Κεντρική Διεθνή “Να βρεθεί ισορροπία δίχως να πληγούν τα Εθνικά πρωταθλήματα”

“Να βρεθεί ισορροπία δίχως να πληγούν τα Εθνικά πρωταθλήματα”

baumann

baumann

Από την επόμενη σεζόν, όπως είχε γίνει γνωστό από την FIBA, τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο θα γίνονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς και όχι το καλοκαίρι όπως συνηθιζόταν μέχρι φέτος. Με αυτή την αφορμή ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν, παραχώρησε συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα El Pais και μίλησε για τη συμμετοχή ή όχι των παικτών των ομάδων της Ευρωλίγκα, ενώ κράτησε δεν θέλησε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν κενά στο καλεντάρι της διοργάνωσης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του 50χρονου παράγοντα:

Για την συνάντηση με τους ιθύνοντες της Ευρωλίγκα: “Με την Ευρωλίγκα η συζήτηση ήταν διαφορετική. Είπαν εξ αρχής ότι “είμαστε καλά μόνοι μας και δεν μας ενδιαφέρουν οι Εθνικές ομάδες”. Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε το σκεπτικό μας αλλά εκείνοι ήθελαν προκριματικά μόνο το καλοκαίρι. Δεν ήθελαν να καταλάβουν την πρότασή μας. Δεν κριτικάρω το τι κάνουν, αλλά ζήτησα να σεβαστούν τις ιδέες μας. Όμως φαίνεται ότι τους ενδιαφέρουν μόνο κάποια κλαμπ και όχι οι Εθνικές”.

Για το αν η FIBA θα λάβει κάποια μέτρα εφόσον η Ευρωλίγκα δεν επιτρέψει στους παίκτες να αγωνιστούν στα προκριματικά: “Στην Ισπανία η Ομοσπονδία αποφάσισε να αναλάβει δράση γιατί κάτι τέτοιο θα είναι κόντρα στον νόμο. Σε αυτή την περίπτωση οι ισπανικές ομάδες θα πρέπει να συζητήσουν με την Ομοσπονδία και να αποφασίσουν αν θέλουν μία ισχυρή Εθνική ομάδα όπως την τελευταία 15ετία ή όχι. Η Ευρωλίγκα θέλει να γίνει το ΝΒΑ της Ευρώπης αλλά εδώ είμαστε ένας μικρός κόσμος μόλις 50 χωρών και μίας ώρας απόστασης με το αεροπλάνο. Πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη σεβόμενοι τους διεθνείς κανονισμούς, σεβόμενοι το ενδιαφέρον των φιλάθλων που είναι πολύ πάνω από αυτό των κλαμπ που υπηρετεί η Ευρωλίγκα. Πρέπει να βρεθεί ισορροπία δίχως να πληγούν τα εθνικά πρωταθλήματα. Αυτή τη στιγμή οι ομάδες της Ευρωλίγκα κάθονται σε δύο τραπέζια, ακολουθούν δύο διαφορετικούς τύπους κανονισμών και αποφασίζουν κατά το δοκούν. Και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν μπορούν αυτά τα μεγάλα κλαμπ να βρίσκονται σε δύο διαφορετικά μέρη την ίδια στιγμή και αυτό περιπλέκει την κατάσταση”.

Για το αν πιστεύει πως η Ευρωλίγκα θα αφήσει κάποια κενά για τα προκριματικά: “Ελπίζω στο μπάσκετ και όχι στις αποφάσεις ενός οργανισμού. Θα θέλαμε η Ευρωλίγκα να μας πλαισιώσει σε ένα γενικότερο μπασκετικό κίνημα. Ηθικά δεν είναι σωστό να αφήσεις στα χέρια ενός παίκτη την επιλογή για το αν θα συμμετάσχει σε ένα ματς της Εθνικής του ομάδας ή της Ευρωλίγκα. Δεν έχουμε το δικαίωμα να βάλουμε τους παίκτες σε αυτή τη θέση να επιλέξουν“.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Φυντάνης
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…