To 1983 o Άρης είχε “επιστρέψει” στα πρωταθλήματα μετά από αυτό που είχε κατακτήσει το 1979, αλλά ουσιαστικά από την σεζόν 1984-85 άρχισε να κάνει το… απόλυτο κουμάντο στο ελληνικό μπάσκετ με το “χτίσιμο” της “αυτοκρατορίας” του.
Σαν σήμερα (9/5) το 1985 οι “κίτρινοι” πανηγύριζαν το πρώτο νταμπλ της ιστορίας τους επικρατώντας στον τελικό Κυπέλλου του Παναθηναϊκού με σκορ 86-70 (στο ΣΕΦ ο τελικός).
Με εκείνη την επιτυχία, ξεκινούσε για τα καλά η “λαμπρή” περίοδος κατά την οποία ο Άρης ήταν ο “αυτοκράτορας” του ελληνικού μπάσκετ μιας και μέχρι την σεζόν 1991–92, από τα 16 συνολικά τρόπαια (πρωτάθλημα και Κύπελλο) που θα μπορούσε να κατακτήσει η ομάδα της Θεσσαλονίκης, κατέκτησε τα 13! Έχουμε και λέμε:
–Νταμπλ την αγωνιστική περίοδο 1984-85
–Πρωτάθλημα την αγωνιστική περίοδο 1985-86
–Νταμπλ την αγωνιστική περίοδο 1986-87
–Νταμπλ την αγωνιστική περίοδο 1987-88
–Νταμπλ την αγωνιστική περίοδο 1988-89
–Νταμπλ την αγωνιστική περίοδο 1989-90
–Πρωτάθλημα την αγωνιστική περίοδο 1990-91
–Κύπελλο την αγωνιστική περίοδο 1991-92
Στο ματς με τον Παναθηναϊκό, όταν ο Άρης στις 9/5/1985 είχε κερδίσει με 86-70, ο Γιαννάκης (είχε οχτώ τρίποντα) και ο Γκάλης πέτυχαν 37 και 33 πόντους αντίστοιχα. Ο Φιλίππου πέτυχε 8 πόντους, ο Κοκολάκης 6 και ο Ρωμανίδης 2.
Άρης – Παναθηναϊκός 86-70
To φοβερό δίδυμο Γκάλη-Γιαννάκη
Την σεζόν 1984-85, κατά την οποία ο Άρης είχε κατακτήσει το πρώτο του νταμπλ, υπήρχε ένα έξτρα… μεγάλο “όπλο” για τους “κίτρινους”. Βλέπετε, η ομάδα της Θεσσαλονίκης το 1984 είχε αποκτήσει τον Παναγιώτη Γιαννάκη ο οποίος έκανε ένα φοβερό δίδυμο με τον Γκάλη κατά την περίοδο που συνεργάστηκαν στους “κίτρινους”.
Όταν παλαιότερα ο “Δράκος” είχε βρεθεί στο Μουσείο του Άρη, είχε μιλήσει στον Γιάννη Πέγκο (“τρέχει” θέματα που έχουν να κάνουν με το Μουσείο των “κιτρίνων”) και αφότου ανέφερε πως η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήθελε να τον κάνει δικό της με παρότρυνση του Γιάννη Ιωαννίδη, εν συνεχεία είχε πει για το… story της μετακίνησής του (το 1984) από τον Ιωνικό στον Άρη:
“Δεν φαινόταν στον ορίζοντα στην αρχή της μεταγραφικής περιόδου μια τέτοια μετακίνηση γιατί ήταν πιο φυσιολογικό να μετακινηθώ σε μια ομάδα της Αττικής. Σπάνια μετακινούνταν παίκτες από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη σε οποιοδήποτε σπορ. Η πρώτη μετακίνηση ήταν του Δημήτρη Κοκολάκη. Και πάντα φαινόταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει μια τέτοια μετακίνηση… Τελικά, όμως, εγώ αυτό που είδα ήταν μια παρέα ανθρώπων που ήταν ο πρόεδρος ο Μιχαηλίδης, ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Μητρούδης, ο Μαντόπουλος, ο Φάνης Ταρνατώρος και ο Μπανιώρας.
Αυτούς συνάντησα εγώ στην Αθήνα. Τους πρώτους τους συνάντησα την μέρα που υπέγραψα στο διαμέρισμα του κ. Μπουτάρη στο Κολωνάκι και τους άλλους τους συνάντησα στον δρόμο πηγαίνοντας κινηματογραφικά για τη Θεσσαλονίκη. Σκεφτήκανε να μην πάμε με το αεροπλάνο γιατί πιθανόν κάποιοι του Ιωνικού να με περιμένανε στο αεροδρόμιο. Και έτσι ξεκινήσαμε με ένα Renault 5 μαύρο. Πολύ δύσκολη η μετακίνηση οδικώς προς τη Θεσσαλονίκη…”.
Οσο για το ότι ο ίδιος ήταν… μυστικά στη Θεσσαλονίκη τις πρώτες στιγμές της μετακόμισής του στον Άρη; “Νομίζω έπεσε σύρμα μεταξύ κάποιων ιδιαίτερων φίλων της ομάδας που είχαν επαφή με τον Φάνη (Ταρνατώρο), με τον Μπανιώρα, τον Μαντόπουλο που ήταν μεταξύ διοίκησης και ομάδας και κυκλοφορούσαν στους δρόμους περισσότερο από τον κ. Μπουτάρη, τον κ. Μητρούδη και τον κ. Μιχαηλίδη. Κάποιοι με είδανε και άρχισε να μεταδίδεται η είδηση στην πόλη”, ανέφερε ο Γιαννάκης.