Ο… έξτρα παίκτης

vezenkof 1

Γιώργος Κογκα λίδηςΌποιος επιχειρήσει να συγκρίνει τον Ιωάννη Παπαπέτρου με τον Σάσα Βεζένκοφ θα έχει κάνει εξ ορισμού λάθος. Όπου ο ένας παίκτης έχει (+) στο κουτάκι, ο άλλος έχει (-) κι αντίστροφα. Ο ένας είναι εκρηκτικός, ο άλλος αργός. Ο ένας έχει «δολοφονικό σουτ», ο άλλος ακόμα το ψάχνει. Καθένας είναι χρήσιμος για διαφορετικό λόγο, οπότε δεν συγκρίνονται…

Ως εκ τούτου ο Βεζένκοφ δεν είναι ο… αντί-Παπαπέτρου. Μοναδικό σημείο… επαφής είναι πως και οι δύο είναι Έλληνες. Μέχρι εκεί, όμως. Είναι πρόδηλο ότι δεν συγκρίνουμε τους δύο, βλέπουμε τον Σάσα ως αυτόνομη παρουσία. Εξίσου πρόδηλο είναι πως δεν στεκόμαστε στην πολύ καλή εμφάνισή του κόντρα στην Ούνιξ Καζάν, καθώς μπορεί να λέει πολλά, μπορεί και τίποτα.

Φαντάζομαι ότι κανείς φίλος του Ολυμπιακού, στη… μέτρηση που κάνει, δεν συμπεριλαμβάνει στην αρχική σελίδα τον Βεζένκοφ. Περιμένει να δει τον Γκος, έχει ξεκάθαρη εικόνα για τους Έλληνες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά, ελπίζει να… βγει λαβράκι ο ΛεΝτέι, περιμένει να βρουν τα πατήματα και τον ρόλο τους οι Τίμα και Τουπάν. Ο Βεζένκοφ μπορεί να είναι ο… έξτρα παίκτης, αυτός που θα δώσει το κάτι παραπάνω.

Ο Σάσα είναι ιδιαίτερος παίκτης. Αργός για το σύγχρονο μπάσκετ, με εμφανή αδυναμία στο αθλητικό παιχνίδι. Από την άλλη είναι ένα παιδί υψηλών παραστάσεων, με συμμετοχή σε σπουδαίο πρόγραμμα (Μπαρτσελόνα), τρομερός και φοβερός σουτέρ, που έρχεται να καλύψει μια πάγια «ερυθρόλευκη» ανάγκη στη θέση «4».

Αυτό το σουτ μπορεί να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες, να δώσει αξία στην ικανότητα των περιφερειακών στο ντράιβ και στην έξτρα πάσα. Αν καταφέρει να φωνάξει «παρών», στα ματς με υψηλό βαθμό δυσκολίας κι όχι στα… λιανοτράγουδα, τότε κι εκείνος και ο Ολυμπιακός θα βγουν κερδισμένοι.

Ο Βεζένκοφ γνωρίζει πως δεν έχει… λυχνάρι, το οποίο μπορεί να τρίβει όποτε νιώθει άβολα. Η πρώτη προσπάθεια να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο, στη Βαρκελώνη, δεν ήταν επιτυχημένη. Ο Ολυμπιακός είναι η… δεύτερη ευκαιρία κι οφείλει να την πιάσει από τα μαλλιά, αν δεν θέλει να ξεκινήσει η περιοδεία σε ομάδες δεύτερης ταχύτητας και να καταγραφεί ως άλλο ένα μεγάλο ταλέντο, που ποτέ δεν έγινε παίκτης.

Το κίνητρο που έχει είναι (πιθανότατα) ο λόγος που ο Ολυμπιακός τού πρόσφερε συμβόλαιο και… ευκαιρία. Είναι δεδομένο ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν να χάσουν τίποτα αν δεν τους… βγει ο Σάσα, ενώ έχουν να κερδίσουν πολλά αν ο παίκτης κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ανταποκριθεί και να κρατηθεί στο top επίπεδο της Ευρωλίγκας.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: Η παρακάμερα της νίκης επί του Προμηθέα (vid)

Όσα έγιναν στον αγώνα με τον Προμηθέα, μέσα από την κόκκινη παρακάμερα Ο Ολυμπιακός άνοιξε…