Κεντρική NBA Θρίαμβος των Σέλτικς, ολοκληρώθηκε το “ταξίδι” των Μπακς (vid)

Θρίαμβος των Σέλτικς, ολοκληρώθηκε το “ταξίδι” των Μπακς (vid)

terry rozier celtics 1

Ο “νόμος” της έδρας μίλησε και στο 7ο ματς ανάμεσα στους Μπόστον Σέλτικς και τους Μιλγουόκι Μπακς! Με όλα τους τα “όπλα” σε πλήρη ισχύ, οι “κέλτες” επιβλήθηκαν των “ελαφιών” του Γιάννη Αντετοκούνμπο με 112-96, κλείνοντας τη σειρά με 4-3 και περνώντας στον δεύτερο γύρο!

Έτσι λοιπόν, η “ανομβρία” των Μπακς συνεχίζεται, καθώς δεν έχουν κατορθώσει να επικρατήσουν σε σειρά πλέι-οφ από το 2001 ενώ έμειναν στάσιμοι σε σχέση με πέρσι, δίχως να επέλθει η απαιτούμενη βελτίωση. Επίσης, διατήρησαν την “κατάρα” των μόνιμων ηττών στην ιστορία τους, όσον αφορά τα 7α ματς εκτός έδρας.

Οι Σέλτικς

Η Βοστόνη ευτύχησε να δει τον Αλ Χόρφορντ να κάνει απίθανη δουλειά σε άμυνα κι επίθεση, με 26 πόντους, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 13/17 σουτ σε 32 λεπτά συμμετοχής! Με συμπεριφορά πραγματικού ηγέτη και με “όπλο” την εμπειρία του, ο Δομινικανός ήταν η κυρίαρχη φιγούρα του ματς.

Ο Τέρι Ροζίερ ήταν το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο των νικητών, με 26 πόντους (5/8 δίποντα, 5/8 τρίποντα), 6 ριμπάουντ κι 9 ασίστ, ίσως στην κορυφαία “παράσταση” της ζωής του. Η 4η περίοδος, ειδικά, αποτέλεσε το προσωπικό του ρεσιτάλ , σκοράροντας 12 πόντους στο διάστημα αυτό!

Ο Τζέισον Τέιτουμ ήταν “βράχος” σε άμυνα κι επίθεση, σταματώντας στους 20 πόντους, τα 6 ριμπάουντ και τις 5 ασίστ. Η ωριμότητα και τα skills του 20χρονου ήταν πασιφανή, όντας η κυριαρχική παρουσία της ομάδας στα “φτερά”, με δεδομένη την απουσία του Τζέιλεν Μπράουν από νωρίς, λόγω τραυματισμού.

Μπορεί οι Σέλτικς να είχαν μόλις 9/26 τρίποντα (τα πιο πολλά εύστοχα στο τέλος) αλλά σκόραραν με απίστευτη συνέπεια εντός ρακέτας, έκοψαν πλήρως το τρανζίσιον παιχνίδι στους Μπακς και πήραν πράγματα από όλους ανεξαιρέτως τους παίκτες του rotation (Μόρις, Σμαρτ, Μπέινς, Ογελέγιε).

Οι Μπακς

Από την άλλη, ο Κρις Μίντλετον ήταν ο πρώτος σκόρερ του Μιλγουόκι με 32 πόντους και 5/9 τρίποντα, με την πλειοψηφία των πόντων του να επιτυγχάνεται στο τέλος. Ο Έρικ Μπλέντσο έκανε, επιτέλους, step-up στην απόδοσή του με 23 πόντους κι 9/12 σουτ ενώ ο Τζαμπάρι Πάρκερ έμεινε στους 9 πόντους και τα 6 ριμπάουντ, δίχως να έχει τις αμυντικές ικανότητες αλλά και το πνευματικό επίπεδο, ώστε να τα βγάλει πέρα.

Συνολικά, ο πάγκος των Μπακς ήταν πλήρως ακατάλληλος, με τους Ντελαβεντόβα, Ζέλερ και Σνελ να είναι ανύπαρκτοι στο λιγοστό διάστημα που αγωνίστηκαν ενώ το ίδιο ίσχυσε και για τον Μάλκολμ Μπρόγκντον. Ο Θον Μέικερ προσπάθησε (5 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ) αλλά εκτέθηκε σε πολλές φάσεις από τον Χόρφορντ ενώ ο Τζέισον Τέρι βρέθηκε στο παρκέ για 20 λεπτά, δίχως να είναι σε θέση να επηρεάσει το ματς.

Ο Γιάννης

Για το τέλος έμεινε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στο τελευταίο του φετινό ματς, ο Έλληνας σταρ δεν πήρε υψηλό βαθμό, έχοντας 22 πόντους, 9 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 7/17 σουτ σε 41 λεπτά συμμετοχής. Ο ηγέτης των Μπακς, όμως, είχε πρόβλημα με τα φάουλ από το πρώτο ημίχρονο (3 μέχρι την ανάπαυλα, 5 συνολικά) ενώ έβρισκε μόνιμα κλειστούς διαδρόμους και πληθώρα διαφορετικών αμυντικών πάνω του, με συνέπεια να μην κάνει τη διαφορά όπως θα ήθελε.

Το φιλμ του αγώνα

Η 1η περίοδος αποτέλεσε “εφιάλτη” για το Μιλγουόκι, με τους Σέλτικς να εκθέτουν όλα τα αδύναμα σημεία των “ελαφιών”. Παρά το αρχικό 10-15 υπέρ των Μπακς, με τα σπλιτ στο high-post, τις φάσεις απομόνωσης και την προσπάθεια (όχι απαραίτητα επιτυχημένη) για τρέξιμο στο ανοικτό γήπεδο να τίθενται σε ισχύ, οι Σέλτικς δεν άργησαν να πάρουν κεφάλι, χάρη στη μεγαλοπρεπή παρουσία του Τέιτουμ.

Ο 20χρονος φόργουορντ ολοκλήρωσε την 1η περίοδο με 9 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ, όντας ηγούμενος ενός σερί 13-0 υπέρ των γηπεδούχων! Οι διάδρομοι προς το καλάθι είχαν κλείσει για τον Γιάννη, ο οποίος μέτρησε 1/5 σουτ στα πρώτα λεπτά ενώ ο Σέμι Ογελέγιε έκανε καλή δουλειά πάνω του. Το Μιλγουόκι είχε συνολικά 7/20 σουτ στα πρώτα 12 λεπτά, καθώς και 5 λάθη ενώ, το buzzer-beater του Μπέινς διαμόρφωσε το σκορ στο 30-17 με τη λήξη της 1ης περιόδου.

Μεγάλη, βέβαια, ήταν κι ευθύνη των Ζέλερ και Ντελαβεντόβα, οι οποίοι δεν μπορούσαν με τίποτα να είναι αποδοτικοί στην επίθεση ενώ οι Σέλτικς σκόραραν 9 φορές εντός ρακέτας!

Όπως συνέβη και στα δύο πρώτα ματς, το Μιλγουόκι μπήκε δυναμικά στη 2η περίοδο και μείωσε αισθητά τη διαφορά. Το σερί ανήλθε στο 13-2 και το σκορ μειώθηκε στο 32-30, με τη switch-all άμυνα αλλά και την επιθετική αφύπνιση του Μπλέντσο να αποτελούν τους τομείς-κλειδιά. Ο δυναμικός γκαρντ, όμως, όπως κι ο Γιάννης, φορτώθηκαν με 3 φάουλ έκαστος και το έργο δυσκόλεψε.

Η “φλόγα” έσβησε για το Μιλγουόκι, με τους Σέλτικς να “τρέχουν” σερί 9-0 και να ανακτούν τον πλήρη έλεγχο του ματς. Ο Χόρφορντ εμπλεκόταν σε κάθε δράση (14 πόντοι, 7 ριμπάουντ στο ημίχρονο) και συνεργαζόταν αρμονικά με τον Ροζίερ (9 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ) κι έτσι, η διαφορά παγιώθηκε σε διψήφια επίπεδα, προτού ο Μίντλετον μειώσει στο 50-42 της ανάπαυλας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Σέλτικς πήγαν στα αποδυτήρια, έχοντας μονάχα 1/12 τρίποντα αλλά το προβάδισμα τους άνηκε δικαιωματικά! Σε αυτό συνέβαλλε κι η αμυντική παρουσία του Τέιτουμ, ο οποίος κρατούσε τον εκάστοτε προσωπικό του αντίπαλο σε 1/6 σουτ.

η 3η περίοδος ξεκίνησε με καλούς οιωνούς για τους Μπακς, καθώς η διαφορά μειώθηκε άμεσα στους 3 πόντους (54-51) αλλά οι Σέλτικς φάνταζαν μονίμως ένα βήμα μπροστά, με απόλυτο ηγέτη τον Χόρφορντ. Ο Δομινικανός δεν έκανε μόνο δουλειά στο σκοράρισμα αλλά φρόντιζε να ανεβαίνει ψηλά, ώστε να τραβάει μακριά από το καλάθι τον Μέικερ για να ανοίξουν ευκαιρίες για drive στους συμπαίκτες του.

Ο ρυθμός έγινε ελαφρώς γρηγορότερος, με τη Βοστόνη να βρίσκει πατήματα στη ρακέτα ενώ οι Μπακς στηρίζονταν στο δίδυμο Μπλέντσο-Μίντλετον, με δεδομένο τον μίνι-“εγκλωβισμό” του Γιάννη, ο οποίος σκόραρε σποραδικά. Το σημείο-κλειδί του 3ου δωδεκαλέπτου ήταν τα δύο “κολλητά” τρίποντα των Μόρις και Τέιτουμ, κεφαλαιοποιώντας ένα σερί 11-2 που έστειλε τη διαφορά στους 16 πόντους.

Η 3η περίοδος έληξε εν τέλει με σκορ 81-67, με τους Σέλτικς να έχουν 13/18 σουτ σε αυτά τα 12 λεπτά!

Το Μιλγουόκι ξεκίνησε δίχως σέντερ στην 4η περίοδο, κάτι που στοίχισε στον τομέα των ριμπάουντ απέναντι στον θηριώδη Μπέινς. Ο Γιάννης έγινε, επιτέλους, πιο επιθετικός αλλά ήταν πια αργά. Η “έκρηξη” του Ροζίερ (10 μαζεμένοι πόντοι) έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ των Σέλτικς και παρά τη συγκινητική προσπάθεια του Μίντλετον, το “ποτάμι” δεν γύριζε πίσω. Τα “ελάφια” έκαναν συνεχόμενα λάθη κι αδυνατούσαν να προστατεύσουν το καλάθι, λέγοντας οριστικό “αντίο” στη σεζόν 2017-18.

Τα highlights του αγώνα

 

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός – Προμηθέας

Η αστυνομία έβαλε στοπ στην αναμέτρηση Παναθηναϊκός – Προμηθέας. Η προγραμματισμένη …