Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 84-75

Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 84-75

calathes gist panathinaikos

Αήττητος στην έδρα του…
Ο Παναθηναϊκός παρέμεινε η μοναδική ομάδα που διατηρεί απόρθητη την έδρα της. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ έκαμψε την αντίσταση της μαχητικής Μπαρτσελόνα, επικρατώντας των Καταλανών με 84-75, για την 17η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Οι “πράσινοι” ανέβηκαν στο 12-5 και διατηρήθηκαν σε τροχιά πλεονεκτήματος έδρας στα πλέι οφ, παίρνοντας ψυχολογία ενόψει της δύσκολης διπλής εβδομάδας, όπου το “τριφύλλι” θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του κόντρα στη Φενέρμπαχτσε (εκτός) και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εντός).

Μεγάλοι πρωταγωνιστές για τους νικητές ήταν το κλασικό πλέον δίδυμο, Καλάθης και Γκιστ. Ο Έλληνας γκαρντ μέτρησε 17 πόντους, 4 ριμπάουντ, 12 ασίστ και 5 κλεψίματα, ενώ ο Αμερικανός φόργουορντ πρόσθεσε 17 πόντους κι 6 ριμπάουντ. Από τους ηττημένους, ξεχώρισε ο Ερτέλ με 18 πόντους.

Η Μπαρτσελόνα έβαλε εξαρχής δύσκολα στον Παναθηναϊκό. Οι Καταλανοί, γνωρίζοντας την αδυναμία του Παναθηναϊκού στη ρακέτα και παρά την απουσία του Σεραφέν, “χτύπησε” τους “πράσινους” στο ζωγραφιστό, ταΐζοντας συνεχώς τον Άντε Τόμιτς. Οι αλλαγές στα μαρκαρίσματα έβρισαν συνήθως τον Κροάτη σέντερ με αρκετά κοντύτερους αντιπάλους, με αποτέλεσμα να τελειώνει με άνεση όλες τις φάσεις στο πρώτο δεκάλεπτο. Κάπως έτσι, η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με 10-16 στο 7′.

Οι “πράσινοι” αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα και στην επίθεση, αδυνατώντας να διασπάσουν με άνεση την καλή άμυνα της Μπαρτσελόνα. Οι γηπεδούχοι δεν έπαιρναν σκορ από τα περιφερειακά τους σουτ, με τις… μπούκες του Καλάθη και το παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη του Γκιστ να κρατούν το “τριφύλλι” κοντά στο σκορ. Το πρώτο δεκάλεπτο βρήκε τους φιλοξενούμενους μπροστά με 17-19.

Η Μπαρτσελόνα ήταν πολύ άστοχη στις βολές, όχι όμως και στα περιφερειακά σουτ. Ναβάρο και Κόπονεν πήραν τη σκυτάλη από τον Τόμιτς κι έβαλαν τους Καταλανούς μπροστά στο σκορ με 6 πόντους (21-27). Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν και με 7 πόντους (27-34 μέγιστη διαφορά), ωστόσο ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και με σερί 9-0, έκλεισε το πρώτο ημίχρονο μπροστά με 36-34. Ο Γκιστ κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια, ο Σίνγκλετον πέτυχε το πρώτο (!) τρίποντο του “τριφυλλιού” στο πρώτο μέρος κι έτσι οι “πράσινοι”, παρότι δεν ήταν καλοί, κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα στο φινάλε του πρώτου μέρους.

Το παιχνίδι ήταν ακόμα πιο κλειστό στην τρίτη περίοδο, με τις δύο ομάδες να “σπάνε” τα καλάθια και να αδυνατούν να βρουν με άνεση σκορ. Η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με 37-40 στο 23′, ωστόσο ο Τζέιμς Γκιστ πήρε και πάλι το όπλο του κι ο Παναθηναϊκός έτρεξε νέο σερί 9-0 και πήρε το προβάδισμα (46-40). Με τον Καλάθη να κάνει τα πάντα στο παρκέ, οι “πράσινοι” ξέφυγαν και με 8 πόντους (54-46), με τον Ερτέλ να γράφει το 54-48 του τρίτου δεκαλέπτου με καλάθι στην εκπνοή.

Οι ψηλοί της Μπαρτσελόνα είχαν φορτωθεί με φάουλ, με τον Τσάβι Πασκουάλ να διαβάζει ορθά το παιχνίδι και να περνάει τον Βουγιούκα στο παρκέ. Προσωπικός του αντίπαλος ήταν ο Κλαβέρ, ένα μαρκάρισμα που εκ προοιμίου δεν έβγαινε. Ο Έλληνας σέντερ έκανε πάρτι στο ζωγραφιστό, αποθεώθηκε από τον κόσμο του Παναθηναϊκού, δίνοντας τη σκυτάλη στον Γκάμπριελ, ο οποίος με τρίποντο έγραψε το 65-56 στο 34′. Ο Αμερικανός φόργουορντ πήρε πανέξυπνα δύο φάουλ από τον Τόμιτς σε μία φάση (επιθετικό φάουλ και τεχνική ποινή), ανοίγοντας τον δρόμο για τη νίκη του “τριφυλλιού”.  Καλάθης και Παππάς με εξαιρετικές συνεργασίες στην πλάτη της άμυνας της Μπαρτσελόνα, έκαναν το 73-62 στο 37′ και “καθάρισαν” την υπόθεση νίκη, μιας κι η Μπαρτσελόνα δεν είχε απαντήσεις στο φινάλε.

Tα δεκάλεπτα: 17-19, 36-34, 54-48, 84-75.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
(Πασκουάλ): Σίνγκλετον 14 (2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Ρίβερς 3 (0/6 τρίποντα), Παππάς 15 (5/8 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 2/3 βολές), Ντένμον 2, Γκιστ 15 (5/5 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 7/8 βολές, 6 ριμπάουντ), Βουγιούκας 4, Λεκαβίτσιους, Γκάμπριελ 4, Λοτζέσκι 6, Καλάθης 17 (8/10 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 1/4 βολές, 4 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 5 κλεψίματα, 1 λάθος), Αντετοκούνμπο 2.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Αλόνσο): Ρίμπας 10 (2), Χάνγκα 3 (1/5 σουτ, 6 ριμπάουντ), Ναβάρο 7 (1/4 τρίποντα), Ερτέλ 18 (4/9 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 4/4 βολές), Βεζένκοφ 2, Οριόλα 7, Κόπονεν 5 (1), Κλαβέρ, Τόμιτς 12 (6/6 δίποντα, 0/4 βολές, 3 ριμπάουντ), Μοερμάν 11 (1 τρίποντα, 6 ριμπάουντ).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

National League 1: Αλλαγή ημέρας για το Πρωτέας Βούλας – Τα Φανάρια

Αλλαγή στο Πρωτέας Βούλας – Τα Φανάρια λόγω καιρικών συνθηκών. Η απαγόρευση απόπλου …