Σίγουρος ότι “το ελληνικό μπάσκετ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες” εμφανίστηκε ο Ηλίας Καντζούρης σε δηλώσεις που πραγματοποίησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ, ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει να πάρουμε κάποια στοιχεία από τη Γερμανία.
Ο Έλληνας τεχνικός που φέτος θα συνεχίσει για τέταρτο διαδοχικό χρόνο να βρίσκεται στο πλευρό του Αντρέα Τρινκιέρι στον πάγκο της Μπάμπεργκ, μίλησε τόσο για τη νέα πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Γερμανία, όσο και τους τομείς που θα μπορούσε να “αντιγράψει” η Basket League από την Μπουντεσλίγκα.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Ηλίας Καντζούρης στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ:
Για την εξαιρετική πορεία της Μπάμπεργκ και τον απολογισμό της τριετίας που κάνει: “Με βάση τα αποτελέσματα η φετινή σεζόν ήταν η καλύτερη για την Μπάμπεργκ γιατί κατακτήσαμε για πρώτη φορά και τους δύο εγχώριους τίτλους, ενώ παράλληλα είχαμε καλή παρουσία στην Ευρώπη. Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος η πορεία μας στην Euroleague μας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση γιατί αφενός ήμασταν πολύ ανταγωνιστικοί, αφετέρου όμως χάσαμε πολλά παιχνίδια στον πόντο και στις λεπτομέρειες κάτι που αν δεν γινόταν θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα μας στη διοργάνωση. Γενικά, ο απολογισμός νομίζω είναι κάτι παραπάνω από καλός γιατί κατακτήσαμε και τις τρεις χρονιές το πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα καταφέραμε να κερδίσουμε τον σεβασμό και την εκτίμηση όλης της μπασκετικής Ευρώπης. Παίζοντας στην Euroleague παρουσιάσαμε συνεχόμενα βήματα προόδου, τα οποία είναι μεγάλα αν αναλογιστούμε ότι πριν από δύο χρόνια η ομάδα δεν είχε ούτε νίκη στο ΤΟΡ 16”.
Για τους στόχους που υπάρχουν τώρα, που ανανεώθηκε η συνεργασία τους: “Είναι μια σημαντική στιγμή στην πορεία της συνεργασίας μας καθότι ο κορμός της ομάδας που χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια αποχώρησε. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μία παρένθεση για να πω ότι αισθάνομαι πολύ χαρούμενος κι υπερήφανος για τα παιδιά που έφυγαν και κατάφεραν να βρουν χώρο στο ΝΒΑ (Τάις, Μίλερ) αλλά και σε ομάδες που είναι μόνιμα παρούσες στα Final 4 Euroleague (Κοζέρ, Μέλι, Στρέλνιεκς). Δυστυχώς για εμάς αυτός είναι ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης οπότε θα πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Πλέον, μιλάμε για το χτίσιμο μιας νέας κατάστασης κι αυτό προϋποθέτει καλές επιλογές, υπομονή και σκληρή δουλειά”.
Για το επίπεδο του γερμανικού πρωταθλήματος και τη δυναμική που αποκτάει κάθε χρόνο: “Το επίπεδο ανεβαίνει κάθε χρόνο όπως και τα μπάτζετ, οπότε αυξάνεται και το επίπεδο προπονητών και παικτών που έρχονται στη λίγκα. Η μπασκετική παιδεία δεν είναι κάτι που προϋπήρχε, όμως είναι διατεθειμένοι να κάνουν συνεχόμενα βήματα μπροστά. Έχουν πάρα πολύ ανεπτυγμένα και οργανωμένα κομμάτια όπως το μάρκετινγκ που πραγματικά είναι πολύ χρήσιμο και αναγκαίο σε κάθε ομάδα. Προσωπικά μόνο ένα καλό μέλλον μπορώ να δω για το γερμανικό μπάσκετ”.
Για τα στοιχεία που θα μπορούσε να πάρει το ελληνικό μπάσκετ από το γερμανικό: “Αυτό που μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση όσο είμαι στη Γερμανία είναι ο σεβασμός προς όλους και σε όλα. Σέβονται τον προπονητή, τους παίκτες, τους διαιτητές, τις συνθήκες εργασίας, τους αντίπαλους φιλάθλους και γενικά όλους τους θεατές που έρχονται στο γήπεδο για να περάσουν δύο όμορφες ώρες. Υπάρχει γενικότερα πολιτισμός σε όλα τα παιχνίδια. Οι οπαδοί των δύο ομάδων που αγωνίζονται κάθονται δίπλα δίπλα και δεν ανοίγει μύτη. Είναι κάτι που θα μπορούσε να μας χρησιμέψει, αν και δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό. Από εκεί και πέρα, όπως είπα και πριν, ένα κομμάτι που θα μπορούσε να πάρει το ελληνικό μπάσκετ είναι αυτό του μάρκετινγκ. Υπάρχουν κάποιες ομάδες που προσπαθούν να το δουλέψουν καλύτερα, όμως όταν υπάρχουν σύλλογοι που δυσκολεύονται να πληρώσουν παίκτες και προπονητές πώς να σκεφτούν και να επενδύσουν στο μάρκετινγκ. Σε επίπεδο αγωνιστικό και μπάσκετ θεωρώ ότι η Ελλάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη Γερμανία, αλλά και από όλες τις χώρες της Ευρώπης”.
Για τη ζωή στη Γερμανία και τις εντυπώσεις του: “Όλα είναι απόλυτα οργανωμένα και τακτοποιημένα. Από τη πρώτη στιγμή που βρίσκεσαι στη χώρα σου δημιουργείται μια ασφάλεια κι όχι από θέμα τρομοκρατίας ή όχι, αλλά σε σχέση με τις παροχές του κράτους προς τον πολίτη και την οικογένειά του. Είναι κάτι σημαντικό για όποιον δουλεύει στο εξωτερικό κι εγώ που είμαι εδώ με την οικογένειά μου το εκτιμώ πολύ. Επίσης, σου δίνουν να καταλάβεις ότι υπάρχουν νόμοι που τηρούνται και αυτό ισχύει για όλους”.