Κεντρική NBA Υποκλίθηκε στον ΛεΜπρόν η Βοστόνη, ξανά στους Τελικούς οι Καβς! (vids)

Υποκλίθηκε στον ΛεΜπρόν η Βοστόνη, ξανά στους Τελικούς οι Καβς! (vids)

lebron 2 1

Με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς να βαδίζει στα μονοπάτια της μπασκετικής “θέωσης”, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς απέδρασαν με τη νίκη από τη Βοστόνη, νικώντας τους Σέλτικς με 87-79 στο Game 7! Ο θρίαμβος σε αυτή τη “σκυλομαχία” έδωσε το εισιτήριο της πρόκρισης στους Τελικούς για 4η σερί σεζόν στην ομάδα του Οχάιο και για 8η συναπτή στον Τζέιμς, ο οποίος τράβηξε ένα από τα πιο κακοδουλεμένα και ασύνδετα σύνολα του NBA μέχρι το τέρμα του δρόμου!

https://twitter.com/NBA/status/1000937974027243522

Ο σπουδαιότερος αθλητής του πλανήτη έκανε το ακατόρθωτο, μένοντας στο παρκέ και στα 48 λεπτά του ματς! Τα στατιστικά του; 35 πόντοι, 15 ριμπάουντ, 12/24 σουτ κι 8/11 βολές, με όλες τις κατοχές να περνούν από τα χέρια του. Ο Τζέιμς κατέρριψε κάθε μπασκετική λογική και κάθε προγνωστικό, σε ένα από τα σπουδαιότερα κατορθώματά του, με τους υπερταλαντούχους Σέλτικς να προσκυνούν στη χάρη αυτού του αληθινού “γίγαντα”.

Τα highlights του Τζέιμς

Όσον αφορά τους συμπαίκτες του, ο Τζεφ Γκριν έκανε τη μεγάλη αποκάλυψη στο κατάλληλο χρονικό διάστημα. Παρά το γεγονός ότι αδυνατούσε να βάλει ελεύθερο σουτ (2/9 τρίποντα), ο Γκριν σκόραρε 19 πόντους και μάζεψε 8 ριμπάουντ σε 41 λεπτά ενώ ο Τζέι Αρ Σμιθ πέτυχε κάποια καίρια σουτ, σταματώντας στους 12 πόντους (3/8 τρίποντα). Ο Τζορτζ Χιλ πρόσφερε ασφάλεια στην περιφέρεια με +24 στο plus-minus, σε αντίθεση με τον Τζόρνταν Κλάρκσον, ενώ ο Τρίσταν Τόμπσον είχε 10 πόντους κι 9 ριμπάουντ.

Από την άλλη, οι Σέλτικς δεν εκμεταλλεύτηκαν την αφλογιστία των Καβς (9/35 τρίποντα), είχαν μονάχα 34.1% στα σουτ εντός πεδιάς κι επιδόθηκαν σε ρεσιτάλ αστοχίας και βιασύνης. Ήταν φανερό ότι το πνευματικό τους επίπεδο δεν έχει φθάσει στο απαιτούμενο ύψος, ώστε να καταφέρουν να διαχειριστούν την οργή του ΛεΜπρόν.

Ο Τζέισον Τέιτουμ, βέβαια, υπερέβαλλε εαυτόν, σπάζοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο το “καλούπι” του άπειρου πρωτοεμφανιζόμενου. Με 24 πόντους κι 7 ριμπάουντ, ο 20χρονος απέδειξε ότι είναι ήδη παίκτης επιπέδου σπουδαίων ματς πλέι-οφ, με τον Αλ Χόρφορντ να τον συμπληρώνει με 17 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ αλλά οι συμπαίκτες τους διάλεξαν το χειρότερο ματς για να σπάσουν τα στεφάνια.

Συγκεκριμένα, ο Τζέιλεν Μπράουν είχε 13 πόντους με 5/18 σουτ, ο Τέρι Ροζίερ ήταν απερίγραπτα κακός (2/14 σουτ) ενώ ο Μάρκους Μόρις είχε, μεν, νταμπλ-νταμπλ αλλά με 5/14 σουτ. Στις περιπτώσεις που η τελική προσπάθεια δεν προερχόταν από πάσα, οι Σέλτικς είχαν 9/39 σουτ ενώ, παρά τα μόλις 5 λάθη και τα 11 επιθετικά ριμπάουντ, δεν βρέθηκε καμία επιθετική σταθερά στο χρονικό σημείο που έπρεπε.

Το φιλμ του αγώνα

Στο ξεκίνημα του ματς, ο Τέιτουμ μπήκε με τρομερά επιθετικό τρόπο στο ματς, κάτι που δεν θα χαρακτήριζε έναν “νορμάλ” 20χρονο ρούκι. Από την άλλη, οι Καβς κοιτούσαν καθαρά να χτυπήσουν τα μις-ματς, κυρίως με τον ΛεΜπρόν, βασισμένη εξ ολοκλήρου στη δημιουργία και το σκοράρισμα του “Βασιλιά”. Το αρχικό 11-4 υπέρ της Βοστόνης “εξαφανίστηκε” γρήγορα, καθώς οι Καβς κατάλαβαν ότι πρέπει να τρέξουν, με δεδομένη την τρομερή αδυναμία τους στο μισό γήπεδο αλλά το 12λεπτο δεν έκλεισε με τον επιθυμητό τρόπο για αυτούς.

Συγκεκριμένα, ο Χόρφορντ επέβαλλε τη δική του κυριαρχία στη ρακέτα (8 πόντοι), με το Κλίβελαντ να εγκαταλείπει τη λογική του νταμπλ-τιμ από το προηγούμενο ματς, ενώ οι Σέλτικς επιχείρησαν να κουράσουν τον ΛεΜπρόν όσο το δυνατόν περισσότερο στην άμυνα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα σερί 9-0, το οποίο έφερε τους Σέλτικς στο +8 με το πέρας της 1ης περιόδου (26-18).

Ο Χόρφορντ συνέχισε από εκεί που σταμάτησε και στη 2η περίοδο ενώ οι Καβς επέμεναν στην ίδια, στείρα τακτική με τα iso του ΛεΜπρόν. Οι πάσες του Τζέιμς παρήγαγαν αμαρκάριστα σουτ, τα οποία δεν έπεφταν στον στόχο αλλά η επιτυχία στο ανοικτό γήπεδο συνεχιζόταν. Οι Σέλτικς έφθασαν στο +10 (37-27), δίχως να κάνουν κάτι ξεχωριστό στην επίθεση (horns διατάξεις, “χτύπημα” στα μις-ματς) αλλά οι Καβς “ξύπνησαν” από τον λήθαργο με σερί 12-2.

Το ημίχρονο έληξε με σκορ 43-39, απόλυτα χαρακτηριστικό μιας σκληρής “μάχης” ενός Game 7, με τον Τζέιμς να έχει 17 πόντους, 10 ριμπάουντ κι 6/12 σουτ ενώ ο Γκριν τον ακολούθησε με 9 πόντους και 5 ριμπάουντ. Οι Καβς είχαν 10/10 σουτ κάτω από το καλάθι (!) αλλά μονάχα 2/17 τρίποντα, με τη Βοστόνη, όμως, να μην το εκμεταλλεύεται (4/19 τρίποντα, αμαρκάριστα κατά κύριο λόγο).

Στην 3η περίοδο, σημειώθηκαν μόλις 33 πόντοι αλλά οι Καβς είχαν την μερίδα του λέοντος, ανεβαίνοντας, κλασικά, στις πλάτες του κορυφαίου παίκτη στον γαλαξία. Παρά την εμφανή εξάντλησή του, σχεδόν όλα τα καλάθια του Κλίβελαντ σημειώθηκαν από τα δικά του χέρια ή από δική του δημιουργία. Από την άλλη, ο ρυθμός της επίθεσης των Σέλτικς είχε ανακοπεί πλήρως, η βιασύνη κι η αστοχία σε ελεύθερα σουτ ήταν τα “κυρίαρχα” στοιχεία, με το physicality της άμυνας των Καβς να “ξεχειλίζει”.

Ως αποτέλεσμα, το 3ο δωδεκάλεπτο έληξε με σκορ 59-56 κι οι πάντες ανέμεναν τα τελευταία λεπτά αυτής της σύγκρουσης, η οποία φάνταζε σαν αναμέτρηση παλαιστών σε κλουβί. Το απόλυτο “θηρίο”, βέβαια, επρόκειτο να επιβληθεί των πάντων, προσθέτοντας κι άλλα “θαύματα” στον ανεπανάληπτο μύθο του.

Με 12 πόντους και 4 ασίστ στην 4η περίοδο αυτού του απίστευτα κλειστού ματς, ο Τζέιμς “ρούφηξε” τον αέρα του TD Garden κι οδήγησε τους Καβς σε σερί 16-4 στα τελευταία 6 λεπτά. Οι Σέλτικς προδόθηκαν από τη βιασύνη και την απειρία τους, εξαιρουμένου του Τέιτουμ, με το γκολ-φάουλ του ΛεΜπρόν να διαμορφώνει το 74-84 και με την κραυγή του να συνταράσσει τα θεμέλια του μπασκετικού πλανήτη!

Τα highlights του επικού Game 7

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Καθοριστική η ένταση των Γκος και Ουόκαπ»

 Στην εξαιρετική άμυνα των παικτών του στάθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο προπονητής του Ολυμ…