεσίτης και αυτό δεν αφορά μόνο δύο θέσεις αλλά τρεις. Σπάνιο πλεονέκτημα αν μη τι άλλο για οποιονδήποτε παίκτη… Για να μπορεί να παίξει σε τόσες θέσεις, τον βοηθά πολύ το σώμα του μιας και είναι αρκετά αθλητικός.

Επίσης, έχει πολύ καλό σουτ και έτσι μπορεί να απειλήσει και μακριά από το καλάθι, όταν χρειαστεί. Κοντά σε αυτό, είναι αποτελεσματικός έχοντας αρκετά πλούσιο ρεπερτόριο στις κινήσεις του, ειδικά αν σκεφτούμε πως δεν έχει κλείσει ούτε μια “γεμάτη” πενταετία που παίζει μπάσκετ. Επιπλέον είναι αλτικός, του αρέσει να δουλεύει για να εξελίσσεται ως καλαθοσφαιριστής και βάσει ηλικίας, αυτοί που τον… ξέρουν καλά εκτιμούν πως έχει πολύ μεγάλη προοπτική ως αθλητής. Άλλωστε ακόμη δεν έχει κλείσει καν τα 18 του. Οπότε υπάρχει το περιθώριο μεγάλης βελτίωσης αλλά και να πάρει πόντους στο ύψος (ο Μόρας είναι 2.04) και μαζί με αυτά να δυναμώσει σωματικά. Βλέπει το άθλημα επαγγελματικά, δηλαδή θέλει να παίξει σε υψηλό επίπεδο και να νιώσει… σημαντικός μπασκετικά. Όσο για το αμυντικό κομμάτι; Είναι ιδιαίτερα καλός και δεν θέλει στον εκάστοτε αντίπαλό του να του… επιτρέπει να κάνει το παιχνίδι του. Το σημαντικό είναι πως δείχνει “διψασμένος” για να πετύχει στην μπασκετική πορεία που έχει αρχίσει να “διαγράφει” και το δεδομένο είναι πως έχει πλούσιο ταλέντο!

Μόρας: “Με εξέπληξε η οργάνωση του Απόλλωνα Καλαμαριάς!”

Για την μετακόμισή του στον Απόλλωνα Καλαμαριάς αλλά και για το οργανωτικό κομμάτι της ομάδας, ο Ηλίας Μόρας δήλωσε στο mgskapollon.gr:

“Η συνεργασία με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς κυρίως οφείλεται στον κόουτς Καραμιχάλη. Είναι ένας πολύ έμπειρος προπονητής και πιστεύω πως μπορεί να οδηγήσει την ομάδα σε πολύ καλό επίπεδο. Πραγματικά ο προπονητής ήταν ένας σημαντικός λόγος για το ότι ήρθα στην ομάδα φέτος. Όλοι οι παίκτες που είμαστε στον Απόλλωνα, ξεχωριστά μπορούμε να δώσουμε πολλά μέσα στο γήπεδο. Έχουμε δυνατότητες και στην διάρκεια θα γίνουμε καλή ομάδα. Σχετικά με το οργανωτικό κομμάτι, εγώ είχα ταλαιπωρηθεί από έναν μικρό τραυματισμό στον αστράγαλό μου και δεν περίμενα τέτοια αντιμετώπιση. Ήταν μικρός ο τραυματισμός αλλά κατευθείαν έπεσε από πάνω μου όλο το σταφ και όλοι οι εξωτερικοί παράγοντες, είτε αυτοί μπορεί να είναι έφοροι, είτε μάνατζερ της ομάδας, είτε οτιδήποτε. Με έστειλαν να κάνω φυσιοθεραπείες σε έναν πολύ καλό φυσιοθεραπευτή και με βοήθησαν να είμαι ακόμη καλύτερος από ότι ήμουν. Είναι η αλήθεια πως με εξέπληξαν οι άνθρωποι του Απόλλωνα Καλαμαριάς σχετικά με την οργάνωση και το πόσο ενδιαφέρθηκαν για μένα!”.

Καραμιχάλης: “Θα γίνει ένας από τους καλύτερους ψηλούς…”

Ο τεχνικός του Απόλλωνα Καλαμαριάς, Δημήτρης Καραμιχάλης μιλώντας για τον Ηλία Μόρα στο mgskapollon.gr ανέφερε: “Ο Μόρας αν δουλέψει καλά στα βασικά του και δυναμώσει περισσότερο το σώμα του αποκτώντας παράλληλα αγωνιστικές εμπειρίες, στην ηλικία του θα είναι ένας από τους καλύτερους ψηλούς στην κατηγορία”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Γ' Εθνική

Δειτε επισης

National League 2 (4ος όμιλος): Τα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής

Στην κορυφή οι Τιτάνες. Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα και τη βαθμολογία. Την 1η θέση στο…