Κεντρική Ελλάδα Αφιέρωμα Ιωνικός Ν.Φ.: Μια “οικογένεια” στη Γ’ Εθνική

Ιωνικός Ν.Φ.: Μια “οικογένεια” στη Γ’ Εθνική

ionikos nf gipedo

Λένε πως η μοίρα παίζει τα δικά της παιχνίδια. Είτε άσχημα, είτε καλά, πολλές φορές συμβαίνουν συνεχόμενα γεγονότα, τα οποία τα αποδίδει κανείς σε αυτήν. Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να βάλουμε σε αυτό το παιχνίδι -της μοίρας- μια ολόκληρη περιοχή, αλλά τη φετινή σεζόν, φαίνεται πως κάτι… χρωστούσε στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Όχι δεν θα αναφερθούμε στην ΑΕΚ, ούτε τις δύο κατακτήσεις τροπαίων, οι οποίες έβγαλαν τον κόσμο της περιοχής από τα σπίτια του, αλλά για μια άλλη ομάδα της περιοχής, που πιο αθόρυβα και ρομαντικά, με δειλά βήματα, κατάφερε να κερδίσει τη σειρά των «τελικών» με τον Ηλυσιακό, του Αντώνη Φώτση και να ανέβει στη Γ’ Εθνική. Ύστερα από τρία χρόνια και δύο αποτυχημένες προσπάθειες στα πλέι οφ κοιτάζει στο μέλλον, θέλοντας να φτάσει εκεί όπου ονειρεύονται οι άνθρωποί της: στα «μεγάλα σαλόνια» των Εθνικών κατηγοριών. Ο λόγος για τον Ιωνικό της Νέας Φιλαδέλφειας.

Η ομάδα, που από την Τρίτη στις 22 του Μάη πανηγυρίζει την επιστροφή στις εθνικές κατηγορίες. Επιστροφή που μόνο εύκολα δεν ήρθε, μια επιστροφή που δίνει το δικαίωμα στους φίλους και τους ανθρώπους της ομάδας να ελπίζουν και να ονειρεύονται – και ξέρετε τι λένε για τα όνειρά: δεν έχουν ταβάνι!

Πώς να μην ονειρεύεται κανείς, όταν μιλάμε για μια ομάδα, που ιδρύθηκε το 1930, κι από τότε έχει καταγράψει σημαντικά επιτεύγματα κι έχει αναδείξει σπουδαίους μπασκετάνθρωπους. Μια ομάδα που μετά από όλα όσα πέρασε τα τελευταία χρόνια, είναι εδώ, πιο δυνατή, πιο δεμένη, πιο…οικογένεια. Ο Ιωνικός Ν.Φ., είναι ένα από τα πιο ιστορικά σωματεία της χώρας, έχει βγάλει σπουδαίους αθλητές, όπως για παράδειγμα ο Μιχάλης Κακιούζης, παράγοντες όπως ο Ζαχαρίας Αλεξάνδρου.

Το ebasket.gr, βρέθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια, μίλησε με τους ανθρώπους της ομάδας κι ετοίμασε ένα αφιέρωμα για την άνοδό της στη Γ’ Εθνική.

«Θέλουμε να ξαναφέρουμε τον Ιωνικό στα… σαλόνια»
ionikos nf tropaia

Ο Μάνος Αποστολάκης (μέλος της διοίκησης) αναφέρθηκε στις στιγμές χαράς μετά την άνοδο, τα καλοκαιρινά σχέδια τα οποία διαταράχτηκαν λόγω… Φώτση, αλλά και την επόμενη μέρα της ομάδας.

– Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση μετά την επιστροφή του Ιωνικού στη Γ’ Εθνική και μετά από δυο συμμετοχές στα πλέι οφ, οι οποίες δεν έφεραν την άνοδο;
«Το κλίμα είναι πολύ ιδιαίτερο για όλους. Ξαναφέραμε τον Ιωνικό εκεί που έπρεπε να είναι, στις εθνικές κατηγορίες, είμαστε όλοι ευτυχισμένοι και τα πράγματα τα βλέπουμε με το πιο θετικό βλέμμα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αντιμετωπίσαμε έναν τεράστιο παίκτη (Αντώνης Φώτσης). Ενώ είχαμε κάνει τον προγραμματισμό το καλοκαίρι, μας είπαν ότι από την… Ευρωλίγκα, θα κατέβει ένας παίκτης κι όπως φαινόταν θα ήταν στην ομάδα που θα παίζαμε για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Τέλος καλό, όλα καλά, η χαρά είναι πολύ μεγάλη για όλους, και για τα παιδιά, και για τη διοίκηση, και για τον κόσμο, για όλους».

– Πιστεύετε ότι ο Ιωνικός θα μπορέσει να εδραιωθεί στις μεγαλύτερες κατηγορίες, ή κι ακόμα να επαναλάβει την επιτυχία του 1991;
«Ο Ιωνικός είναι μεγάλη ομάδα, με ιστορία χρόνων, έχει συνεισφέρει στο μπάσκετ με πάρα πολλούς γνωστούς αθλητές, όπως ο Απόστολος Κόντος, ο Μιχάλης ο Κακιούζης. Όπως είναι κι ο Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος ηγείται και της προσπάθειας της διοικητικής αυτής και θέλουμε να ξαναφέρουμε τον Ιωνικό στα «μεγάλα σαλόνια» των εθνικών κατηγοριών».

– Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδα για την νέα σεζόν;
«Ο στόχος θα είναι πάλι η άνοδος. Πιστεύουμε ότι θα κοιτάμε πάντα ανοδικά κι αυτός είναι ο σκοπός μας».

«Η διοίκηση ήταν άψογη»
archos moubarac kyriakis1

Ο «μπομπέρ» της ομάδας, Κώστας Μουμπάρακ, αναφέρθηκε στην… παρέα του Ιωνικού, τα «κλειδιά» της επιτυχίας, αλλά και για το αν αισθάνεται ηγέτης.

– Ποιο πιστεύεις ότι ήταν το κλειδί της επιτυχίας του Ιωνικού;
«Ήταν η παρέα! Σίγουρα βοήθησαν κι οι εμπειρίες που είχαμε ως παίκτες, από τις πιο πάνω κατηγορίες, αλλά στο τέλος -στα ματς με τον Ηλυσιακό- μέτρησε η θέληση που είχαμε για τη νίκη και την άνοδο».

– Η σχέση της ομάδας με τον κόσμο, κατά την διάρκεια της σεζόν πώς ήταν;
«Πρώτα από όλα, θα μιλήσω για τη διοίκηση, η οποία ήταν άψογη προς εμάς, καθώς τους γνωρίσαμε αρχικά ως διοίκηση και καταλήξαμε μια… μεγάλη παρέα. Ο κόσμος, επειδή είχαμε πέσει κατηγορία, δεν ήταν τόσο ενεργός, αλλά όσο ακουγόταν η πορεία μας -προς το τέλος- τόσο ερχόταν προς το μέρος μας. Αυτό που διαπίστωσα στους τελικούς, ήταν το γήπεδο γεμάτο, με παιδιά από τις ακαδημίες. Πρώτη φορά το έβλεπα έτσι».

– Στη σειρά με τον Ηλυσιακό, με τις εμφανίσεις σου, έδειξες ότι ήσουν το άτομο που πήρες την ομάδα από το χέρι με πολλά κρίσιμα καλάθια. Νιώθεις ότι είσαι ο ηγέτης αυτής της ομάδας;
«(Γέλια) Ηγέτης μπορεί να γεννιέσαι, αλλά και γίνεσαι μέσα από την ομάδα. Εφόσον οι συμπαίκτες μου με βοήθησαν και μου έδωσαν αυτόν τον ρόλο, θεωρώ ότι τον έφερα εις πέρας. Αλλά αν δεν ήταν όλοι να με βοηθήσουν, δεν θα ήμασταν εδώ, ή θα ήμασταν με διαφορετικές συνθήκες».

Στο παιχνίδι με τον Ηλυσιακό, έβαλες το πιο κρίσιμο τρίποντο του αγώνα για το 50-46, με τον Φώτση κρεμασμένο πάνω σου, δίνοντας στην ομάδα σου μαξιλαράκι ασφαλείας. Δεν ένιωσες φόβο;
«H αλήθεια είναι ότι ως παίκτης με χαρακτηρίζει το σουτ και ό,τι σουτ πάρω το παίρνω με το σκεπτικό ότι θα μπει, είτε με μαρκάρει ο Φώτσης είτε κάποιος άλλος. Σίγουρα όμως έχει άλλη βαρύτητα το σουτ αυτό, πόσο μάλλον το ότι ήταν εύστοχο».

«Ο Ιωνικός ήταν ιδανική περίπτωση για μένα»
archos moubarac kyriakis

Ο Στέφανος Άρχος, αναφέρθηκε στην πορεία του Ιωνικού, το σημείο που έδωσε ώθηση στην ομάδα, αλλά και τον Αντώνη Φώτση.

– Ήρθες εδώ, με πλούσια εμπειρία από τα γήπεδα της Β’ Εθνικής, μαζί με άλλα παιδιά με παιχνίδια σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Πόσο πιστεύεις ότι έπαιξε ρόλο αυτή η εμπειρία στη φετινή πορεία της ομάδας;
«Ο κόουτς διάλεξε πολλούς από μεγαλύτερες κατηγορίες, γιατί είχαμε έναν στόχο: την άνοδο. Προσωπικά, επειδή η περσινή μου χρονιά δεν ήταν καλή, ήθελα να πάω σε μια κατηγορία να καταφέρω κάτι τέτοιο κι ο Ιωνικός ήταν η ιδανική περίπτωση για μένα».

– Ποιο ήταν το πιο κομβικό σημείο της σεζόν, που έδωσε ώθηση για τη συνέχεια;
«Επειδή δεν ήμασταν σε καλή κατάσταση με τον Ηλυσιακό στο πρώτο παιχνίδι, καθώς είχαμε χάσει κιόλας μέσα, η νίκη στα Ιλίσια ήταν πολύ σημαντική».

– Ποια ήταν τα «κλειδιά» της επικράτησης κόντρα στον Ηλυσιακό;
«Θεωρώ ότι απλά στο εκτός έδρας παίξαμε με συγκέντρωση, ήμασταν εύστοχοι, αλλά ήταν και σε πού καλή ημέρα ο Κώστας (Μουμπάρακ)».

– Πώς είναι το να βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τον Αντώνη Φώτση;
«Να σου πω την αλήθεια, δεν το κατάλαβα και τόσο, γιατί για μένα κάθε αντίπαλος είναι δύσκολος κι έχει τον σεβασμό μου. Όλοι ξέρουν τη διαδρομή του Αντώνη, αλλά αλίμονο να μέναμε σε αυτό. Για μας ήταν ένας απ’ όσους ήταν… εμπόδια για να φτάσουμε στον στόχο μας».

«Το μέλλον του Ιωνικού είναι το παρελθόν του»

Ο υπεύθυνος προπονητών ακαδημιών, Γιάννης Θεολογίτης, αναφέρθηκε στο μέλλον της ομάδας και την αξιοποίηση νέων ταλέντων.

– Τι πιστεύετε για το μέλλον του Ιωνικού και τις ακαδημίες του;
«Στην ουσία το μέλλον του είναι το παρελθόν του, δηλαδή είμαστε… καταδικασμένοι να πετύχουμε. Ο Ιωνικός ήταν μια απ τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής του ελληνικού μπάσκετ.

Το μέλλον του είναι να γεμίσει πάλι το γήπεδο με νέα παιδιά και μέσα από αυτά τα παιδιά έχει δυο κατευθύνσεις: πρώτα από όλα να αγαπήσουν το μπάσκετ και τον αθλητισμό και το δεύτερο κομμάτι να έχουμε ένα πρόγραμμα που να υποδέχεται και τα μεγάλα ταλέντα. Ξέρετε, στατιστικά ένα στα χίλια παιδιά μπορούν να παίξουν στην Α1, τα υπόλοιπα δεν τα διώχνουμε, θέλουμε να αγαπήσουν τον αθλητισμό.

Άρα η πρώτη κατεύθυνση είναι αγάπη του αθλητισμού μέσω του μπάσκετ και η δεύτερη, πρόγραμμα και αξιοποίηση νέων ταλέντων. Φέτος τρεις παίδες και δύο έφηβοι είχαν συμμετοχή στην πρώτη ομάδα, άρα πέντε παιδιά από τα σπλάχνα μας. Είναι πολύ σημαντικός αριθμός για πρώτη κατηγορία».

«Φροντίζουμε να παίζει το παιδί και να διασκεδάζει»

Ο υπεύθυνος ακαδημιών, Λυμπέρης Ρέγγας, αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και τους στόχους του.

– Πώς είναι οργανωμένο το πρόγραμμα των ακαδημιών;
«Κατά βάση λειτουργούμε Σαββατοκύριακα, για να εξυπηρετούμε τους γονείς. Φροντίζουμε τα μικρά να είναι πιο νωρίς και τα μεγάλα παιδιά πιο αργά, ώστε να εξυπηρετούνται οι γονείς, γιατί ο γονέας, είναι αυτός που θα ξυπνήσει και θα ξυπνήσει και το παιδί του να έρθει εδώ».

– Ποιοι είναι οι στόχοι των ακαδημιών για τα νέα παιδιά;
«Φροντίζουμε, όταν το παιδί έρχεται εδώ, να παίζει και να διασκεδάζει και μετά με τη βοήθεια των προπονητών να του περνάει το μπασκετικό κλίμα».

– Σε ποιες διοργανώσεις παίρνουν μέρος οι ακαδημίες και από ποια ηλικία μπορούν να έρχονται εδώ τα παιδιά;
«Παίρνουμε μέρος σε όλα τα τμήματα της ΕΣΚΑ. Πέρυσι κατεβάσαμε επτά (7) τμήματα. Ουσιαστικά ξεκινάμε από ηλικιακές ομάδες που αγωνίζονται (μαζί με τα φιλικά), από δευτέρα δημοτικού».

Αντί επιλόγου: Η διοίκηση πλήρωσε ήδη το πριμ ανόδου που είχε υποσχεθεί στους παίκτες. Δείγμα του ότι μπορεί ο στόχος να επιτεύχθηκε, η δουλειά δεν σταμάτησε. Κι επειδή ο επόμενος στόχος είναι εξίσου μεγάλος, όλοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • vince hunter aek khimki

    Χίμκι – ΑΕΚ 64-71

    Συνέχεια στις καλές εμφανίσεις έδωσε η ΑΕΚ. Μετά τον Παναθηναϊκό, η ομάδα του Λούκα Μπάνκι…
  • charisis christos

    Έσκασε η “βόμβα” με Χαρίση! (pic)

    Ο Χρήστος Χαρίσης επιστρέφει στα παρκέ. Ο πολύπειρος διεθνής Έλληνας γκαρντ θα φορέσει τη …
  • Tasopoulos Ionikos nikaias

    “Μπαμ” με Τασόπουλο

    Το Πέραμα τάραξε τα νερά του πρωταθλήματος της Α’ ΕΣΚΑΝΑ. Η νεοφώτιστη ομάδα στην κα…
Περισσότερα από Σπύρος Κυριάκης
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Σοκ με Θανάση Αντετοκούνμπο – Χάνει το Προολυμπιακό

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο υπέστη ρήξη αχιλλείου. Ένα ποστάρισμα στο X του Σαμς Σαράνια ήταν …