Κεντρική NBA Λύγισαν οι Μπακς στο “ροντέο” της Βοστόνης (vids)

Λύγισαν οι Μπακς στο “ροντέο” της Βοστόνης (vids)

jayson tatum celtics

Σε ένα παιχνίδι με ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα κι επικές στιγμές, οι Μπόστον Σέλτικς κατέβαλλαν στην παράταση την αντίσταση των Μιλγουόκι Μπακς με 113-107, κάνοντας το 1-0 στη μεταξύ τους σειρά.

H all-around παρουσία του Αλ Χόρφορντ (24 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 τάπες), η scoring δύναμη των Τέιτουμ και Μπράουν (39 πόντοι συνολικά) αλλά κι ο clutch, Τέρι Ροζίερ (23 πόντοι, κρίσιμες βολές και καλάθια) έδειξαν τον δρόμο στους “κέλτες”, από κοινού με τον Μάρκους Μόρις (21 πόντοι, 7 ριμπάουντ).

Από την άλλη, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν συγκινητικός, με 35 πόντους, 13 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 11/21 σουτ, μαζί με 13/16 βολές! Ο Κρις Μίντλετον ήταν ο απόλυτος συμπαραστάτης του με 31 πόντους και 12/20 σουτ ενώ ο Μάλκολμ Μπρόγκντον αποτέλεσε τον 3ο “πόλο” σκοραρίσματος (16 πόντοι).

Παρά τα πολλά λάθη (20) και την έλλειψη πολλαπλών λύσεων στην επίθεση, οι Μπακς άγγιξαν το “break” αλλά δεν έφθασε η ηρωική τους προσπάθεια.

Εξέλιξη παιχνιδιού

Στην 1η περίοδο, οι Σέλτικς διατήρησαν το προβάδισμα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια των 12 λεπτών, με αποκορύφωμα το σερί 15-0, το οποίο μετέτρεψε το σκορ από 14-17 σε 29-17! Οι Μπακς υπέπεσαν σε 8 λάθη, με τους “κέλτες” να σκοράρουν 15 πόντους μέσα από αυτά, οι αποστάσεις στην επίθεση ήταν κάκιστες κι η φράση “ανοικτό γήπεδο” ήταν άγνωστη λέξη, με το Μιλγουόκι να μοιάζει “αλυσοδεμένο”.

Αν συμπληρώσει κανείς τη στατικότητα στην επίθεσή τους, τη φόρμα των Τέιτουμ (8 πόντοι, 4/4 σουτ) και Χόρφορντ (6 πόντοι, 3/3 σουτ) αλλά και την αδυναμία του Γιάννη να λειτουργήσει σε ένα τέτοιο πλαίσιο επίθεσης, τότε έχει στο “πιάτο” του την ακριβή εικόνα των πρώτων 12 λεπτών.

Στο 2ο δωδεκάλεπτο, όμως, το σκηνικό άλλαξε άρδην. Οι Μπακς εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι οι Σέλτικς έκαναν άφθονα λάθη μετά την πρώτη πάσα στην επίθεσή τους, κάτι που οδήγησε σε αιφνιδιασμούς. Ο Γιάννης πήρε το “όπλο” του με 12 πόντους στο διάστημα αυτό (16 συνολικά στο πρώτο ημίχρονο), με τις αποστάσεις να καλυτερεύουν και με τον ρυθμό να αυξάνεται συνολικά ενώ ο Κρις Μίντλετον είχε ήδη 16 πόντους στα πρώτα 24 λεπτά, χάρη σε ένα πολύ μεστό παιχνίδι.

Τα highlights του πρώτου ημιχρόνου

Η απουσία του Κάιρι Έρβινγκ ήταν ξεκάθαρη για τους Σέλτικς, καθώς δεν είχαν το απαιτούμενο offensive firepower, με την μπάλα να μην μπαίνει με τίποτα στο καλάθι. Η “ανομβρία” αυτή οδήγησε σε ένα σερί 2-15 για τους Μπακς, με το σκορ να γίνεται 33-43, προτού οι γηπεδούχοι μειώσουν στους 3 στην ανάπαυλα (44-47).

Το παιχνίδι της επαφής κι η σκληράδα επανήλθαν στο προσκήνιο στο 2ο ημίχρονο, με τους Σέλτικς να βάζουν ξανά το ματς στον δικό τους ρυθμό. Οι πόντοι έμπαιναν με το σταγονόμετρο και το σκορ βρισκόταν σε απόλυτη ισορροπία, μέχρι οι Σέλτικς να “τρέξουν” ένα σερί της τάξεως του 10-0 και να κάνουν το σκορ 61-56. Ο Χόρφορντ ήταν βασικός πυλώνας σε άμυνα κι επίθεση, εκθέτοντας, μάλιστα, τον Γιάννη στο ποστ ενώ προστάτευε ιδανικά το καλάθι.

Εν τέλει, η ανταλλαγή καλαθιών ανάμεσα σε Τέιτουμ και Μίντλετον οδήγησε στο 70-66 με τη λήξη της 3ης περιόδου, με τον κόουτς των Μπακς, Τζο Πράντι, να αφήνει τον Μπλέντσο για πολλή ώρα στον πάγκο για χάρη του Μπρόγκντον.

Τα πρώτα λεπτά της 4ης περιόδου άνηκαν στη Βοστόνη, με τους Μπράουν και Τέιτουμ σε πρωταγωνιστικό ρόλο (76-68, 79-72, 84-75) και τον Χόρφορντ να κάνει όλες τις δουλειές.

Φινάλε για γερά νεύρα

Οι Σέλτικς, όμως, κόντεψαν να πληρώσουν το γεγονός ότι δεν πήραν σαφή διαφορά στο σκορ, με τους Μπακς να επιστρέφουν δυναμικά και να μειώνουν στους 2, με τον Γιάννη πρωταγωνιστή από τη θέση του σέντερ. Η clutch φύση του Μόρις επέτρεψε στους Σέλτικς να ανασάνουν (εύστοχο δίποντο και κερδισμένο επιθετικό φάουλ), ο Γιάννης μείωσε με 2 βολές ενώ ο Μπλέντσο έφερε τους Μπακς σε απόσταση “βολής” (92-91)!

Με 32.4” για το τέλος, ο Χόρφορντ έβαλε 2 βολές (94-91), ο Αντετοκούνμπο απάντησε με εύκολο κάρφωμα (94-93) ενώ ο Χόρφορντ συνέχισε να έχει χέρι-αλφάδι από τη γραμμή των προσωπικών (96-93).

Ο Γιάννης, όμως, διέγνωσε τη λανθασμένη βοήθεια που έδωσε πάνω του ο Ροζίερ και τροφοδότησε τον Μπρόγκντον, με τον δευτεροετή γκαρντ να σουτάρει για 3 και να ισοφαρίζει (96-96)!

10 δευτερόλεπτα απέμεναν κι ο Τέρι Ροζίερ ήξερε πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Με μια απίθανη crossover ελευθερώθηκε και σκόραρε για 3, με 0.5” για τη λήξη αλλά τα “θαύματα” δεν είχαν τελειώσει…

Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι Μπακς με 0.5” για τη λήξη; Μα φυσικά, να δώσουν την μπάλα στον Μίντλετον κι εκείνος να σκοράρει στην εκπνοή από τα 11 μέτρα στην εκπνοή!

Η ανταλλαγή καλαθιών και προβαδισμάτων συνεχίστηκε με ασταμάτητο ρυθμό. Με 52.7” για το τέλος, ο Γιάννης είχε 1/2 βολές κι ο Μπλέντσο υπέπεσε στο 6ο του φάουλ. Η επόμενη άμυνα βγήκε για τους Μπακς αλλά ο Τέιτουμ τάπωσε τον Μπρόγκντον κι ο Σνελ αστόχησε για 3. Ο Ροζίερ ευστόχησε σε ζευγάρι βολών με 18.8” για το τέλος, με τον Γιάννη να έχει ξανά 1/2 βολές (110-107) αλλά να αποβάλλεται με 6 φάουλ στη διεκδίκηση του ριμπάουντ.

Η εύστοχη βολή του Ροζίερ “καθάρισε” την υπόθεση-νίκη, σε ένα ματς που περιείχε όλους αυτούς τους λόγους που καθιστούν τα πλέι-οφ ως το απόλυτο must-see θέαμα!

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Η «κόκκινη» παρακάμερα από τη Stark Arena (vid)

Η παρακάμερα του Ολυμπιακού κατέγραψε όσα έγιναν στο Βελιγράδι. Ο Ολυμπιακός πήγε στο Βελι…