Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Παυλόπουλος: “Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας”

Παυλόπουλος: “Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εμφανίστηκε ιδιαίτερα… διαβασμένος για τον τρόπο παιχνιδιού της Εθνικής Ομάδας Νέων Ανδρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20, στη συνάντηση που είχε με τους Πρωταθλητές μας, υποστηρίζοντας πως το “κλειδί” της επιτυχίας ήταν η άμυνα.

Μάλιστα, στην ομιλία του στάθηκε στο τρίπτυχο της “γαλανόλευκης” επιτυχίας –ήθος, συλλογικότητα και τακτική– και προέτρεψε τους Έλληνες αθλητές να βάλουν στόχους στη ζωή τους και να μην αποκλίνουν στιγμή από τη νοοτροπία τους.

Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας:

“Σας ευχαριστώ θερμώς που είστε εδώ. Θέλω να σας συγχαρώ, για μιαν ακόμη φορά. Για μερικούς από εσάς αυτά τα συγχαρητήρια είναι ήδη συνήθεια. Τα έχουμε ξαναπεί, αλλά έχω ανάγκη να το τονίσω και πάλι. Όχι για να τα ακούσετε εσείς. Εσείς τα ξέρετε και τα βιώνετε. Αλλά για να πάει το μήνυμα αυτό, με αφορμή εσάς και το υπόδειγμά σας, προς κάθε κατεύθυνση. Στο τηλεγράφημα που σας έστειλα, σας είπα ότι είμαστε όλοι υπερήφανοι για σάς και το εννοώ. Όχι μόνο γιατί ανεβήκατε ξανά στην κορυφή. Όπως τόνισα και πριν, αυτό είναι πια συνήθεια για εσάς. Και είμαι βέβαιος ότι θα είναι και για τους επόμενους, αν ακολουθήσουν το παράδειγμά σας.

Όμως το μήνυμα που δώσατε σε όλους και ιδίως στη γενιά σας είναι το εξής: πρώτα από όλα το ήθος που έχετε επιδείξει, τεράστιας σημασίας και για τον αθλητισμό και γενικότερα για κάθε εκδήλωση ακόμη και της δημόσιας ζωής. Δεύτερον, η συλλογικότητα που δείξατε. Γιατί παρακολούθησα, όσο μπορούσα, σχεδόν όλα τα παιχνίδια σας. Συλλογικότητα υποδειγματική που δείχνει ότι κανένας μεγάλος στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο όταν το “εμείς” ξεπεράσει το “εγώ”, ακόμη και για το πιο μεγάλο ταλέντο. Και υπάρχει ένα τρίτο: η τακτική που ακολουθήσατε. Παρακολουθώντας τους αγώνες σας -με εξαίρεση αυτόν με τη Λιθουανία, αλλά που και εκεί η ανατροπή που κάνατε φάνηκε εύκολη- όλα φαινόντουσαν εύκολα, λες και ήταν οι αντίπαλοί σας πολύ κατώτεροι από εσάς. Δεν είναι έτσι. Στοιχειωδώς να ξέρει κανείς μπάσκετ, ήξερε ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο. Όμως αυτό που επιτύχατε, να φαίνεται αυτό ένα απλό πράγμα, δείχνει ακριβώς το πώς έχετε δουλέψει μέχρι τώρα. Και αυτό οφείλεται και σε εσάς και στους προπονητές σας. Κυρίως δε το ότι όλα ξεκίναγαν από την άμυνά σας.

Γιατί και εδώ θέλω να τονίσω ότι κανένα μεγάλο στόχο δεν τον επιτυγχάνεις εάν δεν έχεις ξεκινήσει από τη βάση, του τι διαθέτεις και πώς μπορείς να αντιμετωπίζεις τον αντίπαλο. Αυτό ήταν μια τακτική που την παρακολούθησα και διδάσκει πολλά προς κάθε κατεύθυνση. Γιατί συνηθίζουμε πολλές φορές να βάζουμε μεγαλεπήβολους στόχους, αλλά δεν έχουμε καταλάβει ότι πριν πρέπει να έχουμε μετρήσει καλά και τις δυνάμεις μας και τον αντίπαλο. Γιατί όταν θωρακίσουμε τα “μετόπισθεν”, από εκεί και πέρα μπορούμε να πάμε ακόμα πιο μπροστά.

Αυτά που σας λέω να τα συνεχίσετε και στη ζωή σας. Το ξέρετε ότι τα φώτα της δημοσιότητας, ιδιαίτερα στον αθλητισμό αυτού του επιπέδου, δεν διαρκούν για πάντα. Μέσα από τον αθλητισμό βάλτε στόχους ζωής. Να συνεχίσετε δηλαδή και στη ζωή, στα υπόλοιπα που θα κάνετε, με την ίδια νοοτροπία. Σε άλλο επίπεδο οπωσδήποτε, αλλά με την ίδια νοοτροπία. Έτσι θα μπορέσετε να εμπνεύσετε όχι μόνο εκείνους που θα έρθουν στη δική σας θέση, στο επίπεδο του μπάσκετ, αλλά και όλη τη νέα γενιά. Το έχει και εκείνη ανάγκη, το έχει ανάγκη και ο τόπος. Η δική σας γενιά και μερικές ακόμα πριν από σας, ταλαιπωρήθηκαν πολύ από αυτή την κρίση. Έχασαν πολλές ευκαιρίες και είναι άδικο για αυτές. Μπορούν όμως, μέσα από τη δύναμη που εσείς εμπνέεται, να βρουν το δρόμο τους. Και αυτό είναι εξαιρετικά πολύτιμο και για τις γενιές που έρχονται και για τον ίδιο τον τόπο μας. Γιατί το μέλλον του τόπου εξαρτάται από σας και τις γενιές που έρχονται πολύ περισσότερο. Εκείνες θα κάνουν περισσότερα από μας. Και το κυριότερο, μπορούν με την εμπειρία των δικών μας λαθών να μην επαναλάβουν τα λάθη αυτά και στο μέλλον. Και πάλι σας ευχαριστώ θερμώς”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Φυντάνης
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Γιαννάκης – «Τεράστια η απώλεια του Ίβκοβιτς»

Ήταν η σειρά του «Δράκου» του Ελληνικού μπάσκετ. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης,  σχολίασε το θάνα…