Κεντρική Basket League ΠΑΟΚ Ο πρώτος ευρωπαϊκός… θρίαμβος του ΠΑΟΚ (vids)

Ο πρώτος ευρωπαϊκός… θρίαμβος του ΠΑΟΚ (vids)

paok genevi

Πέρασαν 27 χρόνια από τότε αλλά αυτό το τρόπαιο πάντα για τον ΠΑΟΚ έχει μια… ειδική αξία από την στιγμή που επί σειρά ετών είχαν γίνει τεράστιες προσπάθειες έτσι ώστε ο “Δικέφαλος” να φτάσει τόσο στην κορυφή της Ελλάδας όσο και για να διακριθεί στην Ευρώπη. Σαν σήμερα (26/3) το 1991 οι “ασπρόμαυροι” κατακτούσαν το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης νικώντας στον τελικό την Σαραγόσα με 76-72

paok geneva 1991

Ουσιαστικά αυτός ο τίτλος ήταν η επιβράβευση των κόπων του Νίκου Βεζυρτζή. Ο μεγαλύτερος πρόεδρος στην ιστορία του μπασκετικού ΠΑΟΚ έκανε πάρα πολλά και έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να δει τον “Δικέφαλο” πρωταθλητή Ελλάδας και ταυτόχρονα για να πετύχει η ομάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρωτάθλημα Ελλάδας τελικά είχε “έρθει” το 1992 αλλά πριν από αυτό, ο ΠΑΟΚ “γευόταν” την χαρά της κατάκτησης ενός ευρωπαϊκού τίτλου έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 1991. Ήταν ο πρώτος θρίαμβος του “Δικεφάλου” εκτός συνόρων (μάλιστα ο “Δικέφαλος” γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που “έφερνε” ευρωπαϊκό τίτλο μετά από εκείνον της ΑΕΚ το 1968) καθώς ο δεύτερος (ευρωπαϊκός θρίαμβος) “ερχόταν” το 1994 με την κατάκτηση του Κύπελλου Κόρατς απέναντι στην Στεφανέλ Τεργέστης.

Ο ΠΑΟΚ σε ό,τι αφορά την διοργάνωση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, στα ημιτελικά είχε αποκλείσει την Ντιναμό Μόσχας έχοντας κερδίσει τους Ρώσους με 95-82 στο Παλέ ενώ στο δεύτερο ματς γνώρισε “γλυκιά” ήττα με 75-63. Ένα αποτέλεσμα που του έδωσε το εισιτήριο της πρόκρισης στον τελικό της Γενεύης… Εκεί αν και παρουσιάστηκαν προβλήματα για τον ΠΑΟΚ (Φασούλας, Παπαχρόνης και Ιωάννου είχαν αποβληθεί με πέντε φάουλ) και κάποια στιγμή ο αγώνας διεκόπη λόγω αντικειμένων που έπεσαν από τους φίλους του “Δικεφάλου” (είχαν εκνευριστεί με την αντιμετώπιση των διαιτητών και χρειάστηκε να τους ηρεμήσει ο Βεζυρτζής παίρνοντας το μικρόφωνο για να τους μιλήσει), οι “ασπρόμαυροι” κατάφεραν να “ρίξουν” στο καναβάτσο την Σαραγόσα.

vezirtzis nikos

Και επιβεβαιώθηκε η… πρόβλεψη του Βεζυρτζή καθώς μετά την πρόκριση στον τελικό, είχε δηλώσει πως “ήταν μια επιτυχία την οποία περιμέναμε. Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ θα πάρει το Κύπελλο στην Γενεύη (σ.σ. δείτε στο 5.10 στο δεύτερο βίντεο). Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία όχι μόνο του ΠΑΟΚ αλλά γενικότερα του ελληνικού μπάσκετ”.

Απέναντι στην Σαραγόσα, ένα παιχνίδι στον οποίο ο “Δικέφαλος” είχε πάνω από 6.000 οπαδούς του, ο Μπάνε Πρέλεβιτς είχε πετύχει 31 πόντους και ο Κένεθ Μπάρλοου 20.

Οι πόντοι του ΠΑΟΚ στον τελικό: Πρέλεβιτς 31 (3), Μπάρλοου 20, Σταυρόπουλος 15 (1), Φασούλας 7, Ιωάννου 3, Μακαράς, Παπαχρόνης, Μπουντούρης

  • Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ΑΕΚ

    AEK – ΠΑΟΚ 99-91

    Κιτρινόμαυρη επικράτηση με υπογραφή… Κουζμίνσκας Με πολυφωνία στην επίθεση και έναν …
  • Γιάννης Καστρίτης

    Basket League: Αυλαία στην 4η αγωνιστική του Top 6

    Ολοκληρώνεται σήμερα η 4η αγωνιστική του Top 6. Με το παιχνίδι ανάμεσα στον Άρη και τον Κο…
  • levin porter jr paok

    ΠΑΟΚ – Καρδίτσα 85-70

    Νίκη για ΠΑΟΚ με “όργια” του Κέβιν Πέτερ Τζούνιορ Ακόμη ένα βήμα για την είσοδ…
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Δραγόλιας
Περισσότερα σε ΠΑΟΚ

Δειτε επισης

Ολυμπιακός: Ζντο… παρουσία του αρχηγού (vid)

Ο Ολυμπιακός μετά το ματς με την Μπαρτσελόνα έκανε βιντεοκλήση με τον Παπανικολάου. Ο Ολυμ…