Κεντρική Elite League Ουάσινγκτον: “Δεν υποστηρίζω ούτε τον Άρη, ούτε τον ΠΑΟΚ, τώρα είμαι Ηρακλής”

Ουάσινγκτον: “Δεν υποστηρίζω ούτε τον Άρη, ούτε τον ΠΑΟΚ, τώρα είμαι Ηρακλής”

darius

Βίωσε ενεργά το σκηνικό, εντός και εκτός, παρκέ και από τις δύο πλευρές. Τόσο σε ασπρόμαυρο, όσο και σε κιτρινόμαυρο φόντο. Κατάφερε, μάλιστα, να είναι σε κάθε περίπτωση, με το τέλος της μάχης, με το στρατόπεδο των νικητών. «Προφανώς, επειδή είχαν εμένα στη σύνθεσή τους», όπως σχολίασε ο ίδιος αστειευόμενος στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Φέτος, στην επιστροφή του, μετά από 10 χρόνια, στην ελληνική μπασκετική πραγματικότητα, για τον Ηρακλή της Α2 κατηγορίας, ο Ντάριους Ουάσιγκτον θα είναι θεατής του σημερινού, εξ’ αναβολής, ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, για την 18η αγωνιστική της Basket League, στο Αλεξάνδρειο, ανάμεσα στον Αρη και τον ΠΑΟΚ (18.30). «Θα προσπαθήσω να το δω», μοιράστηκε μαζί μας ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ, ανταποκρινόμενος στο αίτημά μας να… σκαλίσει τις δικές του αναμνήσεις από τη συμμετοχή του σε τρία el clasico της συμπρωτεύουσας.

Το πρώτο ήταν στις 10 Δεκεμβρίου 2006, για τη 10η… στροφή του πρωταθλήματος, λίγες εβδομάδες αφού είχε δεσμευτεί με τον ΠΑΟΚ, τον οποίο βοήθησε, σκοράροντας 18 πόντους, να επικρατήσει επί του Αρη με 101-99. Τερμάτισε τη συνεργασία του με τους «ασπρόμαυρους» στα τέλη Φεβρουαρίου του 2007 και στα μέσα της επόμενης σεζόν επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Αρη.

Το ντεμπούτο του με τους «κίτρινους», στις 19 Ιανουαρίου 2008, ήταν το νικηφόρο ματς απέναντι στον «Δικέφαλο», για τη 13η αγωνιστική της Α1, με 83-73. Χρησιμοποιήθηκε σε αυτό 21 λεπτά, έχοντας 11 πόντους. Λειτούργησε πιο αποτελεσματικά στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου στο PAOK Sports Arena, στις 23 Απριλίου 2008, όταν με 19 πόντους συνέβαλε στη νίκη του Αρη με 74-75.

«Στον ΠΑΟΚ δεν έμεινα πολύ καιρό. Ηταν εύκολο για μένα να παίζω για τον Αρη, έμεινα περισσότερο στις τάξεις του, έπαιξα μαζί του Ευρωλίγκα. Η εμπειρία αγωνιζόμενος με τον Αρη ήταν καλύτερη, είχε πολλούς Αμερικανούς, αλλά και πολλούς έμπειρους Ελληνες παίκτες τότε η ομάδα. Ηταν η δεύτερη χρονιά μου, επίσης, στην Ευρώπη, με τον ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη. Ημουν ακόμη νέος, δεν ήξερα πολλά για το ευρωπαϊκό στυλ μπάσκετ», ανέφερε αρχικά.

«Θύμιζε Λέικερς με Σέλτικς»

Γυρνώντας το χρόνο πίσω ο Ντάριους Ουάσιγκτον θυμήθηκε την ένταση που επικρατούσε, σε όλα τα επίπεδα, πριν από τα ντέρμπι των δύο.

«Υποθέτω πως γίνεται και τώρα ό,τι συνέβαινε παλιά. Το συζητούσαν, τότε, όλη την εβδομάδα το παιχνίδι, όλοι το περίμεναν με ενθουσιασμό. Μου θύμιζε τις μάχες ανάμεσα στους Λος Αντζελες Λέικερς με τους Μπόστον Σέλτικς, τις κόντρες του Μάτζικ Τζόνσον με τον Λάρι Μπερντ. Στο γήπεδο, ακόμη, η ατμόσφαιρα ήταν τρελή! Είτε έπαιζες για τον Αρη, είτε για τον ΠΑΟΚ, η ανυπομονησία για το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν η ίδια. Το στοιχείο των οπαδών, επιπλέον, και για τις δύο ομάδες, είναι που κάνει πολύ ιδιαίτερο το ντέρμπι. Εχεις να παίξεις τόσα παιχνίδια και είναι αυτό που θέλουν να κερδίσεις περισσότερο. Νομίζω πως το σημειώνουν στο ημερολόγιο και το καρτερούν. Υπάρχει μεγάλη ιστορία ανάμεσα στις δύο ομάδες, η πόλη τρελαίνεται με αυτό το ματς, όλοι κινούνται στους ρυθμούς του…».

«Στο λεωφορείο με αστυνομικούς…»

Χαραγμένος στη μνήμη του θα μείνει και ο τρόπος με τον οποίο μετακινήθηκε η αποστολή του Αρη για την έδρα του ΠΑΟΚ, για το ντέρμπι τον Απρίλιο του 2008. Ο «Δικέφαλος» ήταν τότε σε δυσχερή αγωνιστική κατάσταση και λίγα εικοσιτετράωρα πριν τον παιχνίδι είχαν δεχτεί επίθεση, από αγνώστους, οι Αμερικανοί των «κίτρινων», Τζερεμάϊα Μάσεϊ, Μπρέισι Ράιτ, στο τζιπ που οδηγούσε ο πρώτος.

«Δε θα ξεχάσω πως όταν χρειάστηκε να πάμε να παίξουμε στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, μετακινηθήκαμε με επιπλέον ασφάλεια, λόγω έντασης που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες. Στο λεωφορείο τα παράθυρα ήταν καλυμμένα και είχαμε μαζί μας, στο όχημα, αστυνομικούς», ήταν τα λόγια του.

Συνέχισε ο 32χρονος Αμερικανός πόιντ γκαρντ επισημαίνοντας: «Οταν έπαιζα για τον Αρη οι οπαδοί προσπαθούσαν να μπουν στο πετσί σου. Αν δεν έχεις δυνατή σκέψη, γερό κορμί, δεν μπορείς να παίξεις στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ. Πρέπει, επίσης, να κρατήσεις τη συγκέντρωσή σου. Η κατάσταση μερικές φορές ξεφεύγει, μπορεί να σου πετάξουν οτιδήποτε από την κερκίδα, καφέ, νερό, κλειδιά… Είναι διαφορετική η ατμόσφαιρα στα συγκεκριμένα ματς, αλλά ταυτόχρονα αυτό είναι που σε ενθουσιάζει και σε κάνει να θέλεις να παίξεις σε αυτά!».

Τα προβλήματα και ο Γκος

Προγνωστικά για τη σημερινή αναμέτρηση ο Ντάριους Ουάσιγκτον δε θέλησε να κάνει. «Δεν έχω δει από κοντά καμία ομάδα», εξήγησε. Συμπλήρωσε τονίζοντας: «Ξέρω ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλός, διαθέτει στο ρόστερ του τον Φιλ Γκος, ο οποίος είναι εξαιρετικός και έμπειρος πόιντ γκαρντ, έχω παίξει αντίπαλός του. Ο Αρης έχει γενικά προβλήματα, οικονομικά και αγωνιστικά. Η αλήθεια είναι πως τα προβλήματα πρέπει να προσπαθείς να τα αφήσεις έξω από το γήπεδο. Πρέπει να παίζεις όσο γίνεται καλύτερα και να ασχολείσαι με ό,τι σε ταλαιπωρεί μετά. Οταν αγωνίζεσαι, αντιπροσωπεύεις τον εαυτό σου και την ομάδα σου, οπότε δεν μπορείς να έχεις στο μυαλό σου ό,τι συμβαίνει εκτός γηπέδου. Ο κόσμος, ακόμη, δίνει πολλά στην ομάδα. Αν ίσχυε η τιμωρία που επιβλήθηκε αρχικά στον Αρη, ο ΠΑΟΚ θα είχε σίγουρα μεγάλο πλεονέκτημα για τη νίκη, τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα».

Η καλύτερη προετοιμασία των παικτών για το ντέρμπι, ακόμη, σύμφωνα με τη γνώμη του, είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει: «Πρώτα από όλα πνευματική συγκέντρωση. Χρειάζεται να είσαι απόλυτα δοσμένος σε αυτό που πρέπει να κάνεις για να κερδίσεις. Οι οπαδοί θα κάνουν, από την πλευρά τους, τη… δουλειά τους. Θα προσπαθήσουν να σε ενισχύσουν, όταν είσαι στην έδρα σου και να σε επηρεάσουν, φωνάζοντας διάφορα, αν είσαι στην έδρα του αντιπάλου. Πρέπει να αφοσιωθείς στο μπάσκετ και όλα τα υπόλοιπα να τα βγάλεις από το μυαλό σου…».

Προτίμηση για το νικητή, δε, ο ίδιος δεν έχει. Απάντησε αφοπλιστικά, όταν του τέθηκε η ερώτηση για το ποια ομάδα θέλει να φύγει από το Παλέ Ντε Σπορ με το ροζ φύλλο. «Θέλω να παρακολουθήσω ένα καλό παιχνίδι, δεν υποστηρίζω κανέναν, τώρα είμαι Ηρακλής…».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Elite League

Δειτε επισης

Elite league: Τα αποτελέσματα των Play off/ Play out

Στο Final Four της Elite League πέρασε ο Ερμής Σχηματαρίου. Ο Ερμής Σχηματαρίου επικράτησε…