Η προσπάθεια που γίνεται στο ανδρικό τμήμα του Απόλλωνα Καλαμαράς την τρέχουσα σεζόν είναι άξια προσοχής και περιβάλλει όλους τους τομείς που αποτελούν “γρανάζια” για την άρτια λειτουργία του μηχανισμού μιας ομάδας. Έχει υπάρξει η απαραίτητη στελέχωση με ανθρώπους που συγκροτούν ένα έμπειρο τιμ, έχει δοθεί τεράστιο βάρος στον οργανωτικό τομέα και ο στόχος είναι ο σύλλογος να λειτουργήσει ως ομάδα πρότυπο, έχοντας από πίσω του έναν κορμό που αποτελείται από νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες που με έμπειρους καλαθοσφαιριστές να τους πλαισιώνουν, θα έχουν την “αποστολή” μαζί με την προσωπική τους εξέλιξη να βοηθήσουν ούτως ώστε να εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο η ανδρική ομάδα και να… ανέβει επίπεδο μελλοντικά.
Ο Θάνος Γιαννικόπουλος είναι ο πλέον κατάλληλος για να μιλήσει για όλα αυτά… Από φέτος αποτελεί τον general manager του ανδρικού τμήματος ενώ επί σειρά ετών έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Απόλλωνα σε όλα τα αγωνιστικά τμήματα (Ακαδημίες, παιδικό, εφηβικό και ανδρικό). Παράλληλα έχει τον ρόλο του υπευθύνου των Ακαδημιών και των τμημάτων υποδομής, όπου -και- εκεί γίνεται σοβαρή δουλειά, με σκοπό μέσα από τα “σπλάχνα” του συλλόγου να “βγουν” παίκτες που θα βοηθήσουν σε βάθος χρόνου την “πρώτη” ομάδα. Ο Γιαννικόπουλος μίλησε στο mgskapollon.gr για τα… πάντα σε ό,τι αφορά τον Απόλλωνα και ανέλυσε το γενικότερο πλάνο (βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο) που υπάρχει στον σύλλογο.
“Δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία 15-20 χρόνια αυτό που γίνεται φέτος, σκοπός μας η ομάδα να αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας”
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
Για την φετινή σημαντική προσπάθεια του ανδρικού τμήματος του Απόλλωνα Καλαμαριάς: “Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια φέτος, μια υπέρβαση να το πω καλύτερα, χωρίς να θέλουμε να σβήσει η προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Έχει δοθεί βάρος και από πλευράς οργάνωσης και από πλευράς επιλογής παικτών, προπονητικού τιμ και σταφ και η συγκεκριμένη προσπάθεια που ξεκίνησε, αν δεν κάνω λάθος, τα τελευταία 15 με 20 χρόνια δεν την έχει ξαναζήσει το ανδρικό τμήμα του Απόλλωνα. Μια προσπάθεια που άρχισε από πολύ νωρίς, τον περασμένο Μάιο με το τέλος της σεζόν, με απώτερο στόχο και σκοπό η ομάδα να γίνει πρότυπο λειτουργίας, μοναδικό για τα επίπεδα των Εθνικών Πρωταθλημάτων Γ’, Β’ και γιατί όχι Α2 Εθνικής κατηγορίας.
Ο στόχος όπως είπα, είναι ο Απόλλων να αποτελεί μια ομάδα πρότυπο η οποία θα ξεκινάει από την επιλογή των αθλητών που κατά κύριο λόγο είναι νεαροί και φέρελπις. Θέλουμε να έχουν τις καλύτερες προϋποθέσεις προπόνησης σε επιστημονικό επίπεδο με την σταθερή συνεργασία προπονητών – γυμναστών – εργοφυσιολόγου και τον έλεγχο του ιατρικού τιμ και του τιμ φυσιοθεραπευτών. Όλα αυτά τα στελέχη της ομάδας είναι έμπειροι και επιτυχημένοι ο καθένας στον τομέα του. Εξειδικευμένοι προπονητές σε ατομική προπόνηση και γυμναστές με εμπειρία ώστε οι αθλητές να μην ‘μένουν’ μόνο στις ομαδικές προπονήσεις, αλλά ανάλογα με την συμμετοχή του καθενός αθλητή στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπονήσεων, τους τυχόν τραυματισμούς, τον χρόνο συμμετοχής στους αγώνες, να συμμετέχουν σε ατομικές προπονήσεις τεχνικής και ενδυνάμωσης ώστε να επιτυγχάνεται η ατομική βελτίωσή τους και μέσα από αυτήν να ωφελείται και η ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούμε να καταφέρουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο του Απόλλωνα, τόσο στο οργανωτικό κομμάτι όσο και στο αγωνιστικό, και γιατί όχι μετέπειτα ενδεχομένως να δούμε την ομάδα μας σε μια μεγαλύτερη κατηγορία.
Δεν είναι αυτοσκοπός η άνοδος, ειδικά για φέτος. Ο πρώτος στόχος φέτος είναι να βάλουμε τις βάσεις για ένα πολύ δυνατό στερέωμα. Αυτός είναι ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση. Δεν ονειροβατούμε, ξέρουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Γενικά είναι δύσκολο το εγχείρημα με την διαχείριση των νέων αθλητών. Παρ’όλα αυτά βλέπουμε πως τα δείγματα είναι θετικά, ειδικά οι τρεις έμπειροι παίκτες (σ.σ. Τσιμπής, Αποστόλου και Σαμαράς) μας στηρίζουν και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την προσπάθεια των αθλητών και από την προσπάθεια του τιμ. Καθημερινά γίνεται δουλειά σε όλα τα επίπεδα και ευελπιστούμε στο τέλος της χρονιάς να είμαστε χαρούμενοι ό,τι κι αν σημαίνει αυτό”.
“Στόχος οι παίκτες να μείνουν για πολλά χρόνια στον Απόλλωνα και να εξελιχθεί το ανδρικό τμήμα”
Για την επιλογή να υπάρχει ένας κορμός με νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες: “Εξ αρχής ο στόχος της ομάδας ήταν αυτός. Να λειτουργήσουμε σε επίπεδα υψηλά με εξειδίκευση σε παροχές αγωνιστικές και εξωαγωνιστικές που συνήθως δεν τις βρίσκεις σε ομάδες της κατηγορίας. Σύμφωνα με το πλάνο που έχουμε, θέλαμε να επιλέξουμε νεαρούς παίκτες και σε αυτούς να παρέχονται οι καλύτερες των συνθηκών έτσι ώστε να δουλέψουν καθαρά επιστημονικά και εξειδικευμένα πάνω στις όποιες ελλείψεις έχει ο καθένας. Και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παίκτη, να δουλεύει με ατομικές προπονήσεις, με διπλές προπονήσεις, με γυμναστή, με την παροχή γυμναστηρίου και να υπάρχει η βοήθεια με γιατρό-ορθοπεδικό χειρούργο και με φυσιοθεραπευτή. Όλα αυτά με στόχο τα παιδιά να εξελιχθούν αθλητικά, αλλά από εκεί και πέρα ο σκοπός μας είναι οι παίκτες να καταλάβουν ότι στον Απόλλωνα γίνεται μια σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά και μέσα από την προσωπική τους εξέλιξη, να έρθει και η εξέλιξη του τμήματος. Δηλαδή, δεν είναι στόχος αυτά τα παιδιά να εξελιχθούν και να φύγουν και να πάνε σε μια άλλη ομάδα. Στόχος μας είναι να είναι ευχαριστημένοι, να μείνουν για πολλά χρόνια στον Απόλλωνα, να βελτιωθεί αυτή η εικόνα και μέσα από την ατομική βελτίωση των αθλητών και την εξέλιξή τους, να προχωρήσει και το ανδρικό τμήμα. Έχοντας ένα σωστά δομημένο πλάνο, αυτός ήταν εξ αρχής ο σκοπός μας. Θέλουμε να υπάρχει σωστή υποδομή, να υπάρχει καλό κλίμα και από εκεί και πέρα βήμα-βήμα προχωράμε”.
“Θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στους παίκτες να δουλέψουν ατομικά, μεγάλη μας χαρά που έχουμε τον προπονητή Κεσίδη”
Για τις εξτρά ατομικές πρωινές προπονήσεις που γίνονται (σ.σ. πέραν της καθημερινής ομαδικής προπόνησης) υπό τις οδηγίες του Κώστα Κεσίδη, με σκοπό οι παίκτες να βελτιώσουν κομμάτια του παιχνιδιού τους και να εξελιχθούν ως καλαθοσφαιριστές: “Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των ατομικών, η πραγματικότητα είναι πως όταν μια ομάδα θέλει να δουλέψει σωστά σε μια ημερήσια προπόνηση διάρκειας 1-1,5 ώρας κατά την οποία ο κόουτς θέλει να περάσει κάποια κομμάτια τακτικής, να δώσει βάρος στην άμυνα και γενικά σε πολλά θέματα της ομαδικής λειτουργίας, ενδεχομένως να μην δίνεται η δυνατότητα στον αθλητή να βελτιωθεί ατομικά. Από τις πρώτες κουβέντες που κάναμε ξεκινώντας την χρονιά οργανωτικά, ήταν ότι θα πρέπει να βρούμε κάποιον τρόπο ώστε σε αυτά τα παιδιά που είναι νέοι και φέρελπις αθλητές, να τους δώσουμε την δυνατότητα να βελτιωθούν στην ατομική τους τεχνική, στο σουτ, στην ντρίπλα και στην άμυνα. Και δεν υπήρχε κάποιος άλλος τρόπος να γίνει αυτό πέρα από τις ατομικές προπονήσεις. Ήταν βασική προϋπόθεση της ομάδας, ότι θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να δουλέψουν ατομικά και αυτό εκ των πραγμάτων πρέπει να γίνει μόνο σε μια διπλή προπόνηση, με την πρώτη όπως είναι λογικό να είναι καθορισμένη για το πρωί.
Αυτό το κομμάτι των ατομικών το έχει αναλάβει ο Κώστας Κεσίδης που έχει μια πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία στο θέμα της ατομικής βελτίωσης. Έχει δουλέψει 10 χρόνια σε καμπ, στην Αμερική και στην Ιταλία. Συνεχίζει να δουλεύει στο εξωτερικό και το μεγαλύτερο κομμάτι του καλοκαιριού πηγαίνει σε καμπ όπου δουλεύουν πάνω στην ατομική βελτίωση. Είναι μεγάλη μας χαρά που τον έχουμε στο τιμ και βλέπουμε ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα. Είναι πολύ ευχαριστημένοι. Εκμεταλλεύονται την γνώση και την διάθεση του Κεσίδη και αυτό τους βοηθάει πάρα πολύ. Αυτό με τις ατομικές προπονήσεις ήταν ένα κομμάτι της βασικής λειτουργίας της ομάδας και είχαμε κατά νου τα παιδιά να επικεντρωθούν στην ατομική τους βελτίωση μέσα από την πρωινή προπόνηση. Το είχαμε υποσχεθεί στους παίκτες και το τηρήσαμε, με έναν προπονητή υπεύθυνο γι’ αυτό το κομμάτι”.
“Ο κόουτς Καραμιχάλης έχει τρομερή εμπειρία πάνω στην διαχείριση και στην βελτίωση νεαρών αθλητών”
Για τον κόουτς Καραμιχάλη που έχει μεγάλη εμπειρία: “Όταν έγινε ο προγραμματισμός της χρονιάς, βάλαμε τα θεμέλια και δουλέψαμε πάνω στον τρόπο που θέλαμε να λειτουργήσουμε. Θέλουμε να προσφέρουμε σε νεαρούς αθλητές έναν σωστό τρόπο δουλειάς και η επιλογή του προπονητή ήταν μετουσίωση αυτού του προγραμματισμού που είχαμε. Ο κόουτς Καραμιχάλης είναι ένας πολύ έμπειρος προπονητής και το βιογραφικό του είναι πάρα πολύ βαρύ. Αλλά πέραν αυτού, έχει τρομερή εμπειρία με νεαρούς αθλητές. Δηλαδή, όλα αυτά τα χρόνια εκτός της εμπειρίας του με τις ανδρικές ομάδες, έχει δουλέψει σε πάρα πολλά τμήματα υποδομής και έχει μεγάλη εμπειρία κατακτώντας πρωταθλήματα και Πανελλήνιους τίτλους. Οπότε από την στιγμή που μπήκε ο προγραμματισμός, υπήρχε στο μυαλό μας ότι θα πρέπει να επιλέξουμε έναν προπονητή που θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτά τα στάνταρ που είχαμε βάλει εμείς. Η επιλογή μας ήταν να συνεργαστούμε με τον κόουτς Καραμιχάλη ο οποίος πέραν όλων των άλλων, με την εμπειρία του και το βαρύ βιογραφικό του, έχει και τρομερή εμπειρία πάνω στην διαχείριση και στην βελτίωση νεαρών αθλητών. Και είναι γνωστό πως έχει αναδείξει παίκτες όπως ο Διαμαντίδης, ο Χατζηβρέττας και πολλοί άλλοι”.
“Θα πρoσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε νέους φιλάθλους για το μπάσκετ του Απόλλωνα!”
Για το πόσο σημαντική θα είναι η στήριξη του κόσμου στην τεράστια προσπάθεια που κάνει φέτος ο Απόλλων: “Είναι πολύ σημαντικό ότι γίνεται αυτή η προσπάθεια και νομίζω ο κόσμος λόγω της προβολής που υπάρχει φέτος αλλά και της οργάνωσης, αρχίζει να αντιλαμβάνεται τι γίνεται. Καταλαβαίνει ότι πραγματοποιείται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια. Ήδη το πρώτο δείγμα που έχουμε από το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι με τον Πολύγυρο, παρ’ότι υπήρχαν κάποιες αντιξοότητες λόγω αγώνων ποδοσφαίρου, είναι θετικό καθώς υπήρχε αρκετός κόσμος στο γήπεδο. Ήρθαν οικογένειες με τα παιδιά τους. Στήριξαν την ομάδα, ήρθε κόσμος της Καλαμαριάς αλλά και απλοί φίλαθλοι του Απόλλωνα. Νομίζω ότι από αυτό που αντίκρισαν, ευχαριστήθηκαν. Θέλουμε ο κόσμος να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, επιζητούμε την βοήθεια του κόσμου και δεν αποτελεί αυτοσκοπό η οικονομική βοήθεια, αν θα πάρει δηλαδή ο άλλος ένα εισιτήριο ή όχι, απλά θέλουμε να νιώθουμε ότι ο κόσμος εκτιμά αυτή την προσπάθεια που γίνεται στην Καλαμαριά μετά από πάρα πολλά χρόνια. Φέτος έχει γίνει μια υπέρβαση και οργανωτικά και οικονομικά, δίχως αυτό να αποτελεί δέσμευση πως για φέτος αυτοσκοπός η άνοδος.
Η υπέρβαση έχει γίνει με απώτερο στόχο την σωστή δομή, να μπούνε τα βασικά θεμέλια στην ομάδα. Στόχος μας είναι την φετινή χρονιά να γίνει μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε νέους φιλάθλους για το μπάσκετ του Απόλλωνα! Αυτό θα επιτευχθεί με δύο τρόπους: Πρώτον φέρνοντας κοντά όλους τους παλαίμαχους καλαθοσφαιριστές της ομάδας όλων των ηλικιών, αυτών που φόρεσαν την φανέλα του Απόλλωνα, την ίδρωσαν, την πόνεσαν! Το αποκορύφωμα θα είναι να τους φέρουμε όλους αυτούς στο γήπεδο για να ενισχύσουν τα παιδιά που έχουν πάρει πλέον την θέση τους. Αλλά και σε δεύτερη φάση. σε ειδικές εκδηλώσεις – συναντήσεις να έρθουν παλιοί και νέοι σε επαφή ώστε να γνωριστούν μεταξύ τους και από τους παλιούς να μάθουν οι νέοι τις εμπειρίες τους. Δεύτερον, φέρνοντας στο γήπεδο τους νέους κατοίκους του Δήμου μας, οι οποίοι δεν είναι Καλαμαριώτες, αλλά προέρχονται από άλλες πόλεις και περιοχές, αλλά θα έρθουν φέρνοντας τα παιδιά τους που είτε παίζουν στις Ακαδημίες μας, είτε έχουν ακούσει γι’ αυτή την προσπάθεια που γίνεται και επιθυμούν να δουν ζωντανά την συγκεκριμένη προσπάθεια”.
“Να βγάλουμε αθλητές μέσα από τα σπλάχνα του Απόλλωνα, η Ακαδημία έχει 300 άτομα”
Για την σοβαρή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής του Απόλλωνα: “Ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η φετινή χρονιά η οποία θέλουμε να έχει μια μετουσίωση μετά στα επόμενα 2-3 χρόνια. Υπάρχει όμως και ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός που λέει ότι ο στόχος μας είναι μέσα από τα σπλάχνα του Απόλλωνα, τα τμήματα υποδομής, να βγάλουμε αθλητές οι οποίοι μετέπειτα θα στελεχώσουν την ανδρική ομάδα. Δηλαδή η λογική της διοίκησης δεν είναι κάθε χρόνο να παίρνουμε πέντε ή οχτώ μεταγραφές νεαρούς αθλητές. Ούτε τα τμήματά μας να μπαίνουν σε F4 και να φτάνουν σε τελικούς.
Στόχος είναι μέσα από τα τμήματα υποδομής τα επόμενα χρόνια να βγάλουμε κάποιους δικούς μας αθλητές. Για τον λόγο αυτό έχει γίνει και η επιλογή κάποιων εξαίρετων προπονητών στα τμήματα υποδομής. Όπως του Κώστα Κεσίδη (σ.σ. είναι τεχνικός στο εφηβικό, εκτός από βοηθός προπονητή στο ανδρικό) ενώ στο παιδικό τμήμα είναι προπονητής ο Γιάννης Τσεσμετζής ο οποίος είναι εξίσου ένα πολύ έμπειρος προπονητής. Έχει διατελέσει προπονητής σε Εθνικές κατηγορίες, σε ομάδες Ανδρών, αλλά έχει δουλέψει πολλά χρόνια και σε τμήματα υποδομής. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα πολύ έμπειρο σταφ σε επίπεδο Ακαδημιών. Αυτή την στιγμή η Ακαδημία έχει φτάσει τους 300 αθλητές σε αγόρια και κορίτσια. Η δουλειά που γίνεται είναι καθημερινή και υπάρχει σωστός προγραμματισμός. Πολλές φορές με δύο προπονητές ανά τμήμα. Προσπαθούμε τα παιδιά να έχουν τις σωστές παροχές και τα σωστά ερεθίσματα ούτως ώστε μέσα από την δουλειά που θα κάνουν όλα αυτά τα χρόνια, να καταφέρουμε αυτό που προείπα. Αθλητές και αθλήτριες του Απόλλωνα να στελεχώσουν τα αγωνιστικά τμήματά μας…”.
ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Θάνος Γιαννικόπουλος ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ σε ηλικία έξι ετών στην Ακαδημία της Νέας Μηχανιώνας. Την πρώτη του χρονιά στο εφηβικό αγωνίστηκε στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη που κατέκτησαν για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης ενώ κατέλαβαν την τέταρτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα της Φλώρινας.
Με την προπονητική άρχισε να ασχολείται από πολύ νωρίς, μόλις στα 18 του. Με την εισαγωγή του στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε να εργάζεται στις Ακαδημίες του Ποσειδώνα Μηχανιώνας έχοντας και το προπαιδικό τμήμα. Συνέχισε στις Ακαδημίες του ΒΑΟ, όπου έμεινε για τρία -σερί- έτη και ανέλαβε το πόστο του υπευθύνου των Ακαδημιών του συλλόγου .Έπειτα εργάστηκε ως υπεύθυνος Ακαδημιών στην Αρέτσου και ως προπονητής του παιδικού τμήματος για έναν χρόνο ενώ την επόμενη χρονιά επέστρεψε στον ΒΑΟ όπου για τρία χρόνια είχε θέσεις υπευθύνου των Ακαδημιών, προπονητή Εφήβων (5η θέση στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΘ) και βοηθού προπονητή στο ανδρικό τμήμα.
Τα τελευταία επτά χρόνια βρίσκεται τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, τον οποίο έχει υπηρετήσει από πολλές θέσεις. Ως υπεύθυνος Ακαδημιών-τμημάτων υποδομής, ως προπονητής Εφήβων, ως βοηθός προπονητή στο ανδρικό ενώ διετέλεσε και υπηρεσιακός προπονητής της ανδρικής ομάδας του Απόλλωνα, στον οποίο θεωρεί μέγιστη τιμή να εργάζεται και παράλληλα νιώθει μεγάλη ευθύνη καθώς το όνομα του συλλόγου είναι “βαρύ”! Στόχος του είναι να δημιουργηθεί μια Ακαδημία πρότυπο ούτως ώστε ο Απόλλων να ξαναμπεί για τα καλά στον μπασκετικό χάρτη.
Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Γιαννικόπουλος όντας υπεύθυνος των Ακαδημιών έκανε σημαντική δουλειά και είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των αθλητών στην Ακαδημία του Απόλλωνα “εκτοξεύθηκε” στους 300 από τους 70 που ήταν στο ξεκίνημα! Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου στον Απόλλωνα πραγματοποιήθηκαν τρία πολύ μεγάλα Basketball Camps με προπονητές από το NBA ενώ τα δυο από αυτά ήταν σε συνεργασία με τον αθλητικό κολοσσό Intersport έχοντας την μεγαλύτερη συμμετοχή Πανελληνίως με 110 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, όπως επίσης εκδρομές σε πολλά μέρη της Ελλάδος και στο εξωτερικό, πολλά τουρνουά αλλά και διάφορες φιλανθρωπικές δράσεις.
Έχοντας περάσει ουσιαστικά από όλα τα πόστα στον σύλλογο του Απόλλωνα (στις Ακαδημίες, στο παιδικό, στο εφηβικό και στο ανδρικό), από φέτος είναι Γενικός Διευθυντής (general manager) στο ανδρικό τμήμα έχοντας την ευθύνη για όλη την λειτουργία της ομάδας. Πέραν των παραπάνω, σημειώστε πως ο Θάνος Γιαννικόπουλος ήταν ο εμπνευστής προκειμένου να δημιουργηθεί για πρώτη φορά το σωματείο του baby basketball για παιδάκια ηλικίας 4-5 ετών!