Κεντρική Διεθνή “Σκληρή” απάντηση FIBA σε Euroleague

“Σκληρή” απάντηση FIBA σε Euroleague

Μία μέρα μετά την πρόταση της Euroleague για τα “παράθυρα” των εθνικών ομάδων, η FIBA εξέδωσε ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το καλεντάρι της, ενώ χαρακτήρισε ασόβαρη και απαράδεκτη την πρόταση της Euroleague.

Η ανακοίνωση:
“H FIBA έλαβε υπόψη την φερόμενη “πρόταση για το καλεντάρι” της EuroLeague Comercial Assets (ECA), ή οποία εστάλη στην FIBA χθες, συνοδευόμενη αμέσως από ανακοίνωση στα ΜΜΕ. Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι είναι μία κίνηση αντιπερισπασμού σε μία περίοδο που η απόφαση της ECA να δημιουργήσει το δικό της καλεντάρι έχει αρχίσει να υποβάλλεται σε έρευνα από την Ευρωπαϊκή επιτροπή.

Πρόκειται για μία πρόταση που έρχεται δύο μήνες πριν την έναρξη των προκριματικών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2019, η οποία πιέζει ακόμα περισσότερα τα προκριματικά και τους αγώνες των εθνικών ομάδων σε διάστημα 4 εβδομάδων τον Ιούλιο (σε συνδυασμό με τις 38 εβδομάδες των υποχρεώσεων των συλλόγων) και έχει ως στόχο να μετακινήσει την εμβληματική διοργάνωση της FIBA από τον Σεπτέμβριο στον Ιούλιο του 2019, ενώ προσπαθεί να αλλάξει ακόμα και τις ημερομηνίες των Ολυμπιακών αγώνων, γεγονός το οποίο είναι ασόβαρο και άρα απαράδεκτο.

Επιπλέον, η FIBA θα ήθελε να επισημάνει ότι αν υπάρχει πρόβλημα σήμερα, αυτό συμβαίνει λόγω των παράλογων και δυσανάλογων ενεργειών της ECA.

Η διαδικασία διαβούλευσης για το καλεντάρι της τετραετίας 2017-2021 ολοκληρώθηκε το 2014, πριν το Παγκόσμιο συνέδρειο της FIBA. Οι 213 εθνικές Ομοσπονδίες-μέλη της FIBA αποδέχθηκαν αυτό το καλεντάρι, το οποίο είναι προϊόν μακρών διαβουλεύσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους, σε όλο τον κόσμο.

Το 2015, η FIBA ​​ενημέρωσε δημοσίως τις ακριβείς ημερομηνίες όλων των διοργανώσεων, έτσι ώστε όλα τα πρωταθλήματα να μπορέσουν να προσαρμόσουν ανάλογα.

Το φθινόπωρο του 2016, ύστερα από την μονομερή επέκτασή της, η ECA επιβεβαίωσε τόσο προφορικά όσο και εγγράφως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη FIBA ​​(βλέπε επιστολή στο τέλος της δήλωσης) ότι οι κανόνες της “δεν εμποδίζουν ή περιορίζουν με κανέναν τρόπο την απελευθέρωση των παικτών στις διιοργανώσεις εθνικών ομάδων“.

Την άνοιξη του 2017 τα εθνικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη, τα οποία χρειάζεται να ενισχυθούν και να προστατευθούν από την επιθετική και συνεχή επέκταση του ECA, ανακοίνωσαν επίσης μέσω της ULEB ότι θα προσαρμόσουν τα καλεντάρια τους, κάτι το οποίο έχουν ήδη κάνει, προς όφελος του προγράμματος των εθνικών ομάδων.

Παρολα αυτά, πριν μερικές εβδομάδας, τον Ιούλιο του 2017 η ECA άλλαξε τη θέση της και πρότεινε στους συλλόγους της ένα ημερολόγιο της Ευρωλίγκας που τεχνητά και σκόπιμα συγγρούεται με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η ECA αποτυγχάνει να επισημάνει το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτού του ζητήματος: Χρειάζεται να αναπρογραμματίσει μόνο 2 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου της EuroLeague προκειμένου να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε. Αυτό δεν είναι καθόλου δύσκολο. Η ECA αποφάσισε πέρυσι να πάει από τις 0 εβδομάδες στις 5 εβδομάδες με διπλά παιχνίδια μέσα στην ίδια σεζόν σε προσπάθεια να γίνουν περισσότερα παιχνίδια. Η φετινή σεζόν θα μπορούσε να ξεκινήσει μία εβδομάδα νωρίτερα, όπως συμβαίνει στα εθνικά πρωταθλήματα και απλώς να προστεθεί απλώς ακόμα μία εβδομάδα με διπλά παιχνίδια. Υπάρχουν βέβαια και άλλες εναλλακτικές. Η αλήθεια είναι ότι η ECA θεωρεί τις εθνικές ομάδες κάτι αχρείαστο και ενοχλητικό για την μπασκετική οικογένεια και για αυτό έχει προτείνει να μικρύνει κι άλλο το καλεντάρι τους, “στριμώχνοντάς τες σε μία μικρή γωνία μέσα στο καλοκαίρι, κάτι το οποίο προφανώς δεν είναι καλό για τον κλειστό αθλητισμό και αυξάνει χωρίς λόγο το επίπεδο δουλειάς και κούρασης των παικτών έπειτα από μία κουραστική σεζόν με τους συλλόγους τους.

Έπειτα από ένα αξέχαστο Eurobasket, είναι καιρός να στρέψουμε την προσοχή μας στο να έχουμε μία σπουδαία σεζόν σε επίπεδο συλλόγων στην Ευρώπη, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο με την EuroLeague, το Basketball Champions League, το Eurocup και το FIBA Europe Cup, το οποίο θα προστεθεί στην σημασία των αγώνων των εθνικών ομάδων, μεγαλώνοντας το ενδιαφέρον για το μπάσκετ στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο κάθε 3 μήνες. Η ECA κρατάει το κλειδί για να εξαλειφθεί το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε με το καλεντάρι και άρα να απελευθερώσει τους συλλόγους και τους παίκτες από αυτή την άδικη κατάσταση που έχουν βρεθεί.

Δεν είναι καιρός για περαιτέρω αντιπαράθεση και η FIBA δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει δημόσια αυτη την συζήτηση, η οποία καταστρέφει την εικόνα του αθλήματός μας. Ούσα η Παγκόσμια διοικητική αρχή του μπάσκετ, η FIBA όπως πάντα είναι έτοιμη να μελετήσει και να λάβει υπόψη τις προτάσεις που σέβονται τις εθνικές ομάδες και τα εθνικά πρωταθλήματα, για την περίοδο μετά το 2021, από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο με το μπάσκετ, όπως έκανε και το παρελθόν.

Για την ώρα, είναι καιρός να εστιάσουμε όλες τις προσπάθειές μας στην προετοιμασία για τα επερχόμενα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019, ξεκινώντας στις 23 Νοεμβρίου με 80 εθνικές ομάδες σε 5 ηπείρους και βοηθώντας τις εθνικές ομοσπονδίες-μέλη μας να αναπτύξουν μπάσκετ σε κάθε χώρα”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Αρμάος
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Τα αθλητικά πρωτοσέλιδα της ημέρας 31/07

Διαβάστε όσα γράφουν τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων σήμερα Σάββατο 31 Ιουλίου. &n…