Κεντρική Basket League ΠΑΟΚ Η “ασπρόμαυρη” προϊστορία στη Γαλλία

Η “ασπρόμαυρη” προϊστορία στη Γαλλία

paok 1

Ο ΠΑΟΚ δοκιμάζεται, απόψε (31/10, 21:30, Novasports 1), στην έδρα της Σαλόν, στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής του Basketball Champions League. Στο μεταξύ, η “ασπρόμαυρη” ΚΑΕ παρουσίασε στην επίσημη ιστοσελίδα της την προϊστορία του “Δικεφάλου” στη Γαλλία.

Αναλυτικά:

“Μια πόλη της Γαλλίας πληγώνει τον ΠΑΟΚ. Μια πόλη στην οποία όμως δεν αντιμετώπισε ομάδα από τη Γαλλία, αλλά από την Ισπανία. Δεν χρειάζονται άλλες συστάσεις…

Μάρτιος 1992, Ναντ, τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Η ιστορία γνωστή και χιλιοειπωμένη: ο ΠΑΟΚ που υπερασπίζεται τον τίτλο που είχε κατακτήσει έναν χρόνο νωρίτερα στη Γενεύη, η θρυλική Ρεάλ Μαδρίτης, η μεγάλη ανατροπή, το τρομερό τρίποντο του Πρέλεβιτς από τα 9 μέτρα που έφερε στα ίσα το ματς (63-63), η λάθος πάσα του Φασούλα, το καλάθι του Ρίκι Μπράουν (63-65), το γοερό κλάμα του Μπάνε στο κέντρο του γηπέδου, εκεί όπου περίμενε μάταια την μπάλα και μια στιγμή, αποτυχίας, που ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του μπασκετικού ΠΑΟΚ.

Για την προσπάθεια που έμεινε στη μέση, για τις μεγάλες πίκρες που πάντα συνόδευαν τις καλές στιγμές αυτής της ομάδας, αλλά και το πείσμα αντιμετώπιζαν όλοι την επόμενη και πολύ δύσκολη μέρα. Εκείνο το παιχνίδι στη Ναντ, είναι το μοναδικό επίσημο του ΠΑΟΚ στη Γαλλία με αντίπαλο μία μη γαλλική ομάδα.

Η ιστορία έχει καταγράψει μέχρι και σήμερα, 20 συνολικά αναμετρήσεις με 9 διαφορετικές ομάδες από τη Γαλλία: Λε Μαν την σεζόν 1974-75 στην πρώτη επίσκεψη του ΠΑΟΚ στη Γαλλία, από μία Αντίμπ, Μιλούζ, Ροάν, Γκραβελίν, δύο φορές η Ορτέζ, τρεις η Σολέ, τέσσερις η Βιλερμπάν και πέντε η Λιμόζ η… αγαπημένη ομάδα του ΠΑΟΚ από την Γαλλία.

Το αυριανό παιχνίδι θα είναι το 21ο του ΠΑΟΚ στη Γαλλία με αντίπαλο γαλλική ομάδα και η Elan Chalon θα είναι η δέκατη διαφορετική ομάδα που θα αντιμετωπίσει. Ρεκόρ; 9 νίκες και 11 ήττες για τον ΠΑΟΚ.

Οι μεγάλες νίκες: Στο ξεκίνημα της σεζόν 1987-88 ο ΠΑΟΚ πέρασε αέρας (82-98) από την έδρας της Αντίμπ κι αυτή ήταν η πρώτη νίκη που πέτυχε στη Γαλλία. Ένα χρόνο αργότερα, νίκησε 93-83 την Βιλερμπάν, σε ένα παιχνίδι ιστορικής σημασίας, καθώς σε εκείνο το ματς έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ ο Μπάνε Πρέλεβιτς.

Ωστόσο, οι πιο σημαντικές νίκες επί Γαλλικού εδάφους ήρθαν αργότερα. Στο Μιλούζ, ένα καλάθι του Νίκου Σταυρόπουλου λίγο πριν τη λήξη, έδωσε στον ΠΑΟΚ μία σπουδαία νίκη (82-81) και μαζί τις βάσεις για την πρόκρισή του στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1989-90, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ακόμη πιο σημαντική η εμφατική νίκη (87-103) στα Πυρηναία επί της Ορτέζ, που άνοιξε στον ΠΑΟΚ το δρόμο για την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Αθήνας. Το 66-48 επί της Σολέ είναι η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ στη Γαλλία.

Οι άσχημες βραδιές: Το πρώτο παιχνίδι του ΠΑΟΚ στη Γαλλία, αυτό με τη Λεμάν τη σεζόν 1975-76 παραμένει μία από τις μεγαλύτερες ήττες της ομάδας στην Ευρώπη: 112-73! Ο ΠΑΟΚ δέχθηκε μία ακόμη φορά πάνω από 100 πόντους (ήττα 109-99 από τη Βιλερμπάν τη σεζόν 1987-88), έκανε συνολικά 11 ήττες, αλλά καμία δεν τον πόνεσε τόσο πολύ, όσο εκείνο το 63-65 στη Ναντ. Εκείνο όμως δεν ήταν απέναντι σε ομάδα από τη Γαλλία, αλλά με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σε Ευρωπαϊκό τελικό όμως…

French Connection: O Michel Gomez είναι ο μοναδικός Γάλλος προπονητής που έχει συνεργαστεί με τον ΠΑΟΚ. Ανέλαβε την ομάδα στο ξεκίνημα της σεζόν 1996-97, αλλά αποχώρησε τον Ιανουάριο του 1997 και μετά την βαριά εκτός έδρας ήττα από την Benetton Treviso και τον αποκλεισμό από το Κύπελλο Κόρατς.

Με τη φανέλα του ΠΑΟΚ έχουν αγωνιστεί και οι Frederick Weis (2000-01), Mam Diarra (2007-09), ενώ ως κοινοτικός (Αμερικανός με γαλλική υπηκοότητα) αγωνίστηκε και ο Antoine Gillespie (2007-08). Όσον αφορά τους κοινούς παίκτες;

Ελάχιστοι παίκτες έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του Mam Diarra, ο οποίος πριν αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ, πέρασε μια διετία στην Elan Chalon (2005-2007) και του Tracey Murray, ο οποίος αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα της σεζόν 2005-06, αλλά αποχώρησε και την επόμενη χρονιά (2006-07) φόρεσε την φανέλα της Elan Chalon, με την οποία ουσιαστικά ολοκλήρωσε και μία σπουδαία καριέρα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας συνδέθηκε με το ΝΒΑ”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε ΠΑΟΚ

Δειτε επισης

ΠΑΟΚ – Καρδίτσα 85-70

Νίκη για ΠΑΟΚ με “όργια” του Κέβιν Πέτερ Τζούνιορ Ακόμη ένα βήμα για την είσοδ…