Κεντρική NBA Επιβίωσαν οι Μπακς του Γιάννη, φουλ για 7ο ματς η σειρά! (vid)

Επιβίωσαν οι Μπακς του Γιάννη, φουλ για 7ο ματς η σειρά! (vid)

giannis milwaukee

Game 7!“. Αυτή είναι η φράση που τριγυρίζει στο μυαλό των απανταχού φίλων των Μιλγουόκι Μπακς, έπειτα από τη σπουδαία παρουσία τους στο 6ο ματς απέναντι στους Μπόστον Σέλτικς. Χάρη σε ένα σωστά διαβασμένο παιχνίδι και με “όπλο” την ηγετική στόφα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, τα “ελάφια” επιβλήθηκαν της Βοστόνης με 97-86 κι ισοφάρισαν σε 3-3, με τη σειρά αγώνων να εκτείνεται έως τα όριά της!

Ο Γιάννης επιτέλεσε καταπληκτικά τον ρόλο του, σταματώντας στους 31 πόντους με 13/23 σουτ και 5/8 βολές ενώ κατέβασε 14 ριμπάουντ και μοίρασε 4 ασίστ για 0 λάθη σε 41 λεπτά συμμετοχής! Το peak της αγωνιστικής του φόρμας αναδείχθηκε στο φινάλε, με τον “Greek freak” να σκοράρει 12 πόντους στην 4η περίοδο και να “καθαρίζει” την υπόθεση-νίκη!

Ο Κρις Μίντλετον ήταν ο γνωστός, αποδοτικός εαυτός του με 16 πόντους, όντας πολύ οικονομικός στις προσπάθειές του (7/8 σουτ). Ο Μάλκολμ Μπρόγκντον έκανε πολύ καλή δουλειά με 16 πόντους, 6 ριμπάουντ και κανένα λάθος ενώ ο Τζαμπάρι Πάρκερ έφερε ενέργεια κι αθλητικότητα στο παιχνίδι των νικητών (9 πόντοι, 11 ριμπάουντ).

Ο Έρικ Μπλέντσο κυμάνθηκε σε ρηχά νερά με 9 πόντους, 4 ασίστ και 3/10 σουτ, έχοντας κακό ποσοστό στη λήψη σωστών αποφάσεων, ο Τόνι Σνελ πέτυχε 6 πόντους με 2/6 τρίποντα ενώ ο Μάθιου Ντελαβεντόβα άφησε τόνους ενέργειας στο παρκέ, “σπάζοντας” σωστά την μπάλα στην επιθετική λειτουργία της ομάδας (6 ασίστ).

Από την άλλη, ο Τζέισον Τέιτουμ είχε 22 πόντους με 6/14 σουτ, ο Τέρι Ροζίερ ξεκίνησε “εκρηκτικά” αλλά δεν συνέχισε ανάλογα (18 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 5/17 σουτ) ενώ οι Τζέιλεν Μπράουν και Μάρκους Μόρις πέτυχαν από 14 πόντους. Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ο Αλ Χόρφορντ, ο οποίος μέτρησε 10 πόντους, 10 ριμπάουντ και 4 ασίστ, δίχως να πάρει τον αριθμό πρωτοβουλιών που του αναλογούν (4/8 σουτ).

Το φιλμ του αγώνα

Στο ξεκίνημα, οι Μπακς εφάρμοσαν μια switch-all άμυνα, αλλάζοντας σε όλα τα μαρκαρίσματα. Η τακτική αυτή, όμως, είχε και τα μειονεκτήματά της, με τους Σέλτικς να χτυπούν κυνικά τα μις-ματς σε περιφέρεια και ποστ. Επιπροσθέτως, η Βοστόνη επέλεγε να μην κάνει σκριν σε ορισμένες κατοχές της, ώστε να μην φέρει τον επιθυμητό παίκτη των Μπακς πάνω στον παίκτη που έχει την μπάλα.

Ο συνδυασμός αυτών των γεγονότων οδήγησε τη Βοστόνη σε ένα προβάδισμα 9 πόντων από νωρίς (13-22), με τον Τέρι Ροζίερ, να φθάνει νωρίς τους 11 πόντους με 3/4 τρίποντα. Η άμυνα, φυσικά, έπαιξε κι αυτή τον ρόλο της, καθώς η ρακέτα έκλεινε επικίνδυνα για τον Γιάννη και την παρέα του ενώ το physical μαρκάρισμα του Σέμι Ογελέγιε έβγαλε τον Έλληνα σούπερ-σταρ από τα νερά του.

Το Μιλγουόκι, όμως, ξύπνησε γρήγορα και με οδηγό το ανοικτό γήπεδο και τη φόρμα του Πάρκερ μείωσε στους 2 πόντους με την ολοκλήρωση της 1ης περιόδου (22-24).

Το αρχικό 24-31 της 2ης περιόδου έγινε “καπνός” μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η επίθεση της Βοστόνης “βραχυκύκλωσε”, καθώς οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν μονάχα 8 πόντους στα τελευταία 9 λεπτά του πρώτου ημιχρόνου! Οι Μπακς ήταν πολύ ανώτεροι στα ριμπάουντ (23-17), με τους πόντους από αιφνιδιασμό να είναι το απόλυτο “κλειδί”, καθώς καταμετρήθηκαν στο 18-0 με τη λήξη της 2ης περιόδου! Ο Γιάννης πήρε στροφές, τόσο από τη θέση  “4“, όσο κι ως πεντάρι (11 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα) κι η εξαιρετική άμυνα ανάγκασε τους Σέλτικς σε ποσοστό ευστοχίας της τάξεως του 37.5%!

Ως αποτέλεσμα, οι Μπακς έτρεξαν ένα σερί 14-2 στα τελευταία 4 λεπτά, με τον Μπλέντσο να παίρνει στροφές κι με τις επιθέσεις στα πρώτα δευτερόλεπτα να κυριαρχούν. Στον αντίποδα, οι Σέλτικς αργούσαν πολύ να εκτελέσουν, έχοντας βγει από το ασφαλές πλαίσιο επίθεσής τους και το ημίχρονο έληξε με σκορ 48-39.

Στην 3η περίοδο, το Μιλγουόκι ξεκίνησε δυναμικά, παίρνοντας κεφάλι με 55-41. Η άμυνα των γηπεδούχων, όμως, παρουσίασε δυσλειτουργίες, επιτρέποντας στους Σέλτικς να πατούν με συνέπεια στη ρακέτα και να τελειώνουν φάσεις. Με σερί 20-6 και με τον Τέιτουμ σε ρόλο μπροστάρη, το ματς είχε έρθει στα ίσα, αλλά αυτό δεν έμελλε να συνεχιστεί.

Με τον Γιάννη να είναι πολύ επιθετικογενής, τον Μίντλετον να κάνει τα δικά του σε συνθήκες ένας-εναντίον-ενός και με την επίθεση να εκμεταλλεύεται την ανισορροπία στα rotation, το προβάδισμα επανήλθε σε σχεδόν διψήφια επίπεδα (74-65).

Στην τελική ευθεία, δηλαδή την 4η περίοδο, οι Μπακς φάνηκαν αδρανείς στα πρώτα 4 λεπτά, με αποτέλεσμα η απόσταση των δύο ομάδων να μειωθεί επικίνδυνα (80-78), χάρη στα συνεχόμενα καλάθια του Μόρις. Παρ’όλα αυτά, οι Μπακς αντιστάθηκαν, με τον Αντετοκούνμπο να χτυπά στα πόδια τον Μπέινς και να κάνει εξαιρετική δουλειά κοντά στο καλάθι αλλά κι από μέση απόσταση.

Το τρίποντο του Τέιτουμ ήταν κι η τελευταία “ηλιαχτίδα” φωτός για τους Σέλτικς (86-81). Από εκεί και πέρα, η επίθεσή τους αποτελούνταν αποκλειστικά από μακρινά σουτ, τα περισσότερα εκ των οποίων χαμένα, με το Μιλγουόκι να συντηρεί μια διαφορά ασφαλείας και να “παγώνει” το παιχνίδι χάρη στο τζαμπ-σουτ του Γιάννη που έστειλε τη διαφορά στο +10 (94-84)!

Τα highlights του αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Χωρίς θεατές το Λαύριο – Μαρούσι

Χωρίς κόσμο το Λαύριο – Μαρούσι. Κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθεί τη Δευτέρα (22/…