Πριν από λίγες ημέρες, στις 9 του μήνα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας (παλιός διαιτητής ποδοσφαίρου) εισηγήθηκε μια τροπολογία, βάσει της οποίας εντάσσονται οι διαιτητές και οι βοηθοί διαιτητών και παρατηρητών αγώνων στο εργόσημο. Αυτό συνέβη επειδή υπήρχε «καθεστώς αβεβαιότητας, σχετικά με τον τρόπο αμοιβής και ασφάλισης των διαιτητών των αγώνων ποδοσφαίρου».
Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι το εργόσημο ΔΕΝ θα εφαρμοστεί μόνο στον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά θα συμπαρασύρει και τα άλλα αθλήματα. Δεν θα σας μπλέξω με λεπτομέρειες, που θα κάνουν ασαφές το μήνυμα του σχολίου. Σημειώστε απλά ότι οι διαιτητές (και οι βοηθοί) θα αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές ύψους 26% επί του ποσού. Ήτοι αν ήταν να πάρουν 100 ευρώ τα 26 αποδίδονται στον ΕΦΚΑ και τα 74 μένουν σε αυτούς, που όμως θα φορολογηθούν ποσοστιαία, ανάλογα με την κλίμακα κάθε «γκρίζου».
Πριν από καιρό είχε προκύψει θέμα με τους Κριτές, οι οποίοι μέχρι να υπάρξει ζήτημα με το εργόσημο «έσκιζαν τα ρούχα τους» ότι ήταν βοηθοί διαιτητών και μετά το εργόσημο άλλαξαν τροπάρι, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα αυτόνομο γαλατικό χωριό μέσα στο μπάσκετ, που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί η ταυτότητά του.
Ζητούμενο είναι πως τα χρήματα που παίρνουν οι διαιτητές μειώνονται δραστικά. Κι αν σε πρώτη ανάγνωση αυτό είναι… λογικό (αμείβονται άρα πρέπει να φορολογηθούν), οι κίνδυνοι που συνοδεύουν το εργόσημο είναι τεράστιοι. Σκεφτείτε έναν διαιτητή που σφυρίζει αγώνα της ΕΣΚΑ, παίρνει ελάχιστα χρήματα, χωρίς την παραμικρή προβολή (παρά μόνο την προσδοκία να ανεβεί τα σκαλοπάτια και να φτάσει στις εθνικές κατηγορίες), ο οποίος πρέπει να τρέχει στις εσχατιές της πρωτεύουσας, ενίοτε σε μεγάλη απόσταση από την κατοικία του.
Τα ψίχουλα που θα πάρει μειώνονται, οπότε πολλοί θα προτιμήσουν την άνεση του… κινηματογράφου, παρέα με την καλή τους και έναν… κουβά ποπ κορν, παρά να τρέχουν χειμωνιάτικα στην άλλη άκρη της Αθήνας. Αλλά πάλι, μπορεί και να μην είναι έτσι, επειδή έτσι γράφω…
Ας υποθέσουμε ότι το εργόσημο είναι θετική εξέλιξη (λέμε τώρα). Είδατε πουθενά την ΕΟΚ, να τοποθετείται επί του θέματος, να δηλώνει «παρούσα»; Πιθανότατα θα έρθει εκ των υστέρων να… κλάψει πάνω από το χυμένο γάλα, έτσι ώστε να ξεχαστεί πως στη στιγμή που το εργόσημο γίνονταν νόμος δήλωνε εμφατικά «απούσα».
Η Ομοσπονδία έχει υποχρέωση να προστατεύει το άθλημα, άρα είτε να ταχθεί φανατικά υπέρ του εργοσήμου, ή να το πολεμήσει. Δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται σε καλοκαιρινή ραστώνη. Δεν έχει δικαίωμα να αφήνει τους διαιτητές να αγωνιούν. Και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πόσοι διαιτητές και Κριτές θα αποχωρήσουν από τον χώρο, άμα τη επιβολή του εργοσήμου.
Υ.Γ.: Ένα ακανθώδες ζήτημα, που δεν έχει διευκρινιστεί (ακόμα) είναι τι θα γίνει με τα οφειλόμενα. Τα χρήματα που είναι να πάρουν οι διαιτητές από την ΕΟΚ, υπόκεινται στο εργόσημο; Αν ναι, θα χαθεί ένα σημαντικό μέρος των οφειλομένων, άρα οι διαιτητές θα είναι και… κερατάδες (περιμένουν χρόνια να πάρουν τα δεδουλευμένα), και δαρμένοι.