Κεντρική Basket League ΕΣΑΚΕ “Το βλέμμα όλων στο ντέρμπι”

“Το βλέμμα όλων στο ντέρμπι”

gluniadakis

Το ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό μονοπωλεί το ενδιαφέρον τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε όλη την Ευρώπη και ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης ανέλυσε μέσω του blog του την αναμέτρηση και αναφέρθηκε σε κάθε έναν από τους “μονομάχους” ξεχωριστά.

Αναλυτικά τα όσα έγραψε:

“Το ενδιαφέρον των μπασκετικών φιλάθλων, όχι μόνο των Ελλήνων, εστιάζεται σήμερα στην αναμέτρηση Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός για την 6η αγωνιστική της Ευρωλίγκα.

Τα ντέρμπι αιωνίων παραδοσιακά μας χαρίζουν μοναδικές στιγμές και είμαι πεπεισμένος ότι για μια ακόμη φορά θα γίνει ένα πολύ δυνατό και αμφίρροπο παιχνίδι. Για μένα, ένα προβάδισμα για τη νίκη έχει ο Ολυμπιακός και επειδή είναι γηπεδούχος και επειδή αγωνίζεται με μεγαλύτερη συνέπεια και σταθερότητα αυτές τις πρώτες αγωνιστικές.

Θεωρώ δεδομένο όμως ότι ο Παναθηναϊκός θα αντιδράσει μετά τα τελευταία ατυχή αποτελέσματα και θα προσπαθήσει να φτάσει στην επικράτηση και να αντιστρέψει το εις βάρος του αρνητικό κλίμα. Πάντως το πρωτάθλημα της Ευρωλίγκα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια είναι ένας πραγματικός μαραθώνιος, οπότε είναι πολύ νωρίς αυτή τη στιγμή ένα αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό, να καθορίσει την βαθμολογική θέση μιας ομάδας.

Η νίκη είναι περισσότερο σημαντική για λόγους γοήτρου ειδικά για τη γηπεδούχο ομάδα που θα αγωνιστεί μπροστά στους φιλάθλους της και σίγουρα δεν θα θέλει να τους δώσει την πίκρα της ήττας.

Έχοντας ζήσει πολλά ντέρμπι αιωνίων εκ των έσω, σε αυτό το σημείο εντοπίζω και την διαφορά ενός ντέρμπι στην Ευρωλίγκα, με ένα ντέρμπι στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στην Ευρώπη, ακόμα και αν ηττηθείς εντός έδρας στο ντέρμπι, έχεις την δυνατότητα στα παιχνίδια που ακολουθούν να καλύψεις αυτήν την ήττα και να περάσεις τον αντίπαλο σου στην βαθμολογία. Αντίθετα, στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι επιτακτική ανάγκη να κερδίσεις τον αντίπαλο, ειδικά στην έδρα σου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χάσεις το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς, πλεονέκτημα που συνήθως σου δίνει και το πρωτάθλημα.

Θέλω να κάνω και ένα γενικό σχόλιο για τη φετινή Ευρωλίγκα ως τώρα. Έχω την πεποίθηση ότι πολύ σημαντικό πλεονέκτημα θα έχουν οι ομάδες που είναι περισσότερο οικονομικά εύρωστες. Καταρχήν, οι ομάδες με το μεγαλύτερο μπάτζετ έχουν την δυνατότητα να έχουν ακριβότερο και καλύτερο ρόστερ σε σχέση με τους αντιπάλους τους, να κρατάνε τον κορμό των καλών παικτών τους χωρίς να κινδυνεύουν να τους χάσουν από τους ανταγωνιστές τους, ενώ σε περίπτωση τραυματισμού, που είναι σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, έχουν την ευχέρεια να αντικαταστήσουν τον τραυματία παίκτη ανά πάσα στιγμή με μία εξίσου ακριβή και ποιοτική επιλογή.

Μία άλλη δυνατότητα που σου εξασφαλίζει η οικονομική ευρωστία είναι το να έχουν οι ομάδες ιδιωτικά αεροσκάφη και να ταξιδεύουν με άνεση, χωρίς να χάνουν χρόνο με αναμονές στα αεροδρόμια. Από την προσωπική μου εμπειρία, καθώς αυτή είναι μια πρακτική που έζησα στο NBA, το γεγονός αυτό σου προσφέρει μεγάλο όφελος σε βάθος χρόνου, με τους παίκτες να κερδίζουν πολύτιμο χρόνο ξεκούρασης, ειδικά τώρα με τα διπλά παιχνίδια την ίδια εβδομάδα που αναγκάζουν τις ομάδες να ταξιδεύουν συνεχώς.

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, βλέπω ότι ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ, η Ρεάλ και η Φενέρ έχουν σαφές πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Παράλληλα, έχουμε τον Ολυμπιακό που με την αγωνιστική συνέπειά και τον σταθερό κορμό των «μπαρουτοκαπνισμένων» Ελλήνων παικτών του, που παίζουν χρόνια μαζί και που έχουν μπολιαστεί με το πάθος για την νίκη, θα εξαντλήσει τις πιθανότητες του να βρεθεί στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου.

Επιπλέον, θεωρώ ότι και ο Παναθηναϊκός έχει την δυνατότητα να κάνει φέτος το βήμα παραπάνω, αφού έχει πιο μεγάλο ρόστερ σε σχέση με πέρσι, έχει κρατήσει τον πολύ καλό προπονητή του και χρειάζεται απλά να βρει την κατάλληλη χημεία για να διεκδικήσει με αξιώσεις την επάνοδο του στα φάιναλ φορ. Τέλος, θέλω να σημειώσω ότι ποντάρω σε μια ομάδα έκπληξη, την Ζαλγκίρις, για να μας προσφέρει στις αναμετρήσεις της πολλές συγκινήσεις και ωραίο μπάσκετ. Έχει έναν πολύ καλό προπονητή και έναν κορμό γηγενών παικτών που γνωρίζουν πολύ καλά τα βασικά του αθλήματος.

Αυτά λοιπόν για σήμερα, εύχομαι το βράδυ να παρακολουθήσουμε ένα πολύ ωραίο ματς και ο καλύτερος ας κερδίσει”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Σπύρος Τζάνης
Περισσότερα σε ΕΣΑΚΕ

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71

Νίκησε ο Παναθηναϊκός με… απόφαση Σλούκα. Τραγική η διαιτησία. Σ’ ένα ματς με διαφορετική …