“Σιγά, ρε. Γιατί να μην κερδίσουμε;”, είχε πει ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Ο “Δράκος” είχε απόλυτο δίκιο. Η Εθνική Ελλάδας “σόκαρε, κόντρα στους οιωνούς, τις ΗΠΑ, με 101-95, και προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος”, όπως έγραψε το πρακτορείο Reuters.
Πέρασαν κιόλας δώδεκα χρόνια, ωστόσο, εκείνο το μεσημέρι της 1ης Σεπτεμβρίου του 2006 θα μείνει αξέχαστο. Πρόκειται, άλλωστε, για το μεσημέρι της ζωής μας!
Περίπου ένα χρόνο μετά το “έπος” του Βελιγραδίου, η “γαλανόλευκη” -με μία αλλαγή στη σύνθεσή της, τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη στη θέση του Γιάννη Μπουρούση– έγραψε μια ακόμα σελίδα δόξας. Ο τόπος του… “εγκλήματος”; Η Σαϊτάμα της Ιαπωνίας.
Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, σε αντίθεση με τους Έλληνες φιλάθλους και δημοσιογράφους, πίστευαν στη νίκη απέναντι στην ομάδα του NBA και το απέδειξαν μες στο παρκέ. Άπαντες έβαλαν το… “λιθαράκι” τους.
Ο Βασίλης Σπανούλης αποτέλεσε το “Α” και το “Ω”, σημειώνοντας 22 πόντους. Ο Μιχάλης Κακιούζης προσέθεσε 15 πόντους, ο “Σόφο” 14 κι ο Δημήτρης Διαμαντίδης 12. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς, δε, μέτρησε 8 πόντους, 12 ασίστ (!) και 5 ριμπάουντ.
“Ανάγκη περιορισμού του σουτέρ Διαμαντίδη”, τονιζόταν στο scouting των Αμερικανών πριν από τον αγώνα. Ο “3D” αναρωτήθηκε: “Εγώ σουτέρ;”. Κι, όμως, ο -πάντοτε χαμηλών τόνων- Διαμαντίδης αποδείχθηκε ικανός, ικανότατος σουτέρ!
Ο Παπαλουκάς, από την πλευρά του, είχε παραδώσει σεμινάριο για το πώς εφαρμόζεται το “pick & roll”, μαζί φυσικά με τον Σχορτσανίτη. Οι Καρμέλο Άντονι, ΛεΜπρόν Τζέιμς, Κρις Πολ, Ντουέιν Ουέιντ κι οι υπόλοιποι Αμερικανοί θα τους θυμούνται ακόμη και θα βλέπουν… “εφιάλτες”.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ναι, η τεράστια επιτυχία του 1987 άλλαξε τον ρου στην ιστορία του αθλητισμού στη χώρα μας, ωστόσο, τούτη η νίκη είναι η σπουδαιότερη όλων των εποχών.
Μπορεί να μην συνοδεύθηκε με τίτλο, αφού το αντιπροσωπευτικό συγκρότημά μας ηττήθηκε από την Ισπανία (70-47) στον τελικό της διοργάνωσης, εντούτοις, αυτό δεν μειώνει σε καμιά περίπτωση την αξία της νίκης επί των ΗΠΑ στον ημιτελικό.
Ειρήσθω εν παρόδω, η ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι, έπειτα από την ήττα της από την Εθνική μας, έχει κατακτήσει αήττητη το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 (Πεκίνο), του 2012 (Λονδίνο) και του 2016 (Ρίο ντε Τζανέιρο), όπως και την πρώτη θέση στο Μουντομπάσκετ του 2010 (Τουρκία) και του 2014 (Ισπανία).
Θέλετε αριθμούς; 76 νίκες, 0 ήττες από το… “ποδοσφαιρικό” βολέ του Παπαλουκά και μετά!
“Κανείς δεν είναι ανίκητος. Μας δίδαξε πολλά η Ελλάδα, το 2006. Πάθαμε και μάθαμε τον τρόπο, με τον οποίο πρέπει να παίζουμε”, υποστήριξε ο “Coach K” ύστερα από τον προημιτελικό απέναντι στη Σλοβενία, στο πλαίσιο του Μουντομπάσκετ της Ισπανίας (2014).
Θυμηθείτε τα τελευταία λεπτά του συγκλονιστικού παιχνιδιού
Τα δεκάλεπτα: 14-20, 45-41, 77-65, 101-95.
ΕΛΛΑΔΑ (Γιαννάκης): Σπανούλης 22 (3), Κακιούζης 15 (1), Σχορτσιανίτης 14, Διαμαντίδης 12 (2), Φώτσης 9, Παπαδόπουλος 8, Ντικούδης 8, Παπαλουκάς 8, Τσαρτσαρής 3 (1), Χατζηβρέττας 2, Βασιλόπουλος.
ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Άντονι 27 (3), Ουέιντ 19 (1), Τζέιμς 17, Χάινριχ 12 (4), Χάουαρντ 10, Πολ 3, Μπος 3, Τζόνσον 3 (1), Μπατίρ 1, Μπραντ.
* Ο Νίκος Ζήσης δεν αγωνίσθηκε στον ανεπανάληπτο ημιτελικό, καθότι τέθηκε νοκ-άουτ μετά το χτύπημα (αγκωνιά με ύπουλο τρόπο) του Βαρεχάο στη φάση των ομίλων. Ο διεθνής κόμπο γκαρντ, πάντως, παρά τις εντολές των γιατρών, αρνήθηκε να επιστρέψει στην Αθήνα και παρέμεινε στο πλευρών των συμπαικτών του.