Κεντρική Διεθνή Γιάννης Κούκος: “Στην Ελλάδα θα είχα απολυθεί 3-4 φορές”

Γιάννης Κούκος: “Στην Ελλάδα θα είχα απολυθεί 3-4 φορές”

giannis koukos

Ο Γιάννης Κούκος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατάφερε να υλοποιήσει τους στόχους του, καθώς οδήγησε την Γκέτιγκεν στην παραμονή της στην Α1 γυναικών της Γερμανίας αλλά και στην τρίτη θέση στο Κύπελλο. Ο Έλληνας τεχνικός συνεχίζει με επιτυχία του το έργο του στη Γερμανία, ενώ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι χαίρεται να δουλεύει σε τέτοιο περιβάλλον και ότι αν ήταν στην Ελλάδα θα είχε απολυθεί 3-4 φορές.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ:

Για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στη α’ κατηγορία γυναικών της Γερμανίας: “Πρωταρχικός στόχος της ομάδας ήταν όσο το δυνατόν γρηγορότερα να σωθούμε γιατί στην πραγματικότητα ήταν μία νεοφώτιστη ομάδα στην κατηγορία μετά από 10 χρόνια. Το μπάτζετ μας, το οποίο ήταν το δεύτερο μικρότερο της κατηγορίας ουσιαστικά προανήγγειλε μία δύσκολη σεζόν μέχρι τέλους. Είχαμε ένα ρόστερ αρκετά νεανικό, το οποίο δεν διέθετε πολλές παραστάσεις κι εμπειρίες, όμως κοντά στα Χριστούγεννα έγιναν δύο μεταγραφές για να ενισχυθούμε περισσότερο ενόψει της συνέχειας. Η ομάδα μπορεί να βελτιώνονταν συνεχώς, όμως οι νίκες δεν έρχονταν εύκολα. Σε εκείνο το σημείο, πήραμε μεγάλη ώθηση από τον θεσμό του Κυπέλλου, καθώς αποκλείσαμε ομάδες που ήταν μέσα στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος κι αυτό μας έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά. Τελικά η ομάδα πήγε στο final four του Κυπέλλου όπου κατέλαβε την τρίτη θέση και παράλληλα σώθηκε κάτι που κάνει τη σεζόν απόλυτα επιτυχημένη”.

Για την παραμονή και πως αυτή επιτεύχθηκε: “Τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε είχαμε έναν εντός έδρας αγώνα που θεωρούσαμε ότι ήταν στα μέτρα μας. Κάποιες φορές, όμως, αλλιώς κάνεις τους λογαριασμούς σου κι αλλιώς έρχονται. Σε εκείνο το παιχνίδι τίποτα δεν λειτούργησε σωστά. Μάλλον, όμως, αυτός ο αγώνας ήταν το ξυπνητήρι που χτύπησε και άλλαξε άρδην την εικόνα μας. Στα επόμενα δύο ματς η ομάδα είχε μεταμορφωθεί εντελώς. Όλοι μας είχαν για καταδικασμένους, όμως κάναμε δύο νίκες με εξαιρετικές εμφανίσεις ιδιαίτερα στην άμυνα και η ομάδα κατάφερε να μείνει στην κατηγορία. Όπως είπα και μετά το τέλος της σεζόν το ταλέντο πρέπει να συνοδεύεται και από τύχη γιατί κανένα από τα δύο δεν μπορεί να σταθεί μόνο του”.

Για τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μέσα στη σεζόν: “Όπως ανέφερα και πριν η ομάδα ήταν αρκετά νεανική, το μπάτζετ χαμηλό για τα δεδομένα της κατηγορίας (αλλά αρκετά υψηλό για την ελληνική πραγματικότητα). Δύο αγώνες χαμένοι στον πόντο, ένας τραυματισμός βασικής παίκτριας για έξι εβδομάδες στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος και πολλά άλλα μικρά συμβάντα καθ’ όλη τη χρονιά έβαλαν εμπόδια στο στόχο μας. Η πίστη, όμως, σε αυτό που κάναμε κι η σκληρή δουλειά, μας οδήγησαν στην επίτευξη του στόχου μας”.

Για τη διοίκηση που τον στήριξε όταν δεν έρχονταν τα αποτελέσματα και τι του είπαν στο τέλος: “Αν ήμουν στην Ελλάδα θα είχα απολυθεί 3-4 φορές σίγουρα (σ.σ. γέλια). Στο εξωτερικό υπάρχει διαφορετική νοοτροπία που βασίζεται στην έμπρακτη στήριξη όλης της ομάδας, τόσο του προπονητή όσο και των παικτριών. Όλοι κοιτάνε τον μακροπρόθεσμο στόχο κι όχι τον βραχυπρόθεσμο, γιατί υπάρχει υπομονή κι εμπιστοσύνη στη δουλειά όλων μας. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά διαφορετικό σε σχέση με τη Ελλάδα. Φυσικά, εδώ τηρούνται οι νόμοι και τα συμβόλαια κατά γράμμα”.

Για τη διαφορά επιπέδου μεταξύ της Α2 και τις Α1 κατηγορίας γυναικών στη Γερμανία: “Η διαφορά μεταξύ Α1 και Α2 είναι εξαιρετικά μεγάλη κυρίως στο οικονομικό. Υπάρχουν περισσότερες ξένες παίκτριες, καθώς μπορείς να έχεις τρεις Αμερικάνες και όσες κοινοτικές θέλεις. Τα λεφτά που δαπανούν οι δύο πρώτες ομάδες είναι αρκετά περισσότερα από τις μισές αντρικές ομάδες της Α1 στην Ελλάδα. Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους όπου παρότι υπάρχει εξαιρετική οργάνωση, εξαιρετικό μάρκετινγκ και μεγάλη προώθηση του προϊόντος, εντούτοις η εθνική ομάδα γυναικών δεν έχει τις επιτυχίες που θα έπρεπε. Στην Ελλάδα αν είχαμε τα μισά από αυτά θα διεκδικούσαμε μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις κάθε χρόνο σε όλες τις ηλικίες”.

Για τη δεύτερη σεζόν του στη Γερμανία και αν είναι ευτυχισμένος εκεί: “Ζώντας σε μία ξένη χώρα το δυσκολότερο κομμάτι που είχα να αντιμετωπίσω ήταν η διαφορετική νοοτροπία και ο τρόπος ζωής τους μέσα στην καθημερινότητα. Στην αρχή ήταν δύσκολο τόσο μπασκετικά όσο και γενικότερα. Με τον καιρό, όμως, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλο βρίσκεις πράγματα που σε συνδέουν και πράγματα που σε χωρίζουν. Πάντα θα υπάρχουν κομμάτια που πρέπει να διορθωθούν και να γίνουν καλύτερα. Γι αυτό, άλλωστε ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει. Περιττό να αναφέρω ότι έχει ήδη ανακοινωθεί το καλεντάρι για τη σεζόν 2018-19 σε πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ είναι γνωστές οι ημερομηνίες που θα έχουμε διακοπές είτε λόγω εθνικών ομάδων είτε λόγω Χριστουγέννων είτε οτιδήποτε άλλο. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον χαίρεσαι να δουλεύεις και να προσπαθείς”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…