Κεντρική NBA Τόμας-Έρβινγκ: Το πανόραμα μιας ηχηρής “βόμβας”

Τόμας-Έρβινγκ: Το πανόραμα μιας ηχηρής “βόμβας”

kyrie irving isiah thomas

kyrie irving isiah thomas

Η απαιτούμενη διαταραχή των λιμναζόντων νερών του NBA έλαβε επιτέλους χώρα, με το κερασάκι στην τούρτα μιας εκ των κορυφαίων off-season στην ιστορία να είναι γεγονός. Συγκεκριμένα, ο Αϊζέια Τόμας, ο Τζέι Κράουντερ, ο Άντε Ζίζιτς και ένα ντραφτ πικ πρώτου γύρου κατέληξαν στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, με τον Κάιρι Έρβινγκ να ενσωματώνεται στο “στρατόπεδο” του Μπραντ Στίβενς και των Μπόστον Σέλτικς. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο trade, το οποίο περικλείει μέσα του πολλαπλές πτυχές.

Από τη μία, οι Καβς κατόρθωσαν να ξεφορτωθούν τη γκρίνια και τη δυσαρέσκεια του Έρβινγκ, δίνοντάς του αυτό που ήθελε: την ευκαιρία να είναι ο “alpha-dog”, το επίκεντρο μιας άλλης ομάδας. Η αντικατάστασή του από έναν εξίσου μάχιμο σκόρερ και οργανωτή τους αφήνει ικανοποιημένους, αν και το γεγονός ότι ο Τόμας είναι ένα κινητό miss-match στον ανασταλτικό τομέα ενδέχεται να τους στοιχίσει περαιτέρω. Συγκεκριμένα, οι Καβς ήταν η χειρότερη άμυνα του NBA στον τομέα του τρανζίσιον την περασμένη σεζόν ενώ οι επιδόσεις τους δεν διεκδικούσαν δάφνες ποιότητας και στο μισό γήπεδο.

Παρ’όλα αυτά, ο Τόμας είναι μια ασταμάτητη “καλαθομηχανή”, καθώς σπάει με ευκολία την άμυνα, κερδίζει συνεχώς φάουλ και μπορεί να εκτελέσει υπό κάθε συνθήκη, όντας, μάλιστα, μονίμως “καυτός” στα τελευταία δωδεκάλεπτα κάθε αγώνα. Μπορεί να χρειαστεί χρόνο, ώστε να εντρυφήσει στην τακτική του Τάιρον Λου και να συνηθίσει το “πάντρεμα” με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και τον λιγότερο χρόνο που θα έχει την μπάλα στα χέρια αλλά αν ο ταλαιπωρημένος γοφός του τον αφήσει σε ησυχία -κάτι που έχει ήδη απασχολήσει έντονα το Κλίβελαντ, έχει την ικανότητα να τα πάει περίφημα. Το ρίσκο, φυσικά, να μην πάρει τα χρήματα που θέλει από το Κλίβελαντ το επόμενο καλοκαίρι, όπου και λήγει το συμβόλαιό του, εξακολουθεί να αιωρείται στον ορίζοντα.

Ακόμη, οι Καβς θα πληρώσουν μονάχα 49.3 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους την ερχόμενη σεζόν μετά την αποχώρηση του Έρβινγκ σε σχέση με τα 78.4 εκατομμύρια που θα υποχρεούνταν να καταβάλλουν σε περίπτωση που ο “Uncle Drew” παρέμενε στην ομάδα, κάτι που αποτελεί προσωπική νίκη του ιδιοκτήτη, Νταν Γκίλμπερτ.

Το πραγματικό “κλειδί” της ανταλλαγής, όμως, μοιάζει να είναι η απόκτηση του ντραφτ πικ των Μπρούκλιν Νετς, το οποίο ενδέχεται να εξασφαλίσει στο Κλίβελαντ έναν παίκτη πρώτης γραμμής για τα επόμενα χρόνια. Παρά την εμφανή βελτίωσή τους, οι Νετς εξακολουθούν να διαθέτουν ένα από τα πιο πενιχρά ρόστερ της Ανατολής και είναι σχεδόν δεδομένο ότι το γεγονός αυτό θα δώσει την ευκαιρία στο Κλίβελαντ να διαλέξει ψηλά στην επόμενη λοταρία. Κάτι τέτοιο θα ανακουφίσει τις “πληγές” από μια πιθανή αποχώρηση του ΛεΜπρόν, λόγω της λήξης του συμβολαίου του ενώ, το πικ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “δόλωμα” σε κάποια ανταλλαγή, ώστε να ενισχυθεί το ρόστερ και να πεισθεί ο Τζέιμς να παραμείνει στο Οχάιο.

Αξίζει να γίνει, φυσικά και μια μίνι-αναφορά στον Τζέι Κράουντερ και στη σκληράδα που θα φέρει στις θέσεις των φόργουορντ της ομάδας. Πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων περιφερειακών αμυντικών, σε συνδυασμό με καλή εκτελεστική δεινότητα και υψηλό μπασκετικό IQ, ο οποίος θα κληθεί να “μπαλώσει” τρύπες στις θέσεις “3” και “4” αλλά και να δώσει ανάσες στον “βασιλιά”.

Όσον αφορά τους Σέλτικς, η απομάκρυνση του Τόμας μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία, καθώς, το συμβόλαιο του κοντοπίθαρου σταρ ολοκληρώνεται του χρόνου, με τις απαιτήσεις του για max συμβόλαιο να μην κάθονται καλά στα αυτιά των ιθυνόντων της ομάδας. Το σημερινό payroll της Βοστόνης βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο και θα χρειαζόταν μια άνευ προηγουμένου υπέρβαση, ώστε ο “ΙΤ” να μείνει στην ομάδα. Άλλωστε, δεν έμοιαζαν και τόσο πρόθυμοι να δώσουν supermax συμβόλαιο σε έναν παίκτη 28 χρονών, ο οποίος θα δεσμευόταν με αυτό έως τα 33 του χρόνια.

Πλέον, ο Έρβινγκ βρίσκεται στην ιδανική συνθήκη, όντας το πρώτο όνομα σε μια εξαιρετικά δομημένη ομάδα που διεκδικεί στα ίσια την πρόκριση στους Τελικούς. Μπορεί ο τρόπος παιχνιδιού του να χαρακτηρίζεται έντονα από ατομικές φάσεις, καθώς ενεπλάκη σε 409 φάσεις isolation την περασμένη σεζόν, σύμφωνα με το CBS, σε σχέση με τις μόλις 248 του Τόμας αλλά ο Μπραντ Στίβενς έχει τον τρόπο να τον ενσωματώσει ομαλά στη motion επίθεσή του. Οι αμυντικές του μικροαδυναμίες μπορούν να καλυφθούν από τους συμπαίκτες του ενώ, οι Αλ Χόρφορντ και Γκόρντον Χέιγουορντ παρέχουν ικανοποιητικές, δευτερεύουσες λύσεις στο σκοράρισμα, σε περίπτωση που ο ίδιος δεν βρίσκεται στην ιδανική κατάσταση.

Σχετικά με το υπόλοιπο ρόστερ, είναι φανερή η πρόθεση των Σέλτικς να προωθήσουν τους Τζέιλεν Μπράουν και Τζέισον Τέιτουμ μετά από αυτό το deal, με τον Τζέι Κράουντερ να μην βρίσκεται πια στην ομάδα. Ακόμη, προκαλεί τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι ο τζένεραλ μάνατζερ, Ντάνι Έιτζ θυσίασε ένα υψηλό ντραφτ πικ για χάρη ενός σταρ, κάτι που φαντάζει εκ διαμέτρου αντίθετο με την πολιτική που ακολουθεί συνήθως.

Εν κατακλείδι, άλλη μια “βόμβα” έσκασε στα θεμέλια του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη και μια νέα, σπουδαία κόντρα δείχνει να βρίσκεται στα σκαριά, τουλάχιστον ενόψει της επόμενης σεζόν. Οι “μάχες” ανάμεσα στους Καβς και τους Σέλτικς αναμένεται να αφήσουν ένα ξεχωριστό στίγμα στον κόσμο της Ανατολικής Περιφέρειας, με το πρώτο ματς στο καλεντάρι της σεζόν 2017-18 να διεξάγεται στο Κλίβελαντ ανάμεσα στις δύο ομάδες (17 Οκτωβρίου), κάτι που θα αποτελέσει, αναμφίβολα, τον ορισμό της must-watch TV.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Βιλερμπάν – Μονακό 77-87 (vid)

Τα… χρειάστηκε, αλλά κέρδισε η Μονακό Η Μονακό ζορίστηκε απέναντι στη Βιλερμπάν, αλλ…