Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Τίποτα δεν (σου) χαρίζεται

Τίποτα δεν (σου) χαρίζεται

vasilis spanoulis 1

Υπάρχει μια γαλλική σοκολάτα (Chocolat Bonnat, φέροντας το όνομα του δημιουργού της) την οποία θα βρείτε ενδεχομένως και σε ένα μαγαζί στην Αθήνα και θα πρέπει να πληρώσετε κοντά στα οκτώ ευρώ για να την κάνετε δική σας. Έχει βραβευτεί ως η καλύτερη σοκολάτα στον κόσμο (chocolate awards World) για το 2016 και προφανώς δεν έχει σχέση με τις σοκολάτες που παίρνετε από το… περίπτερο.

Θα μπορούσα να προσπαθήσω να περιγράψω γιατί είναι ξεχωριστή, αλλά μάλλον θα κατέστρεφα τη μαγεία, την απόλαυση που νιώθουν οι γευστικοί σας κάλυκες, όταν τη γεύεστε. Αξίζει να τη δοκιμάσετε, έστω για μια φορά…

Όταν ένας παίκτης είναι πρώτος σε ασίστ στην Ευρωλίγκα, ενώ παράλληλα κυνηγά την πρωτιά και στην κατηγορία των σκόρερ στο κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όταν είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος, όταν έχει κατακτήσει ευρωπαϊκά τρόπαια, όταν έχει παίξει στο ΝΒΑ, όταν έχει αλλάξει τον ρου της ιστορίας (τουλάχιστον) μιας ομάδας, τότε μάλλον δεν χρειάζεται να γράψει κανείς κάτι γι’ αυτόν. Έγραψε μόνος του τη δική του ιστορία κι ένα μεγάλο κομμάτι από τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Θα κατέστρεφα τη μαγεία, παραθέτοντας αριθμούς και επιτεύγματα.

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι απλά ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ. Ο μεγαλύτερος εν ενεργεία Έλληνας παίκτης, ένας από τους μεγαλύτερους στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας. Κι είναι -το έχω ξαναγράψει- ευλογία για μας να συνεχίζουμε την καταμέτρηση των κατορθωμάτων του.

Για όσους είχαμε την τύχη να δούμε Γκάλη και Γιαννάκη, να δούμε Διαμαντίδη και Σπανούλη, η «ευλογία» την οποία ανέφερε ο αρχηγός του Ολυμπιακού είναι όλη δική μας. Για όσους έχουμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε την αξία αυτών, ανεξάρτητα από τη φανέλα που φορούν, για όσους έχουμε τη δυνατότητα να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό σε κάνει το γεγονός ότι ασχολείσαι μαζί τους, η απόλαυση είναι δεδομένη. Οι υπόλοιποι απλά δεν μπορούν να καταλάβουν.

Το πώς έφτασε να γίνει ο κορυφαίος ίσως κανείς από τους νεόκοπους παίκτες να μην καταλάβει ποτέ. Άλλωστε, πέρα από το ταλέντο και την ατομική δουλειά υπάρχει κάτι που δεν κοπιάρεται: η προσωπικότητα. Αυτό, όμως, που εύκολα μπορούν να αντιγράψουν από τον Σπανούλη είναι ο σεβασμός προς το άθλημα και η ταπεινότητα στη συμπεριφορά. Στοιχεία μεγάλου παίκτη. Τεράστιου.

Να κλείσω όπως ξεκίνησα. Ο Bonnat χρηματοδότησε την αναδημιουργία μιας χαμένης από κάποια καταστροφή ποικιλίας δέντρων στη Βραζιλία (της Maragnan), όταν βρέθηκαν τυχαία 17 δέντρα που είχαν σωθεί. Η ζωή στηρίζεται στην τυχαιότητα, σε μια σειρά από γεγονότα που ένα «κλικ» να ήταν διαφορετικό δεν θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα. Η επιτυχία στηρίζεται στην επιμονή, στην αυταπάρνηση, στην αγάπη γι’ αυτό που κάνεις…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (29/3)

Τα «φώτα» στην Ιταλία και τον Παναθηναϊκό «Πλούσιο» είναι και το σημερινό τηλεοπτικό πρόγρ…