Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ο Βασιλειάδης προανήγγειλε παρέμβαση της Ε.Ε. για το θέμα FIBA-Ευρωλίγκας

Ο Βασιλειάδης προανήγγειλε παρέμβαση της Ε.Ε. για το θέμα FIBA-Ευρωλίγκας

vasileiadis

Η διαμάχη της FIBA με την Ευρωλίγκα συζητήθηκε στην σύνοδο των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιων για θέματα αθλητισμού, η οποία έγινε στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια κρατικής παρέμβασης, αλλά επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη να   να υπάρξουν πρωτοβουλίες, έστω και σε διακηρυκτικό επίπεδο. Καθώς όπως τόνισε, δεν πρέπει οι Εθνικές ομάδες και οι αθλητές, να μπαίνουν στην μέση.

Πιο αναλυτικά όσα τόνισε: “Δίνουμε μια μικρή μάχη. Καταφέραμε από την προηγούμενη σύνοδο Υπουργών να θέσουμε στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θέμα του πού πηγαίνει ο ευρωπαϊκός αθλητισμός, ιδίως από το πρίσμα της διαμάχης μεταξύ της μίας ομοσπονδίας, της FIBA και ενός ιδιωτικού οργανισμού, της Euroleague. Αυτό το θέμα τέθηκε από τη βουλγαρική προεδρία και σήμερα αποτέλεσε ένα από τα σημεία συζήτησης. Νωρίτερα είχε προηγηθεί ένα γεύμα των Υφυπουργών αθλητισμού με την παρουσία του προέδρου της UEFA και γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για το ευρωπαϊκό αθλητικό οικοδόμημα. Είναι συμφωνημένο και νομοθετημένο και έχει μια πυραμιδωτή δομή με σεβασμό στις εθνικές ομάδας και στην ανεξαρτησία του αθλητικού κινήματος.

Παρ’ όλα αυτά, οι οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν σαφέστατα όλο το ευρωπαϊκό αθλητικό οικοδόμημα. Η ασυδοσία των κεφαλαίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημιουργεί πολύ μεγάλες ανισότητες στην εξέλιξη του αθλητικού μοντέλου, αλλά κυριότερα η δομή των πρωταθλημάτων, που επηρεάζει και το αθλητικό οικοδόμημα όπως το ξέρουμε, όπως το μάθαμε και που είναι με βάση τους κανόνες της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής. Είναι πολύ σημαντικό που επιτέλους μιλάμε γι’ αυτό το πράγμα”.

Για τη διαμάχη της FIBA με την Ευρωλίγκα και την πίεση που μπορούν να ασκήσουν οι Υπουργοί: “Τα περιθώρια παρέμβασης μέσα στο αθλητικό κίνημα νομοθετικά είναι περιορισμένα. Εμείς εκφράζουμε και την άποψη των πολιτών των κρατών – μελών. Είναι σημαντική η διασφάλιση των εθνικών ομάδων. Είναι σημαντικό, επειδή αφορά το σύνολο των πολιτών, το σύνολο της χώρας, ανθρώπους που έχουν βγει μέσα από ένα κρατικά υποστηρικτικό αθλητικό οικοδόμημα. Αυτό είναι σημαντικό για την εξέλιξη του αθλήματος. Επομένως, τουλάχιστον σε διακηρυκτικό επίπεδο, θα πρέπει να παρθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να γίνουν οι συνθέσεις, ώστε κατ’ αρχήν να προστατεύσουμε τις εθνικές ομάδες, χωρίς να βάλουμε τους αθλητές μας στη μέση. Είναι κάτι για την προστασία των αθλητών.

Εν συνεχεία υπάρχει η συζήτηση για το όλο αθλητικό οικοδόμημα. Το έθεσε πολύ ωραία και η UEFA. Η ελευθερία στην κίνηση των κεφαλαίων, ο οικονομικός έλεγχος, προσπαθεί να τον βάλει η UEFA σε όλες τις χώρες. Κακά τα ψέματα, είμαστε πίσω και πολλές φορές δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε παρεμβάσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρθούν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Για την κυβέρνη μας, αυτό είναι κομβικό, γιατί αφορά στην ανάπτυξη του ίδιου του αθλήματος. Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε και το θέσαμε στην κεντρική ευρωπαϊκή ατζέντα. Το σημαντικό είναι ξεκινήσει η συζήτηση και να υπάρξουν αποφάσεις σύντομα”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • vince hunter aek khimki

    Χίμκι – ΑΕΚ 64-71

    Συνέχεια στις καλές εμφανίσεις έδωσε η ΑΕΚ. Μετά τον Παναθηναϊκό, η ομάδα του Λούκα Μπάνκι…
  • charisis christos

    Έσκασε η “βόμβα” με Χαρίση! (pic)

    Ο Χρήστος Χαρίσης επιστρέφει στα παρκέ. Ο πολύπειρος διεθνής Έλληνας γκαρντ θα φορέσει τη …
  • Tasopoulos Ionikos nikaias

    “Μπαμ” με Τασόπουλο

    Το Πέραμα τάραξε τα νερά του πρωταθλήματος της Α’ ΕΣΚΑΝΑ. Η νεοφώτιστη ομάδα στην κα…
Περισσότερα από Σπύρος Κυριάκης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: Η παρακάμερα της νίκης επί του Προμηθέα (vid)

Όσα έγιναν στον αγώνα με τον Προμηθέα, μέσα από την κόκκινη παρακάμερα Ο Ολυμπιακός άνοιξε…