Κεντρική Ελλάδα ΕΟΚ Βασιλακόπουλος: “Πρέπει να ισχυροποιήσουμε το ευρωπαϊκό μπάσκετ”

Βασιλακόπουλος: “Πρέπει να ισχυροποιήσουμε το ευρωπαϊκό μπάσκετ”

Για όλους και για όλα μίλησε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, καθώς έκανε αναφορά στο Ευρωπαικό μπάσκετ, αλλά και το θέμα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο το καλοκαίρι.

Πιο αναλυτικά όσα ανέφερε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος: 

Για την πορεία του ευρωπαϊκού μπάσκετ: “Το μπάσκετ στην Ευρώπη δεν πάει καλύτερα. Γιατί; Δυστυχώς δεν έχουμε ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το μπάσκετ στην Ευρώπη έχει αμερικανοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα. Οι Αμερικάνοι παράγουν μπασκετμπολίστες και θέλουν να τους ξεφορτωθούν και τους στέλνουν στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα παίρνουν τους καλύτερους Ευρωπαίους και τους μετακινούν προς τα εκεί για να παρουσιάσει ενδιαφέρον το προϊόν τους και στις διάφορες ομογένειες και μειονότητες εκεί. Πρέπει να ισχυροποιήσουμε το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κάποτε ήταν πιο ισχυρό. Κάποτε παίρναμε τους καλύτερους από το ΝΒΑ. Τώρα, αντίθετα από την Αμερική παίρνουμε την τρίτη διαλογή. Και γι’ αυτό υπάρχουν και διάφοροι που γυροφέρνουν συνέχεια. Ελλάδα, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία… Γυρολόγοι. Όταν δίνουμε τη μάχη να μην αυξηθεί ο αριθμός των ξένων, ακούν τα αφεντικά ότι είναι πιο φθηνοί από τους Έλληνες. Πως θα φτιάξουμε ευρωπαϊκό μπάσκετ; Φέτος δεν πίεζαν να πάνε στους επτά οι ξένοι παίκτες; Τελικά είπαν όχι. Εμείς είμαστε κάτω από το μέσο όρο των αλλοδαπών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπάρχουν αγώνες που δεν παίζει ημεδαπός. Και εδώ το ίδιο γίνεται. Μπορεί να δεις δέκα παίκτες αλλοδαπούς και όχι Έλληνες”.

Για τη διαμάχη της FIBA – Ευρωλίγκας: “Δεν υπάρχει διαμάχη. Μην εξισώνουμε τους θύτες με το θύμα. Το θύμα είναι το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ποιος εκπροσωπεί θεσμικά το ευρωπαϊκό μπάσκετ; Στη διαμάχη υπάρχουν δύο που αντιπαρατίθενται, αλλά δεν είναι ίσοι και δεν είναι το ίδιο. Ο κόσμος θέλει να δει μπάσκετ ελληνικό και ευρωπαϊκό. Η απήχηση που έχει το ΝΒΑ φθίνει συνέχεια. Αυτή την στιγμή υπάρχει μία υπέρμετρη επιβολή του θεάματος στο αθλητικό αποτέλεσμα. Η παραγωγική διαδικασία έχει τεράστια διαφορά με τις ΗΠΑ. Το κύριο γνώρισμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι το αθλητικό αποτέλεσμα, αλλά στο ΝΒΑ είναι το οικονομικό”.

Για το αν θα υπάρξει λύση “Θα βρούμε άκρη γιατί θα δώσει τη λύση η κοινωνία. Γιατί ο κόσμος θέλει την Εθνική ομάδα και την εθνική εκπροσώπηση. Δεν μπορούν κύριοι με τουπέ και φανφάρες να λένε ότι εκείνοι είναι το μπάσκετ. Να βάζουν στο περιθώριο την εθνική ομάδα και την ώρα που έχει αγώνα η Εθνική ομάδα να παίζουν σωματεία”.

Για την κόντρα του Παναθηναϊκού με την Ευρωλίγκα: “Αυτά είναι φυσιολογικά αποτελέσματα. Είναι εταιρία οικονομικών συμφερόντων. Θυμάστε πως ήταν στην αρχή. Μπήκαν σιγά σιγά τρία άτομα. Έκαναν τις λίγκες σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Έστησαν την ένωση, την ULEB. Κατάφεραν να χωθούν στη FIBA και να ελέγξουν την επιτροπή πρωταθλημάτων και στη συνέχεια άρχισαν να ελέγχουν όλα τα πρωταθλήματα. Εκείνη την περίοδο έγιναν όλα. Το θέμα είναι να μην κάνει κάποιος την αρχή. Θα υπάρχουν κι άλλα. στη Χίμκι υπάρχουν φωνές, στη Μακάμπι άλλη ομάδα στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό. Σε λίγο θα γίνει πανευρωπαϊκή αντίθεση σε επίπεδο συλλόγων. Γι’ αυτό η κοινωνία θα δώσει τη λύση. Οι κύριοι της Βαρκελώνης χρησιμοποιούν γλώσσα επιθετικότατη που ξεπερνά τα όρια της χυδαιότητας σε αυτούς που αντιτίθενται”.

Για το επίπεδο του Champions League:  “Δεν είμαι ικανοποιημένος. Αλλά είναι ένα ξεκίνημα που θα πάει πολύ καλύτερα και κάποια στιγμή θα επικρατήσει. Αυτή την στιγμή είναι ένα ξεκίνημα. Από πλευράς δυναμικότητας, οι ομάδες είναι πιο κάτω από την Euroleague, αλλά μέσα από αυτά θα επικρατήσει η διοργάνωση του θεσμικού φορέα του αθλήματος είναι η FIBΑ”.

Για το Final Four του Champions League: “Θα είναι ένα ωραίο μήνυμα προς τα έξω. Ότι Ελλάδα σημαίνει και μπάσκετ. Πιστεύω θα είναι 20.000 ο κόσμος και το θέαμα θα είναι ανάλογο και αντίστοιχο των προσδοκιών. Θα είναι η ηχηρό το μήνυμα και το κάλεσμα. Αυτό θα είναι το άμεσο μέλλον. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δεν ενθαρρύνεται η παραγωγική διαδικασία. Το επίπεδο το αγωνιστικό της Εuroleague συνέχεια πέφτει. Κάθε χρόνο είναι και πιο κάτω. Παίζουν το run n gun παιχνίδι στην Ευρώπη. Η μόνη ομάδα που παίζει ευρωπαϊκό μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση είναι η Ζαλγκίρις. Παίζει με συστήματα και δεν είναι τυχαία η πορεία της”.

Για το ποια είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστησή του και ποιο το μεγαλύτερο λάθος του: “Μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι όταν ως πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ένας Έλληνας απένειμε το ευρωπαϊκό τρόπαιο στην Ελλάδα. Αυτό συνέβη το 2005. Δεν νομίζω ότι θα έχει άλλος αυτή την τύχη.

Για λάθη, τι να σας πω; Έχουμε κάνει πολλά, δεν μπορώ να τα αξιολογήσω. Και ως άνθρωποι έχουμε μέσα μας εγωισμό. Υπάρχουν και τρίτοι που συνεχώς μας φορτώνουν με λάθη”.

Για το αν θα ενισχύσει την Εθνική ομάδα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: “Διαβάσατε μια τελευταία συνέντευξη κάποιου κ. Χορστ; Είπε ότι θα διαπραγματευτούμε την παρουσία του Γιάννη στην Εθνική. Τι κουβέντα είναι αυτή; Τι θα διαπραγματευθεί. Να έρθετε στο γραφείο μου να σας δώσω την αλληλογραφία μου με αυτή την ομάδα και το ΝΒΑ. Εμείς είμαστε σε επικοινωνία με το ΝΒΑ, αλλά και με τον Αντετοκούνμπο, τον Κουφό, τον Ντόρσεϊ και τον Παπαγιάννη και ελπίζουμε ότι θα είμαστε παρόντες. Τα δείγματα είναι θετικότατα, εκτός αν τα αφεντικά του ΝΒΑ θέλουν να βοηθήσουν έμμεσα κάποιον άλλον”.

Για την παραγωγική διαδικασία: “Βγαίνουν μεγάλα ταλέντα, τα οποία όμως συνέχεια σκοντάφτουν. Δεν τους βλέπουμε να είναι πρωταγωνιστές και στο εθνικό επίπεδο. Δεν είναι θέμα ότι υπάρχουν έξι Έλληνες σε κάθε ομάδα, αλλά και πόσο χρόνο. Το ιταλικό μπάσκετ, για παράδειγμα, έμεινε πίσω γιατί έμπαιναν συνεχώς ξένοι παίκτες στις ομάδες”.

Για την έλλειψη νέων ανθρώπων στο μπάσκετ: “Είναι ένας συνδυασμός νεοπλουτισμού με υπόκοσμο. Τι βλέπουμε παγκοσμίως; Τον τζόγο, το στοίχημα.. Αυτά γιατί δεν καθόμαστε να τα αναλύσουμε; Η ΔΟΕ τι ρόλο παίζει σε αυτά τα θέματα; Υπάρχουν συμφέροντα. Είναι σκληρά αυτά που λέω”.

Για το γεγονός πως φτάνουμε κάθε χρόνο τελευταίες ημέρες πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων και δεν είναι γνωστές οι ομάδες που θα συμμετάσχουν σ’ αυτά: “Τα έχουμε στείλει και εγγράφως, αλλά δεν ξέρω καν γιατί υπάρχει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αφού οι ομάδες είναι ανώνυμες εταιρίες, ας πηγαίνουν στην Επιτροπή Εμπορίου”

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • Χίμκι – ΑΕΚ 64-71

    Συνέχεια στις καλές εμφανίσεις έδωσε η ΑΕΚ. Μετά τον Παναθηναϊκό, η ομάδα του Λούκα Μπάνκι…
  • Έσκασε η “βόμβα” με Χαρίση! (pic)

    Ο Χρήστος Χαρίσης επιστρέφει στα παρκέ. Ο πολύπειρος διεθνής Έλληνας γκαρντ θα φορέσει τη …
  • “Μπαμ” με Τασόπουλο

    Το Πέραμα τάραξε τα νερά του πρωταθλήματος της Α’ ΕΣΚΑΝΑ. Η νεοφώτιστη ομάδα στην κα…
Περισσότερα από Σπύρος Κυριάκης
Περισσότερα σε ΕΟΚ

Δειτε επισης

ΕΟΚ: Στη FIBA βρέθηκε ο Βαγγέλης Λιόλιος

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της FIBA, Ανδρέα…