Οι αριθμοί λένε τα πάντα και τίποτα. Με αυτή την -γενική- παραδοχή κατά νου, αποφασίσαμε να προβούμε στη συγγραφή του παρακάτω κειμένου. Θέλοντας, να προβλέψουμε με βάση κάποια ιστορικά δεδομένα, τι μέλλει γενέσθαι με το βραβείο του NBA MVP για το 2018.
Το κίνητρο, φυσικά, γεννήθηκε από τα θαύματα που κάνει το “δικό μας” παιδί στα παρκέ του “μαγικού κόσμου”. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πραγματοποιεί φανταστικές εμφανίσεις από την πρεμιέρα της φετινής σεζόν και δείχνει πως μπορεί να εκπληρώσει το challenge που του έθεσε την offseason ο Κόμπι Μπράιαντ. Να αναδειχθεί, δηλαδή, Πολυτιμότερος Παίκτης της χρονιάς. Αν συνυπολογίσουμε και το τραγικό συμβάν με το χαμό του αγαπημένου πατέρα, Τσαρλς, νιώθουμε ακόμα μεγαλύτερο σεβασμό για τα κατορθώματα του Γιάννη στο παρκέ και τον τρόπο που αντιπαρέρχεται στα εμπόδια που του παρουσιάζονται.
Γιατί, όμως, υποστηρίζουμε με κάποιο βαθμό σιγουριάς ότι ΔΕΝ θα είναι ο MVP;
Διότι, δεν παίζει μόνος του…
Ο Τζέιμς Χάρντεν είναι “διαστημικός” φέτος, παίζει το πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του, είναι απλά τέλειος στο επιθετικό κομμάτι και διατηρεί τους Ρόκετς στην κορυφή της Δυτικής Περιφέρειας. Ο Κάιρι Έρβινγκ αποδεικνύει κάθε λεπτό που φοράει τη φανέλα των Σέλτικς πως μπορεί να ηγηθεί μια ομάδας πρωταθλητισμού ενώ οι ΝτεΜάρκους Κάζενς και Κρίσταπς Πορζίνγκις διατυμπανίζουν πως οι “ψηλοί” μπορούν να φορέσουν την μπέρτα του σούπερ ήρωα για την ομάδα τους.
Έχοντας συμπληρωθεί το 1/4 της σεζόν έχουμε στα χέρια μας ένα σεβαστό πλήθος δεδομένων για να προχωρήσουμε σε συγκρίσεις. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τα στατιστικά που είχαν οι MVP των τελευταίων 10 ετών τα πρώτα 20 παιχνίδια της σεζόν που μπήκαν στο πάνθεον των κορυφαίων!
Στη σύγκριση μας έχουμε συμπεριλάβει παραδοσιακά αλλά και προηγμένα στατιστικά στοιχεία, που συγκεντρώσαμε από την ιστοσελίδα basketballreference.com. Όλα τα στατιστικά αφορούν τα πρώτα 20 παιχνίδια της σεζόν μόνο!
Ας ξεκινήσουμε…
Σύγκριση
Οι MVP των τελευταίων 10 ετών είναι οι Ράσελ Ουέστμπρουκ, Στεφ Κάρι (x2), Κέβιν Ντουράντ, ΛεΜπρόν Τζέιμς (x4), Ντέρικ Ρόουζ και Κόμπι Μπράιαντ.
Ξεκινώντας με τα παραδοσιακά στατιστικά έχουμε τον πρώτο πίνακα και γράφημα:
Ο Mr. Triple Double, Ράσελ Γουέστμπρουκ κεντρίζει το ενδιαφέρον λόγω της απίστευτης περσινής σεζόν που τελείωσε με διψήφιο μέσο όρο σε πόντους, ασίστ και ριμπάουντ ωστόσο ο πιο ουσιαστικός, για την ομάδα του, ήταν ο Στεφ Κάρι με 32 πόντους, 5.1 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ, 2.4 κλεψίματα και +15 στο Plus/Minus τη σεζόν 2015-16.
Η τελευταία κατηγορία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθότι μας δείχνει πως ενόσω βρισκόταν αυτός στο παρκέ, οι Γουόριορς (που εκείνη τη χρονιά σημείωσαν το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία με 73-9 νίκες και το καλύτερο ξεκίνημα με 24-0) σκόραραν 15 πόντους περισσότερο από τον εκάστοτε αντίπαλο τους.
Αναλόγως επιβλητικός και ο Βασιλιάς τη χρονιά που πρωτοπήρε το βραβείο του MVP με 26.5 πόντους, 7 ριμπάουντ, 6.5 ασίστ, 2.1 κλεψίματα, 1.1 μπλοκ και +14,5 στο +/-.
Ποσοστά Ευστοχίας
Πόσο efficient, όμως, ήταν οι πόντοι που σημείωνε κάθε παίκτης;
Μια στατιστική κατηγορία που πρέπει να κοιτάξουμε είναι τα ποσοστά ευστοχίας εντός παιδιάς (δίποντα-τρίποντα) και από τη γραμμή της φιλανθρωπίας:
Χειρότερα ποσοστά εντός παιδιάς είχαν οι Γούστμπερουκ, Μπράιαντ και Ντουράντ με τον Κάρι να ξεχωρίζει και πάλι έχοντας τα εξωπραγματικά (ειδικά για γκαρντ) 60% και 46% σε δίποντα και τρίποντα αντίστοιχα.
Άσχημα στο μάτι μας “χτυπάει” το 67% του ΛεΜπρόν από τη γραμμή των βολών, τη σεζόν 2012-13.
Προηγμένα Στατιστικά
Τέλος, καταπιανόμαστε με τα Advanced Statistics που μας βοηθούν να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στην επιρροή όλων αυτών των MVP στο παιχνίδι της ομάδας τους αλλά και των δικών τους προσωπικών επιδόσεων.
Για να καταλάβουμε τι ακριβώς δείχνει ο παραπάνω πίνακας και γράφημα σας παραθέτουμε την επεξήγηση των στηλών:
True Shooting %= Μετρική που λαμβάνει υπόψιν δίποντα, τρίποντα και βολές. |
Effective Field Goal %= Στατιστικό που δίνει επιπλέον βαρύτητα στο τρίποντο έναντι του διπόντου (μετράει για έναν πόντο επιπλέον). |
Usage %= Το ποσοστό των plays μιας ομάδας που έτρεξαν δια χειρός ενός παίκτη ενόσω αυτός βρισκόταν στο παρκέ |
Offensive Rating= Μια εκτίμηση των πόντων στους οποίους συνεισέφερε ο παίκτης ανά 100 κατοχές |
Defensive Rating= Μια εκτίμηση των πόντων που επέτρεψε ο παίκτης ανά 100 κατοχές |
Ο Γουέστμπρουκ ήταν το “Α” και το “Ω” της επιθετικής λειτουργίας των Θάντερ πέρσι και ο Κάρι ο καλύτερος όλων, όντας κορυφαίος σε Offensive Rating, TS%, eFG% και τρίτος στο Defensive Rating, χωρίς να μονοπωλεί τις κατοχές.
Εν συγκρίσει με όλους, ο Γιάννης παρατηρούμε πως βρίσκεται σε περίοπτη θέση και αναμφίβολα τα στατιστικά του είναι αντάξια ενός MVP. Αλλού υπερέχει πολλών, σε άλλους τομείς χρειάζεται σημαντική βελτίωση αλλά σίγουρα δεν βρίσκεται τυχαία στην κουβέντα για τον MVP της χρονιάς
Πού βρίσκεται όμως, εν συγκρίσει με τους τωρινούς ανταγωνιστές του, όσον αφορά τη διεκδίκηση του ατομικού βραβείου.
Ο Τζέιμς Χάρντεν, ο Λεμπρόν Τζέιμς και ο Κάιρι Έρβινγκ αποτελούν αυτή τη στιγμή τους τρεις βασικούς διεκδικητές του τίτλου του MVP, μαζί με τον Αντετοκούνμπο. Προσωπική μας εκτίμηση είναι πως ο “Μούσιας” είναι το Νο1 φαβορί τη δεδομένη χρονική στιγμή βάσει ατομικών αλλά και ομαδικών επιδόσεων.
Διότι δεν πρέπει να παραλείπουμε πως το βραβείο του MVP δεν κρίνεται αποκλειστικά με ατομικά αγωνιστικά κριτήρια αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η τελική κατάταξη της ομάδας στο τέλος της regular season. Και εκεί ίσως να βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα του Γιάννη στην κούρσα…
Παραδοσιακά Στατιστικά
Ο πολυσχιδής διεθνής πόιντ φόργουορντ είναι πρώτος σε πόντους, ριμπάουντ ασίστ και κλεψίματα μεταξύ των τεσσάρων ενώ αποτελεί –κατά γενική ομολογία- έναν από τους πιο πλήρεις παίκτες στον κόσμο.
Ποσοστά Ευστοχίας
Εξαιρετικός εντός παιδιάς αλλά παραμένει αδύναμος έξω από τη γραμμή του τριπόντου που χρήζει μεγάλης βελτίωσης. Ο Χάρντεν είναι ο κορυφαίος σκόρερ και δεν χρειαζόμαστε στατιστικά για να το αντιληφθούμε.
Προηγμένα Στατιστικά
Κομβικό σημείο του επιθετικού και αμυντικού παιχνιδιού της ομάδας του αλλά χωρίς να ξεχωρίζει σημαντικά (παρά σε μερικές κατηγορίες) έναντι των υπολοίπων candidates.
Κατακλείδα
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ΕΧΕΙ ρεαλιστικές πιθανότητες να γράψει για ακόμα μια φορά το όνομα του με χρυσά γράμματα στα κατάστιχα της ιστορίας. Η παρουσία του είναι ηγετική, με όλη της σημασίας της λέξης, και αποτελεί τον λόγο που το Μιλγουόκι ξαναμπήκε στον μπασκετικό χάρτη. Αγωνιστικά ωστόσο οι Μπακς δεν δείχνουν ικανοί να αποτελέσουν φόβητρο και ευελπιστούμε πως θα καταφέρουν εύκολα ή δύσκολα να μπουν στα πλέι οφ.
Από την άλλη, ο Τζέιμς Χάρντεν δείχνει πως ύστερα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες όπου έφθασε στην… πηγή, θα καταφέρει τελικά να πιει νερό, εφόσον συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως βρισκόμαστε ακόμα στο 1/4 του μαραθωνίου και ο Στεφ Κάρι, ο Κέβιν Ντουράντ, ο Κρίστπας Πορζίνγκις, ο ΝτεΜάρκους Κάζενς, ο “Βασιλιάς“, ο “Uncle Drew” είναι παρόντες και δεν πρέπει επουδενί να αψηφήσουμε κανέναν.
Ευχή όλων μας, ο ηγέτης των Μπακς και της Εθνικής Ελλάδας να χαμογελάει στο τέλος και να γίνει ο πρώτος Έλληνας Καλαθοσφαιριστής που μπαίνει στο πάνθεον του ΝΒΑ!