Είναι πολλοί αυτοί που (καλοπροαίρετα) λένε πως “μπορεί τώρα ο Γιώργος Βασιλακόπουλος να μην είναι ιδανικός πρόεδρος, αλλά παλιότερα ήταν σπουδαίος ηγέτης“. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν τον γνώριζαν, τότε που… “ήταν σπουδαίος ηγέτης“. Κάτι έχουν ακούσει, φαντάζονται ότι παλιότερα ήταν πιο… αποδοτικός. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι, επειδή έτσι νομίζουν.
Το ότι δεν θέλει να βλέπει… ζωγραφιστό τον Νίκο Γκάλη, είναι γνωστό στους παροικούντες. Αλλά, αλήθεια, πότε ξεκίνησε η… κόντρα; Από το 1987, το ’89, όταν ο Γκάλης έφυγε από τον Άρη, όταν σταμάτησε το μπάσκετ; Μην ψάχνετε. Από την πρώτη ημέρα, που ο Νίκος Γκάλης, ο “Θεός του μπάσκετ” πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα.
Γιατί μπορεί τώρα να υποχρεώθηκε να ψελλίσει “ο Νίκος Γκάλης έγινε μέλος του Naismith Basketball Hall of Fame, διάκριση που αποτελεί τιμή για το ελληνικό μπάσκετ και φυσικά τον ίδιο“, όμως από την πρώτη στιγμή (από την Day 1, που λένε κι οι Αμερικανοί) ήταν… εχθρός.
Δεν το λέμε εμείς. Το κατέγραψε ο Τύπος της εποχής, όταν -με… άσχετη αφορμή- ο Άγης Κυνηγόπουλος βγήκε δημόσια και κατηγόρησε τον τότε “ισχυρό” του ελληνικού μπάσκετ.
“… Εμείς είχαμε την τόλμη να χρησιμοποιήσουμε τον Γκάλη για πρώτη φορά στο Προολυμπιακό τουρνουά του ΒΕΒΑ κι εσείς μας είπατε φαύλους και ότι ο Γκάλης δεν είναι Έλληνας.
Αυτά πρέπει να τα μάθει ο ελληνικός λαός και όχι μόνον ο φίλαθλος κόσμος. Εμείς βάλαμε τα στήθια, με πολλούς κινδύνους τους οποίους γνωρίζετε καλά, για τη συμμετοχή του Γκάλη κι ο προϊστάμενός σας αργότερα, Κίμων Κουλούρης, μας έλεγε ότι θα τον διώξει από την Ελλάδα” αναφέρεται στο απόκομμα, που χάρη σε έναν πολύ καλό φίλο, έχουμε στα χέρια μας.
Ποιος ήταν ο Άγης Κυνηγόπουλος; Ο άνθρωπος που ως αντιπρόεδρος της ΕΟΚ φρόντισε, με αστραπιαίες ενέργειες και σε πείσμα του Γιώργου Βασιλακόπουλου, να βγάλει διαβατήριο. Έτσι ο Νίκος Γκάλης έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα (στις 6 Μαΐου 1980, στο Προολυμπιακό τουρνουά του Βεβέ της Ελβετίας) με αντίπαλο τη Σουηδία, όπου και πέτυχε 25 πόντους για το “καλώς σας βρήκα“…