Κεντρική NBA Ο “κανόνας” του Χάρντεν και ο “νόμος” του Πατσούλια!
NBA

Ο “κανόνας” του Χάρντεν και ο “νόμος” του Πατσούλια!

james harden zaza pachulia

james harden zaza pachulia

Δύο νέοι κανονισμοί θα εφαρμόζονται από τη νέα σεζόν στο NBA, εμπνευσμένοι από τον Τζέιμς Χάρντεν και τον Ζάζα Πατσούλια. Οι κανονισμοί αυτοί θα εφαρμοστούν, προκειμένου το παιχνίδι να γίνει λιγότερο επικίνδυνο για τους παίκτες αλλά και πιο εύκολο στην παρακολούθηση, επιλύοντας δύο θέματα που προκαλούσαν προβληματισμό στις τάξεις των φιλάθλων.

The Harden Rule

james harden

Ο “Harden Rule” θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στα ανόητα φάουλ πάνω στην προσπάθεια για σουτ, όπου ο επιτιθέμενος απλά ρίχνει το σώμα του πάνω στον αμυνόμενο, ώστε να κερδίσει βολές. Ο Χάρντεν είναι ο μεγαλύτερος “μάστερ” στη συνθήκη αυτή, έχοντας κερδίσει 124 φάουλ πάνω στο τρίποντο κατά τη διάρκεια της περσινής κανονικής περιόδου, με τον 2ο της λίστας, Λου Γουίλιαμς να έχει “μονάχα” 55!

Συνολικά δόθηκαν 1044 φάουλ στο τρίποντο κατά τη διάρκεια της περσινής κανονικής περιόδου, “καταστρέφοντας” το ρεκόρ των 694 της σεζόν 2015-16. Δεκάδες παίκτες επιδίωκαν συνεχώς να πάνε στις βολές καθ’αυτόν τον τρόπο και οι πάντες ελπίζουν ότι ο νέος κανονισμός θα σταματήσει αυτή την “επιδημία”, καθώς οι διαιτητές θα δίνουν απλό φάουλ, σε περίπτωση που ο παίκτης δεν βρίσκεται στην κίνηση για να εκτελέσει (shooting motion).

Zaza Rule

leonard pachulia

Από τη νέα σεζόν, οι διαιτητές θα επικεντρώνονται πολύ περισσότερο στο αν ο αμυνόμενος που μαρκάρει το σουτ του αντιπάλου βάζει επίτηδες το πόδι στο σημείο που θα “προσγειωθεί” ο επιτιθέμενος.

Πλέον, η φάση αυτή θα μπορεί να σφυρίζεται ως αντιαθλητικό φάουλ ενώ οι διαιτητές θα έχουν την ευχέρεια να κοιτάξουν το άμεσο ριπλέι ή και να αλλάξουν την απόφαση μετά το τέλος του ματς, όσον αφορά τις φάσεις σαν κι αυτή της παραπάνω φωτογραφίας.

Ο Ζάζα Πατσούλια έγινε η αφορμή, ώστε να αναθερμανθεί το εν λόγω θέμα, μετά την περσινή φάση στους τελικούς της Δύσης ανάμεσα στο Γκόλντεν Στέιτ και το Σαν Αντόνιο. Ο Γεωργιανός σέντερ έκανε δυναμικό close-out στο σουτ του Κουάι Λέοναρντ, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να προσγειωθεί πάνω στο πόδι του και να γυρίσει τον αστράγαλο, χάνοντας το υπόλοιπο της σειράς.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Ο Τζοέλ Εμπίντ πάσχει από παράλυση Bell

Επιβεβαίωσε ο Εμπίντ πως πάσχει από τη νόσο Bell Σε μια αποκάλυψη προέβη ο Έιντριαν Βοϊναρ…