Κεντρική Basket League Προμηθέας Πατρών H τριετία “απογείωσης” του… δουλευταρά “Σαλού”

H τριετία “απογείωσης” του… δουλευταρά “Σαλού”

saloustros promitheas

Ήταν Οκτώβρης του 2015 όταν ο Χρήστος Σαλούστρος ενημερώθηκε από πλευράς ΠΑΟΚ πως θα αποτελέσει παρελθόν… Μια απόφαση που τότε ήταν λογικό να “ρίξει” ψυχολογικά τον Έλληνα παίκτη. Βλέπετε ήταν και το… timing πολύ άσχημο αφού το “διαζύγιο” ήρθε ξαφνικά λίγο πριν την έναρξη της Basket League. Πλέον μετά από τρία χρόνια όλα είναι τόσο διαφορετικά για τον “Σαλού” μιας και ως γνωστόν πριν μια εβδομάδα αναδείχτηκε ο πιο βελτιωμένος παίκτης του πρωταθλήματος για την σεζόν 2017-18.

Βέβαια για να “έρθει” αυτή η αγωνιστική “απογείωση” του Σαλούστρου μέσα σε αυτή την τριετία (2015-2018), είναι γεγονός πως ο 28χρονος φόργουορντ πέρασε πάρα πολλά. Χρειάστηκε επιμονή και υπομονή από τον ίδιο, αλλά και… πολλή δουλειά. Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον “Σαλού”… Πρόκειται για έναν παίκτη που σκέφτεται συνεχώς το πώς θα βελτιωθεί έχοντας μεγάλη αυτοπεποίθηση για όσα μπορεί να κάνει αγωνιστικά. Παράλληλα είναι ιδιαίτερα ταπεινός και όσοι γνωρίζουν τον Σαλούστρο, ξέρουν πως εκτός την εξαιρετική του συμπεριφορά, είναι ένας καλαθοσφαιριστής ιδιαίτερα μετρημένος.

Πάμε, όμως, να κάνουμε ένα flashback γι’ αυτή την… ιδιαίτερη τριετία που πέρασε ο Ελληνας φόργουορντ, από το διάστημα που αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ μέχρι την φετινή περίοδο κατά την οποία κέρδισε το βραβείο του πιο βελτιωμένου καλαθοσφαιριστή της Basket League.

saloustros markopoulos

Η δουλειά με Σούλη και η… άκομψη απόφαση του ΠΑΟΚ

Ήταν το ματς (7/10/2015) με το Ρέθυμνο όταν ο ΠΑΟΚ ξεκινούσε τις επίσημες υποχρεώσεις του στο Κύπελλο (2015-16). Επισήμως ο “Δικέφαλος” ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου την μέρα του αγώνα με τους Κρητικούς ότι πάρθηκε απόφαση από τους ανθρώπους της ομάδας ο Σαλούστρος να… αποχαιρετήσει τον ΠΑΟΚ. Εκείνη η εξέλιξη αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη δεδομένου πως ο Έλληνας φόργουορντ την προηγούμενη σεζόν (2014-15) τα είχε πάει αρκετά καλά. Μάλιστα το καλοκαίρι του 2015 έκανε ατομικές προπονήσεις με τον Σούλη Μαρκόπουλο προκειμένου να βελτιωθεί και η αλήθεια είναι πως περίμενε με ανυπομονησία να ξεκινήσει η δεύτερη χρονιά του στον ΠΑΟΚ στον οποίο είχε γίνει… πενταδάτος.

Μετά το τέλος του αγώνα με το Ρέθυμνο από τον “Δικέφαλο” προχώρησαν σε μια πιο αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με το γιατί θα αποτελέσει παρελθόν ο Σαλούστρος. Τόνιζαν πως αυτό αποφασίστηκε για καθαρά αγωνιστικούς λόγους καθώς ο παίκτης δεν είχε ρόλο στα φιλικά. Βέβαια ο “Σαλού” προερχόταν από έναν τραυματισμό (είχε υποστεί κάκωση μηνίσκου στο ξεκίνημα του Σεπτέμβρη), ήταν αρκετό καιρό στα… πιτς και έμοιαζε λογικό να μην έχει μεγάλο χρόνο συμμετοχής στα φιλικά. Η αλήθεια ήταν… κάπως διαφορετική από εκείνη που ισχυρίζονταν στον ΠΑΟΚ. Τι συνέβη; Ο “Δικέφαλος” είχε αποκτήσει τον Μιλένκο Τέπιτς, ο οποίος οργανωτικά δεν απέδιδε ικανοποιητικά στα φιλικά.

saloustros filika filiko cibona paok

Ετσι στους “ασπρόμαυρους” ήθελαν να κινηθούν για έναν “κοντό” με συνέπεια να “θυσιαστεί” το συμβόλαιο του “Σαλού” για να εξοικονομήσει χρήματα η ΚΑΕ και να αποκτηθεί στην πορεία ο Γουίλιαμ Χάτσερ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκείνη η απόφαση του ΠΑΟΚ για τον Σαλούστρο ήταν… πολύ κακή για τον παίκτη ο οποίος ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή πως θα έπρεπε να αποχωρήσει από την ομάδα (στις 7/10 ήταν το ματς Κυπέλλου με το Ρέθυμνο και στις 10/10 το παιχνίδι πρωταθλήματος με την ΑΕΚ) και αυτό σήμαινε πως γρήγορα θα έπρεπε να βρει νέα μπασκετική στέγη. Προφανώς και δεν ήταν… κομψή η απόφαση του ΠΑΟΚ να “τελειώσει” τον Σαλούστρο με αυτόν τον τρόπο και ο τελευταίος ένιωσε πικρία για τον τρόπο που αποχώρησε.

Πήρε κίνητρο μέσω του… ξαφνικού “διαζυγίου”

Εκείνος ο… απαράδεκτος τρόπος “διαζυγίου” με τον ΠΑΟΚ, είναι γεγονός πως έδωσε κίνητρο στον “Σαλού” να αποδείξει το τι μπορεί να κάνει στο παρκέ. Είχε στο μυαλό του να πείσει κυρίως τον ίδιο του τον εαυτό πως έχει τις δυνατότητες να φανερώσει πως είναι σε θέση να πετύχει πολλά πράγματα μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον “Δικέφαλο”.

Την περίοδο 2015-16 μετακόμισε στον Κολοσσό στον οποίο είχε 7,5 πόντους μέσο όρο και είχε πει σε συνέντευξή του πως “η σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν για μένα ίσως η πιο δύσκολη της ως τώρα μικρής και ταπεινής καριέρας μου. Πολλοί σύλλογοι, έτσι όπως έφυγα από τον ΠΑΟΚ, ήταν δύσπιστοι για να με εντάξουν στο δυναμικό τους. Παρόλα αυτά, υπήρξε ο Κολοσσός που με εμπιστεύτηκε, με βοήθησε, μου έδωσε χρόνο συμμετοχής. Το μπασκετικό ταξίδι μου το τελευταίο εξάμηνο ήταν τελικά όμορφο. Οσο άσχημα άρχισε, άλλο τόσο εξαιρετικά κατέληξε”.

saloustros kolossos

Την αγωνιστική περίοδο 2016-17 είχε 6,6 πόντους μέσο όρο έχοντας αφήσει πίσω του προβλήματα τραυματισμών. Το καλοκαίρι του 2016 ο Σαλούστρος έκανε αρθροσκόπηση στο γόνατο και ενώ δεν προβλεπόταν να μείνει για πολύ καιρό αγωνιστικής δράσης, τελικά ταλαιπωρήθηκε για αρκετούς μήνες με το πρόβλημα στο γόνατο. Τον Δεκέμβρη του 2016 έλεγε στο ebasket.gr:

“Αυτό που ήξερα εγώ όταν βγήκα από το χειρουργείο, είναι πως μου αφαιρέθηκε κομμάτι 30% από τον έξω μηνίσκο (τελικά του είχε αφαιρεθεί γύρω στο 50%). Φτάσαμε σε μια περίοδο προετοιμασίας, ήμουν 10 μέρες στη Ρόδο, το πόδι μου έβγαλε μεγάλο πρήξιμο και από τον γιατρό της ομάδας αναγκάστηκε να αφαιρεθεί 70 cc υγρό, δηλαδή μισό λίτρο νερό και κάτι παραπάνω.

Η επέμβασή μου (σ.σ. εννοεί αυτή που έκανε το καλοκαίρι) ήταν τελικά πάρα πολύ κακή και ατυχής. Δυστυχώς… Αυτά συμβαίνουν όμως, είναι στο πρόγραμμα… Τώρα είμαι υγιής, είμαι καλά. Οι γιατροί όταν είχα κάνει τις δεύτερες εξετάσεις (σ.σ. μετά την πρώτη κακή επέμβαση), βρήκαν το πόδι μου σε πολύ κακή κατάσταση και σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω τον γιατρό μου με τον οποίο θα συνεργάζομαι από εδώ και πέρα, τον κ. Χίσσα αλλά και τον φυσιοθεραπευτή μου, τον Δημήτρη Σκορδή ο οποίος με βοήθησε με όλη την ομάδα του”.

saloustros 1

Ο Ελληνας παίκτης μέσα στο 2017 άρχισε να φορτσάρει στους Ροδίτες και φέτος (2017-18) ο “Σαλού” “πάτησε” γκάζι για τα καλά. Απαλλαγμένος από προβλήματα τραυματισμών και έχοντας ξεπεράσει οριστικά τα δύο χειρουργεία που στο παρελθόν τον είχαν “πάει” πίσω αγωνιστικά, έκανε εξαιρετική σεζόν στους Πατρινούς ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του. Είναι χαρακτηριστικά πως είχε διψήφιο αριθμό πόντων στα 14 από τα τελευταία 18 παιχνίδια που έπαιξε με τον Προμηθέα στο πρωτάθλημα.

Ο σημαντικός ρόλος των Γιατρά και Γκίκα

Στον Προμηθέα ο Σαλούστρος νιώθει… ηρεμία και είναι γεγονός πως τρέφει μεγάλο σεβασμό για την ομάδα της Πάτρας. Θεωρεί ότι του έδωσε την απαραίτητη ώθηση μετά την περίοδο που πέρασε στον Κολοσσό και κατά την διάρκεια της οποίας σταδιακά άρχισε να βρίσκει ξανά τον εαυτό του. Αν υπάρχουν δύο πρόσωπα για τα οποία ο ίδιος… στάζει μέλι, αυτά είναι ο Μάκης Γιατράς και ο Νίκος Γκίκας. Με τον τελευταίο έχει άριστη σχέση, τον γνωρίζει από τον Φιλαθλητικό και έχει “χημεία” με τον Έλληνα πλέι μέικερ ο οποίος έπαιξε τον ρόλο του για να μετακομίσει στην Πάτρα ο “Σαλού”.

gikas saloustros

Όπως, φυσικά, έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο Γιατράς. Ο τελευταίος έδειξε ξεκάθαρα στον Σαλούστρο πως τον πιστεύει αγωνιστικά και ο Έλληνας παίκτης χρειάστηκε μόνο… λίγα λεπτά μετά την συζήτηση με τον Ελληνα κόουτς για να καταλάβει πως θα έπρεπε να επιλέξει τον Προμηθέα για την συνέχεια της καριέρας του. Στην Πάτρα φανέρωσε για τα καλά… ποιος είναι, μάλιστα κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας και τελείωσε την σεζόν έχοντας 10,1 πόντους μέσο όρο και 4,4 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Ο Σαλούστρος… μόχθησε πολύ για να φτάσει σε αυτό το σημείο που είναι τώρα και αν μη τι άλλο αυτό το βραβείο (του πιο βελτιωμένου παίκτη) του δίνει έξτρα ώθηση για να καταφέρει ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Είναι… δουλευταράς, αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι ξέρουν τον “Σαλού” και αυτό είναι το κύριό του χαρακτηριστικό για να πετύχει ακόμη πιο μεγάλα πράγματα το επόμενο διάστημα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Δραγόλιας
Περισσότερα σε Προμηθέας Πατρών

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…