Κεντρική Basket League ΠΑΟΚ Παπαδόπουλος: Ο 27χρονος κόουτς με… 21 χρόνια στον ΠΑΟΚ και 13 τίτλους!

Παπαδόπουλος: Ο 27χρονος κόουτς με… 21 χρόνια στον ΠΑΟΚ και 13 τίτλους!

papadopoulos nikos 2

Πρόσφατα ως τεχνικός οδήγησε την ομάδα Κορασίδων του ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της ΕΚΑΣΘ και αυτή η επιτυχία αποτελεί μονάχα ένα “επεισόδιο” της ενδιαφέρουσας-αξιοπρόσεκτης “ασπρόμαυρης” πορείας του.

Ο λόγος για τον Νίκο Παπαδόπουλο ο οποίος έχει περάσει σχεδόν ολόκληρη την ζωή του στον “Δικέφαλο” έχοντας σημαντικά επιτεύγματα, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Από τα 6 του χρόνια βρίσκεται στον ΠΑΟΚ και έχει συμπληρώσει 21 χρόνια παρουσίας στους “ασπρόμαυρους”!

Το ebasket.gr μίλησε μαζί του και “ξετυλίγει” το κουβάρι των όσων έχει “ζήσει” με τον “Δικέφαλο”. Τι έχει καταφέρει; Πάρα πολλά σε όχι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ας δούμε…

papadopoulos nikos

Η αρχηγία, η ανδρική ομάδα του ΠΑΟΚ και ο… Καυκής

Ο Παπαδόπουλος έχει “μεγαλώσει” μέσα στον ΠΑΟΚ και στη παραπάνω φωτογραφία φαίνεται το δελτίο αθλητικής ταυτότητας, όταν ήδη παιδί. Μετά τα τμήματα υποδομής, αγωνίστηκε στο εφηβικό τμήμα του “Δικεφάλου”, εκεί όπου μάλιστα ήταν ο αρχηγός. Την περίοδο 2008-09 με τεχνικό τον Γιώργο Καλαφατάκη είχε την πρώτη του συμμετοχή με την ανδρική ομάδα του ΠΑΟΚ.

Έπαιξε στο ματς με την Λάρισα στο “Παλατάκι” ενώ συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για τους αγώνες με τον Παναθηναϊκό (εντός και εκτός έδρας) και το παιχνίδι με τον Κολοσσό. Σε εκείνη την ομάδα της σεζόν 2008-09 είχε άριστη σχέση με τον Παναγιώτη Καυκή, με τον οποίο μάλιστα ακόμη διατηρεί πολύ καλή επικοινωνία. Επίσης, έχει “κρατήσει” επαφή και με τον Μπρίτον Γιόνσεν, τον άλλοτε παίκτη του ΠΑΟΚ που έπαιξε την περίοδο 2008-09.

Το ξεκίνημα στην προπονητική και η προτροπή του Μελετιάδη

Πώς όμως ο νεαρός κόουτς άρχισε την προπονητική; Συνειδητά κάποια στιγμή ο Παπαδόπουλος αποφάσισε να μην συνεχίσει ως παίκτης και ξεκίνησε να παρακολουθεί πώς προπονεί ο Ευρυπίδης Μελετιάδης τον οποίο είχε κόουτς στο εφηβικό. “Είχα τον Ευρυπίδη προπονητή στο εφηβικό. Μου έλεγε: «Κόβει το μάτι σου, ξέρεις από μπάσκετ. Γιατί δεν ασχολείσαι με αυτό; (σ.σ. προπονητική)».

Εγώ το σκέφτηκα… Πήγα μια μέρα και του είπα «έχεις δίκιο. Μπορώ να έρθω να βλέπω;». Έτσι έγινε… Πήγαινα κάθε μέρα στις προπονήσεις. Παρακολουθούσα και πήγαινα στους αγώνες”, ανέφερε στο ebasket.gr ο Παπαδόπουλος ο οποίος έμαθε πολλά κοντά στον Μελετιάδη που αποτέλεσε “δάσκαλός” του. “Τον συμβουλεύομαι στα πάντα…”, υπογράμμισε ο νεαρός κόουτς για τον τεχνικό του Πευκοχωρίου, για τον οποίο τρέφει μεγάλο σεβασμό.

papadopoulos nikos 5

Ούτε ένας, ούτε δύο αλλά 13 τίτλοι!

Ήταν ιδιαίτερα μικρός (17 στα 18 του) όταν για πρώτη φορά “μπήκε” στο τεχνικό τιμ των Κορασίδων ο Παπαδόπουλος. Αφότου δούλεψε μαζί τον Μελετιάδη και συμμετείχε στο τεχνικό επιτελείο του ΠΑΟΚ ως δεύτερος κόουτς παίρνοντας έτσι αρκετές εμπειρίες, έφτασε η στιγμή να αναλάβει ως πρώτος προπονητής. Αυτό συνέβη την σεζόν 2012-13 και μάλιστα οδήγησε τις Νεάνιδες του ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης αλλά και στην κατάκτηση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Έδειξε, έτσι, με το… καλημέρα τις δυνατότητές του και αν μη τι άλλο πήρε αυτοπεποίθηση με εκείνες τις σημαντικές επιτυχίες. Ως πρώτος κόουτς ο Παπαδόπουλος έχει πανηγυρίσει τέσσερα πρωταθλήματα και ένα πρωτάθλημα χάθηκε με τρίποντο από το… κέντρο στη λήξη, με αποτέλεσμα ο “Δικέφαλος” σε τριπλή ισοβαθμία να μειονεκτεί.

Όπως και να έχει, πάντως, όταν στα 27 σου έχεις πάρει τέσσερις τίτλους ως πρώτος κόουτς, αυτό και μόνο “λέει” πολλά….  Καλή δουλειά, βέβαια, έκανε και ως δεύτερος προπονητής πανηγυρίζοντας ακόμη 9 τίτλους. Δύο πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης και δύο Πανελλήνια πρωταθλήματα με τις Κορασίδες, ένα πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης με τις Νεάνιδες, ένα πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα με το παιδικό. Και μαζί με όλα αυτά, ακόμη δύο πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης με το εφηβικό.

Συνολικά, δηλαδή, ο Παπαδόπουλος έχει “μαζέψει” 13 τίτλους, ως πρώτος αλλά και ως δεύτερος κόουτς! Αν προσθέσετε και τα σχολικά πρωταθλήματα, τίτλους δηλαδή εκτός ΠΑΟΚ, τότε ο αριθμός ξεφεύγει για τον νεαρό προπονητή που προπονεί -και- στις ακαδημίες του “Δικεφάλου”. Τα νούμερα (τέσσερις τίτλοι ως πρώτος κόουτς και άλλους 9 ως δεύτερος), λοιπόν, ξεκάθαρα “δείχνουν” τα σημαντικά κατορθώματα του Παπαδόπουλου που έχει πετύχει ουκ ολίγα πράγματα σε μικρή ηλικία.

-Ο Παπαδόπουλος ως πρώτος κόουτς στον ΠΑΟΚ

2012-13: Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και Πανελλήνιο πρωτάθλημα με τις Νέανιδες

2013-14: 2η θέση στη Θεσσαλονίκη με τις Κορασίδες

2014-15: 2η θέση στη Θεσσαλονίκη με τις Κορασίδες

2015-16: Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και 3η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα με τις Κορασίδες

2016-17: 2η θέση στη Θεσσαλονίκη με τις Κορασίδες

2017-18: Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης με τις Κορασίδες και στα τέλη του Ιούνη θα γίνει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα

papadopoulos nikos 4

papadopoulos nikos 6

Πρωτάθλημα με… ρεκόρ!

Η πορεία για την κατάκτηση του φετινού (2017-18) πρωταθλήματος από τις Κορασίδες του ΠΑΟΚ ήταν ονειρική. Ο Παπαδόπουλος καθοδήγησε… μαεστρικά την ομάδα του η οποία πήρε τον τίτλο ως αήττητη! Ο “Δικέφαλος” με νίκη απέναντι στον Παναθλητικό Συκεών πανηγύρισε το πρωτάθλημα έχοντας μάλιστα… ρεκόρ διαφοράς πόντων σε τελικό. Ο ΠΑΟΚ στο συγκεκριμένο ματς κέρδισε πολύ εύκολα, με σκορ 78-39… “Κερδίσαμε με 39 πόντους. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία, να κερδίσει ομάδα στον τελικό με 39 πόντους. Την μεγαλύτερη διαφορά την είχε ο Μασλαρινός. Είχε κερδίσει 34 πόντους, όταν ήταν στον Ηρακλή.

Και στο τέλος του αγώνα, μου έλεγε (σ.σ. χαριτολογώντας) «κάνε αλλαγές, μην περάσεις την διαφορά…». Επίσης κερδίσαμε τον Άρη στο Παλέ (σ.σ. 35-104) με διαφορά που δεν υπήρξε ποτέ”, είπε ο 27χρονος προπονητής. Όσο για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει στις 27 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου; “Ο ΠΑΟΚ είναι καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε κάτι άλλο, πέραν της πρώτης θέσης. Θα παλέξουμε για το καλύτερο και ό,τι γίνει”.

Οι… συμβουλές του Σούλη

Ο Παπαδόπουλος έχει παρακολουθήσει πολλές προπονήσεις της ανδρικής ομάδας του ΠΑΟΚ ενώ παλαιότερα ο Σούλης Μαρκόπουλος του είχε δώσει τις… συμβουλές του. “Ο Σούλης έβλεπε ένα παιχνίδι μας. Στο ημίχρονο με έπιασε και μου είπε κάτι για το zone press. Ο Σούλης έμπαινε και έβλεπε την προπόνηση. Αν έκανες κάτι λάθος, θα σου έλεγε. Δεν θα σου έλεγε «κάνε αυτό» αλλά θα σου έλεγε την γνώμη του. Δηλαδή μπορούσε να πει «εγώ βλέπω αυτό. Δες το λίγο…».

Όταν βλέπει κάποιος κάτι από έξω, το παρακολουθεί πιο ήρεμα. Όταν εσύ έχεις σφυγμούς μέσα στο γήπεδο, δεν το βλέπεις”, παραδέχτηκε ο Παπαδόπουλος που είναι πολύ πιο ώριμος από την ηλικία του όσον αφορά τον τρόπο σκέψης. Όσο για τον προπονητή που ξεχωρίζει και έχει ως πρότυπο; Αυτός είναι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

papadopoulos nikos 3

Η αγάπη για τις μικρές ηλικίες και το οικογενειακό κλίμα

Το να δουλεύει με μικρές ηλικίες, είναι κάτι που αρέσει πολύ στον νυν τεχνικό των Κορασίδων του ΠΑΟΚ. Τον “γεμίζει” και για την ώρα δεν έχει βλέψεις (δεν τον απασχολεί, τουλάχιστον την νυν χρονική περίοδο) να βρεθεί μελλοντικά στο τεχνικό επιτελείο της ανδρικής ομάδας του “Δικεφάλου”. Τον ενδιαφέρει να μεταδίδει τις γνώσεις του σε νεαρές ηλικίες ενώ δίνει βαρύτητα στο οικογενειακό κλίμα της ομάδας.

Μάλιστα για την φετινή σεζόν, όπως μας μετέφερε… “κερδίθηκε τόσο εύκολα το πρωτάθλημα γιατί ήμασταν οικογένεια. Από την πιο μικρή, μέχρι τον τελευταίο γονέα, όλοι ήμασταν μια οικογένεια. Ο,τι πρόβλημα υπήρξε, το λύσαμε μόνοι μας. Ήμασταν δεμένοι. Έχουμε μαζευτεί έξω για φαγητό όλοι οι γονείς και τα παιδιά…”.

agiasmos paok papadopoulos

Με τον ΠΑΟΚ… παντού, ακόμη και στον πρώτο αγιασμό στο “Παλατάκι”

Την μεγάλη αγάπη για τον ΠΑΟΚ, του την έχει μεταδώσει ο πατέρας του, Δημοκράτης. Ο τελευταίος επί σειρά ετών έχει προσφέρει στον “Δικέφαλο”, αποτελεί “στρατιώτη” των “ασπρόμαυρων” έχοντας θέση αντιπροέδρου στον Α.Σ. ΠΑΟΚ ενώ είναι και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ. Σε σημαντικές στιγμές του “Δικεφάλου” ο Νίκος Παπαδόπουλος -μαζί με τον πατέρα του- ήταν… εκεί. Βρέθηκε στον πρώτο αγιασμό που έγινε στο “Παλατάκι”, όταν ο “Δικέφαλος” άρχισε να το χρησιμοποιεί ως έδρα και άφησε το Παλέ.

Ηταν στον τελικό του ΣΕΦ το 1999, τότε που ο ΠΑΟΚ κέρδισε την ΑΕΚ και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας. Στη Νέα Φιλαδέλφεια το 2001 είδε από κοντά το Κύπελλο Ελλάδας που πήρε ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ κόντρα στον Ολυμπιακό και το 2003 ήταν στο γήπεδο πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον Άρη. Ακολούθησαν ακόμη δύο Κύπελλα (2017, 2018) για τον “Δικέφαλο”, με τον οποίο ο Παπαδόπουλος έχει βρεθεί… παντού, έχει “ζήσει” ξεχωριστά γεγονότα με τον ΠΑΟΚ και πλέον ως κόουτς “φέρνει” τίτλους στους “ασπρόμαυρους”.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Δραγόλιας
Περισσότερα σε ΠΑΟΚ

Δειτε επισης

Κλειδώνει η όγδοη θέση στα play off της Ευρωλίγκα

Μπασκόνια και Βίρτους για το τελευταίο εισιτήριο στους “8” της Ευρωλίγκα. Η Μπ…