Κεντρική Eurobasket Ζούρος: “Είναι σημαντικό να σε σέβονται”

Ζούρος: “Είναι σημαντικό να σε σέβονται”

zouros georgia

zouros georgia

Συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ παραχώρησε ο Ηλίας Ζούρος, ο οποίος μίλησε αναλυτικά γύρω από την Εθνική Γεωργίας και τους στόχους της ομάδας ενόψει του Ευρωμπάσκετ. Ακόμη, ο Έλληνας τεχνικός τόνισε τη σπουδαιότητα των καλών σχέσεων ανάμεσα σε παίκτες και προπονητή, μίλησε για την απόδοση της Γεωργίας στα φιλικά παιχνίδια ενώ έκανε και μια μικρή αναφορά στους αντιπάλους της ομάδας του στη φάση των ομίλων.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ηλία Ζούρου

Για την κατάκτηση του “Ακρόπολις-Eurobank” απέναντι σε ομάδες που είναι φαβορί για μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ: “Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η κατάκτηση ενός τουρνουά πριν από τις επίσημες υποχρεώσεις δεν σημαίνει κάτι. Σίγουρα όταν κερδίζεις στους αγώνες ανεβαίνει η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση αλλά τα ματς που μετράνε θα τα δώσουμε στο Ισραήλ. Από τα φιλικά παίρνεις πολλά συμπεράσματα σχετικά με τις ελλείψεις που υπάρχουν και όσα πρέπει να διορθώσεις. Το πιο ευχάριστο από αυτό το τουρνουά ήταν ότι κερδίσαμε κάποιους παίκτες από τους αναπληρωματικούς μας, οι οποίοι θα μπορέσουν να βοηθήσουν στο ροτέισον της ομάδας. Για εμάς, αυτό το κομμάτι είναι εξόχως σημαντικό γιατί δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες με μεγάλη εμπειρία σε αυτό το επίπεδο. Μια εθνική ομάδα όπως η Γεωργία δεν έχει την πολυτέλεια για ελλείψεις βασικών παικτών όπως ο Σανικίτζε, ο Μπουρτζανάτζε που έπαιξε στην Ανδόρα και ο Πατσούλια, ο οποίος θα βρίσκεται στο Ευρωμπάσκετ αλλά θα είναι χωρίς προπονήσεις και προερχόμενος από τραυματισμό. Η κατάκτηση του “Ακρόπολις” με τόσες απουσίες που είχαμε δείχνει ότι η ομάδα έχει σταθεί καλά ως σύνολο μέσα στο γήπεδο κι αυτό είναι κάτι που κρατάμε”.

Για τον απολογισμό της προετοιμασίας που βρήκε την Εθνική Γεωργία να κατακτάει την πρώτη θέση σε τρία τουρνουά (Κλαϊπέντα, Τιφλίδα, Αθήνα): “Πρώτα από όλα θα ήθελα να σταθώ στην πολύ καλή δουλειά που έγινε στην προετοιμασία από τον καλύτερο -κατ’ εμέ- γυμναστή στην Ευρώπη, τον Γιώργο Βαβέτση. Η ομάδα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Είναι ευχάριστο ότι είμαστε καλά σε αυτό το κομμάτι κι αν μας βοηθήσουν οι αλλαγές τότε θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε στους πέντε αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε μέσα σε εφτά ημέρες. Από εκεί και πέρα, είναι εντελώς διαφορετικό να προπονείς μία εθνική ομάδα σε σύγκριση με έναν σύλλογο. Στις Εθνικές δεν υπάρχει χρόνος για να διορθωθούν πράγματα. Αντίθετα, στο σύλλογο υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για αλλαγές αν κάτι δεν βγαίνει όπως πρέπει ή αν χρειάζεται αναπροσαρμογή του πλάνου”.

Για τις δηλώσεις σεβασμού των παικτών του και ιδιαίτερα του Ζάζα Πατσούλια, που τον χαρακτήρισε μέντορά του και δήλωσε υπερήφανος για τη συνεργασία τους: “Όποιος έχει δουλέψει ως προπονητής μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να νιώθεις ότι οι παίκτες εκτιμούν τη δουλειά σου και ότι σε σέβονται. Η διαδικασία να κερδίσεις τους παίκτες σου είναι το πιο σημαντικό γιατί μετά, έχοντας καλή χημεία κι εμπιστοσύνη, τα θετικά αποτελέσματα έρχονται πιο εύκολα”.

Για τους στόχους που υπάρχουν, για τη Γεωργία και τον ίδιο, στο προσεχές Ευρωμπάσκετ: “Ο στόχος είναι ένας να μπορέσουμε να προκριθούμε στην Κωνσταντινούπολη. Βρισκόμαστε σε έναν δύσκολο όμιλο που αποτελείται από καλές ομάδες όπως η Λιθουανία, η Γερμανία και η Ιταλία, η οποία έχει αρχίσει να βρίσκει ρυθμό. Δεν γίνεται, φυσικά, να μην υπολογίσουμε το Ισραήλ που παίζει εντός έδρας και θα έχει ένα γήπεδο γεμάτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τέλος, η Ουκρανία μπορεί να δείχνει πιο αδύναμη αλλά είναι σκληρή ομάδα με δυνατούς παίκτες κι όποιος την υποτιμήσει μπορεί να πληγωθεί”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε Eurobasket

Δειτε επισης

Ευρωμπάσκετ 2025: Οι ομάδες της προκριματικής φάσης

Αυτές είναι οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην προκειματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025. Συμ…