Κεντρική Ελλάδα Εθνικές “Δύσκολη αποστολή”

“Δύσκολη αποστολή”

tsagkronis skourtopoulosmissas

Δύσκολη αποστολή χαρακτήρισε τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής, Θανάσης Σκουρτόπουλος. Ο Έλληνας τεχνικός σημείωσε ότι δεν αμφιβάλει για κανέναν από τους παίκτες, που κάλεσε στην προεπιλογή της Εθνικής Ανδρών. Το λόγο στη συνέντευξη τύπου της Εθνικής πήραν ακόμη οι Παναγιώτης Τσαγκρώνης και Κώστας Μίσσας.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν:

Στα όσα εισαγωγικά είπε ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης, τόνισε: “Έχουμε να κάνουμε με ένα καινούριο μοντέλο το οποίο είχε προαναγγελθεί το 2011 και ο προγραμματισμός του βγήκε το 2015, Ελπίζαμε ότι μέχρι εδώ θα είχαμε τη συμπαράσταση όλων. Δυστυχώς, βρισκόμαστε μέσα σε μία κατάσταση που θέλω να ελπίζω πως θα βρεθεί η λύση. Από την πλευρά της η Ομοσπονδία είναι έτοιμη για όλα”.

Στη δική του εισαγωγή ο Κώστας Μίσσας υπογράμμισε: “Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι αδιαμφισβήτητα είναι μία διαφορετική κατάσταση. Σε σχέση με την ανάλυση και αν θέλετε η λογική να ταξιδέψει στην Ελλάδα, να μοιράζεται και ο υπόλοιπος κόσμος να έχει την επαφή με την Εθνική Ομάδα. Δημιουργούνται πολλά προβλήματα, να είσαι έτοιμος να λύσεις πολλές περιπτώσεις. Ευχή είναι να έχει βρεθεί μία λύση μεταξύ FIBA και Εuroleague για το καλό του μπάσκετ”.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος δήλωσε: “Ξεκινά μια νέα προσπάθεια, με τη συνεργασία όλων σας. Για την Ελλάδα και για χώρες με πολλά παιδιά στην Ευρωλίγκα, δημιουργείται ένα δύσκολο πρόβλημα. Χρειάζεται δουλειά , συμμετοχή στον μέγιστο βαθμό από όλους και να έχουμε μία μεγάλη επιτυχία που θα είναι η πρόκριση. Σαν πρώτη φορά, υπάρχει η δυνατότητα να καλούμε 24 παίκτες ξεχωριστούς. Οι κλήσεις αυτές να γίνονται μέσα στα 2 επόμενα παιχνίδια και τους 24. Ο βασικός σκοπός είναι να υπάρχουν κάποια παιδιά στην Ευρωλίγκα. Κάποια παιδιά που διακρίνονται. Και κάποια παιδιά νεότερα που έχουν φτάσει σε μια διάκριση με την Εθνική Νέων Ανδρών ή μικρότεροι να αποκτούν επαφή με την επόμενη ομάδα. Να πάρουν κάποια συμμετοχή. Με αυτό το σκεπτικό καταλήξαμε στους 24 παίκτες. Δεν ξέρουμε πως θα διαμορφωθεί η τελική κατάσταση. Και οι 24 θεωρούνται ενεργοί. Μέχρι τότε”.

Τσαγκρώνης: “Υπάρχει ένας αθλητικός νόμος”

Ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης τόνισε αναφορικά με τη διαμάχη FIBA-Ευρωλίγκας: “Είμαστε σε ένα παράξενο τοπίο, όπου οι παίκτες έχουν γίνει τα εξιλαστήρια θύματα. Οι ομάδες μπορούν να πουν ότι οι παίκτες δεν έρχονται για να αποφύγουν τυχόν τιμωρία. Η ομοσπονδία δεν μπορεί να κάνει καμία παρέμβαση, υπάρχει συγκεκριμένος αθλητικός νόμος που προβλέπει τι συνεπάγεται η απουσία παικτών που καλούνται στην Εθνική. Η τελευταία πρόταση της FIBA έλυνε το πρόβλημα. Γιατί οι σύλλογοι δεν πιέζουν την Ευρωλίγκα. Δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Εμείς είμαστε Εθνική Ελλάδος, δεν είμαστε οποιαδήποτε ομάδα. Πέρα από τη FIBA υπάρχει ένας αθλητικός νόμος. Όμως όταν είσαι μέλος της FIBA είσαι υποχρεωμένος να ακολουθείς τις κατευθύνσεις της. Όλα αυτά προβλέπονται. Ό,τι ισχύει σε κάθε εθνική ομοσπονδία, θα εφαρμοστούν. Το τελευταίο διάστημα οι μεγάλες ομοσπονδίες έχουν συμφωνήσει ότι θα ακολουθήσουν τη FIBA. Δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά”.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, ρωτήθηκε και για την επίθεση του Νίκου Παππά προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ: “Δεν παρακολουθώ τη διαδικασία που γίνεται, αλλά δεν νομίζω ότι είναι πρέπον. Μάλιστα είναι καταδικαστέο. Οι άνθρωποι που χαρακτήρισε έτσι σε άλλες περιπτώσεις τον υμνούν. Τα συμπεράσματα δικά σας”.

Αναφορικά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο τόνισε: “Από πλευράς ΕΟΚ θέλουμε να πούμε ότι ο Γιάννης ήταν, είναι και θα είναι παίκτης της Εθνικής. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να είναι μαζί μας. Η συμμετοχή των παικτών αυτών είναι και θέμα του ΝΒΑ. Όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία το ΝΒΑ κάνει παρέμβαση στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Εμείς δεν είχαμε τον Γιάννη, κάποιες άλλες ομάδες είχαν τους καλύτερούς τους παίκτες και έφτασαν πιο ψηλά”. Ο Κώστας Μίσσας συμπλήρωσε σχετικά: “Περάσαμε μια ολόκληρη κατάσταση με τον Γιάννη. Κι εμείς και ο Γιάννης. Ήταν μεγάλη η απώλεια ενός τόσο μεγάλου παίκτη που θα μπορούσε να μας δώσει κάτι παραπάνω. Θεωρώ πως στη συνέχεια δεν θα υπάρχει πρόβλημα και ο Γιάννης θα παίξει. Λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω”.

Σκουρτόπουλος: «Δύσκολη αποστολή»

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Θανάσης Σκουρτόπουλος, τόνισε: “Έχουμε τα πρώτα έξι ματς και μετά υπάρχει ο δεύτερος όμιλος. Θέλουμε το μάξιμουμ των νικών, γιατί μεταφέρονται. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε στην καλύτερη κατάσταση. Το πιο δύσκολο ματς είναι το πρώτο στην Αγγλία, που είναι σχεδόν ακέραια κι εμείς θα έχουμε με νέα παιδιά μόλις τρεις προπονήσεις. Είναι μια δύσκολη αποστολή, με πολλές ιδιαιτερότητες, αλλά εμείς θα κάνουμε τη δουλειά που πρέπει με σοβαρότητα. Υπάρχουν πολλά παιδιά που θα έρθουν στη συνέχεια. Όποιος βρεθεί στη δωδεκάδα για κάθε παιχνίδι είναι έτοιμος για το καλύτερο δυνατό. Δεν αμφιβάλω για τα παιδιά που κάλεσα, είναι συνειδητοποιημένοι κι έτοιμοι. Νιώθουν ότι έχουν μια ευκαιρία. Όταν με το καλό φτάσουμε στα τελικά, η βάση των παικτών θα έχει μεγαλώσει, μαζί με τα παιδιά της Ευρωλίγκας και του ΝΒΑ. Ίσως κάποια από αυτά τα παιδιά που είναι στα προκριματικά, θα μπορούσαν να είναι στα τελικά. Για παράδειγμα, γίνεται καιρός κουβέντα για τον Ντούσαν Σάκοτα. Με το ίδιο σκεπτικό θα καλέσουμε το καλύτερο δυνατό γκρουπ παικτών. Πιστεύω πως μέσα από αυτό το δρόμο μπορούν να αναδειχθούν πολλά παιδιά και να πάρουν πράγματα που να τα βγάλουν και στις ομάδες τους. Υπάρχει και το παράδειγμα του Βασιλόπουλου που επέστρεψε στην Εθνική και είναι ένας νικητής της ζωής. Υπάρχουν 7-8 παιδιά που θα γίνουν ο κορμός και θα στηριχτούμε πάνω τους επειδή είναι σε γόνιμη ηλικία. Μπορεί να προστεθούν στο μέλλον και άλλα παιδιά, όπως ο Λούντζης ή ο Χαραλαμπόπουλος που έχουν πάει δανεικοί και παίζουν. Υπάρχει μια μαγιά με 7-8 παιδιά που ελπίζουμε να γίνουν δέκα και να μεγαλώνει συνέχεια”.

Για το ποιοι παίκτες μπορούν να αγωνιστούν σε ποιους αγώνες: “Έχουν κληθεί 24 παίκτες. Μπορεί να παίξουν δώδεκα σε ένα ματς και άλλοι δώδεκα στο άλλο. Υπάρχει θεωρητικά αυτή η δυνατότητα. Στο τελευταίο κομμάτι θα κληθεί η καλύτερη δυνατή σύνθεση. Όλα τα παιδιά έχουν αποδείξει ότι θέλουν να προσφέρουν και δεν περίμεναν τώρα για να το κάνουν”.

Για τους συνεργάτες του στο τεχνικό επιτελείο: “Στο τιμ δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Έχουμε μιλήσει με κάποια παιδιά. Είχαμε τον Παναγιωτόπουλο και τον Γεραγωτέλλη, που ήταν δύο εξαιρετικοί συνεργάτες, αλλά ανήκουν σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Όταν θα είμαστε έτοιμοι θα τους ανακοινώσουμε. Έχει γίνει μια συζήτηση με τον Σάββα Καμπερίδη και με 3-4 άλλα παιδιά, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Όλα αυτά τα παιδιά είναι εξαιρετικοί προπονητές. Το θέμα είναι η σύνθεση και ποιος θα κάνει τι”.

Για τη μη κλήση του Παππά: “Δεν έχει κάποια λογική με βάση αυτά που ακούγονται. Καλέσαμε τέσσερα παιδιά από τον Ολυμπιακό που είναι βάση της Εθνικής. Θα μπορούσαν να είναι και ο Μπόγρης ή ο Τολιόπουλος. Εγώ δεν έχω πει κάτι. Δεν μπορούμε να λέμε τα ίδια πράγματα για τον Παππά και τον Αγραβάνη. Με τον Μπόγρη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, δεν έχει δημιουργήσει κανένα θέμα όσο είμαι εγώ στην Εθνική”.

Για το επεισόδιο με τον Νίκο Παππά στη Λάρισα: “Τα κριτήρια είναι πολλά. Υπάρχει το αγωνιστικό και το λειτουργικό. Δεν ζητάμε υποταγές ούτε δηλώσεις. Θα μπορούσε να λυθεί όπως κι άλλα πράγματα. Για να γίνει επεισόδιο πρέπει να συμμετέχουν δύο, εγώ δεν συμμετείχα. Ούτε καν άκουσα τι είπε ο Παππάς. Από αλλού το πληροφορήθηκα. Εμείς ξεκινάμε μια προσπάθεια, τα κριτήρια είναι αγωνιστικά και λειτουργικά και έχουμε τη δυνατότητα να καλέσουμε πολύ κόσμο μελλοντικά, αν αυτοί ανταποκριθούν”.

Για το ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που έγινε στο Ευρωμπάσκετ: “Λάθη γίνονται πολλά από όλους και ειδικά από όσους δουλεύουν σκληρά. Αξιολογούνται ανάλογα με τα δεδομένα και τις σκοπιμότητες. Ξεκινάμε μια δύσκολη προσπάθεια και πρέπει να είμαστε ενωμένοι”.

Μίσσας: “Δεν κρατά κανείς κακία σε κανέναν”

Ο Κώστας Μίσσας από την πλευρά του τόνισε: “Εγώ ποτέ δεν θα έβγαινα και θα έλεγα για οποιονδήποτε παίκτη οτιδήποτε. Η δική μου λογική είναι ξεκάθαρα προστασίας. Θέλω όταν συναντιέμαι με κάποιον να τον κοιτάζω στα μάτια. Θέλω να το κλείσουμε το κομμάτι αυτό. Τα ‘παράθυρα’ σου δίνουν τη δυνατότητα κάποια πράγματα να αλλάξουν, από τη στιγμή που υπάρχει δεκτικότητα και αλλάξουν κάποια πράγματα. Η Εθνική είναι τελείως διαφορετική από την ομάδα. Πρέπει να διαχειρίζεσαι αυτό που έχεις μέσα σου πάντα θετικά. Δεν κρατά κανείς κακία σε κανέναν. Να είμαστε ξεκάθαροι”.

Για το αν μίλησε με τον Παππά μετά το Ευρωμπάσκετ είπε: “Με το Νίκο μιλάω τα τελευταία επτά χρόνια. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Μιλάω σε πολλά επίπεδα και σε πολλές λογικές. Το θέμα είναι διαχείρισης πραγμάτων και δεδομένων. Για την μπασκετική του ικανότητα ότι είναι από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη δεν τα λέω τώρα, τα λέω από το 2009 και το 2010. Εγώ έχω μια φοβερή αδυναμία στον συγκεκριμένο παίκτη, οπότε μπορεί κάποιες φορές να είμαι επιεικής”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Ζαλγκίρις – Αρμάνι Μιλάνο 87-73 (vid)

Με τον Έβανς οδηγό η Ζαλγκίρις «καθάρισε» την Αρμάνι Η Αρμάνι Μιλάνο ήταν αυτή που «καιγότ…