Κεντρική Ασίστ Shadow Η επιστολή του Ντίβατς για τους διεθνείς!

Η επιστολή του Ντίβατς για τους διεθνείς!

vlade divac

vlade divac

Η FIBA από τον Νοέμβριο θέλει οι προκριματικές φάσεις των Ευρωμπάσκετ και των Μουντομπάσκετ να γίνονται εντός της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Η ιδέα αυτή έχει βρει αντίθετο τον ισχυρό άνδρα της Ευρωλίγκας, Τζόρτνι Μπερτομέου, ο οποίος αρνείται να ανοίξει παράθυρα στο πρόγραμμα της διοργάνωσης. Ο Βλάντε Ντίβατς, με επιστολή του μέσω της FIBA, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και έστειλε το δικό του μήνυμα.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

“Όταν άρχισα να παίζω μπάσκετ, ως μικρό παιδί, στην πόλη μου, το Πριεπόλιε, η έμπνευσή μου ήταν η Εθνική μας ομάδα και οι καλύτεροι παίκτες της.

Δε θα ξεχάσω ποτέ τον ενθουσιασμό που είχα παρακολουθώντας την Εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας σε δράση και ήξερα από τότε που ήμουν σε νεαρή ηλικία ότι ήθελα να γίνω σαν κι αυτούς και να κερδίσω την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε ένα Ευρωμπάσκετ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είμαι ευλογημένος που το κατάφερα.

Υπάρχει πάντα κάτι μαγικό όταν βάζεις πάνω στο κορμί σου τη φανέλα του Εθνικού συγκροτήματος. Δεν γίνεσαι απλά μέλος μίας ομάδας όταν τα καταφέρεις. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Η εκπροσώπηση της χώρας σου είναι η ύψιστη τιμή και γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς αισθάνεστε ακριβώς το ίδιο.

Σε όλα τα σημεία του κόσμου, τα παιχνίδια των Εθνικών Ομάδων προσελκύει τόσο μεγάλο κοινό, όσο τίποτα άλλο. Δημιουργεί ενδιαφέρον και ενθαρρύνει τους νεαρούς να ασχοληθούν με το μπάσκετ, τοποθετώντας έτσι τον αγωγό ταλέντου που είναι σημαντικό για το μέλλον του αθλήματος.

Για πολύ καιρό όμως, η επιρροή του μπάσκετ ήταν περιορισμένη διότι μπορεί και να περνούσαν χρόνια χωρίς η Εθνική ομάδα μίας χώρας να παίξει έστω ένα εντός έδρας επίσημο παιχνίδι. Οι φίλαθλοι δεν μπορούσαν να δουν τους εγχώριους σταρς και να νιώσουν την εμπειρία του ενθουσιασμού που δημιουργεί ένας εντός έδρας αγώνας της Εθνικής ομάδας, περιορίζοντας έτσι και την κάλυψη από τα Media, όσο και το δημόσιο ενδιαφέρον.

Ο νέος τρόπος διεξαγωγής των αγώνων, που θα εφαρμοστεί από τον Νοέμβριο, σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να απομονώσει το Μουντομπάσκετ από άλλα καλοκαιρινά events, ξεκινώντας από τη μετακίνησή του από το 2018 στο 2019, αλλά και για να εξασφαλίσει ότι οι Εθνικές ομάδες θα αγωνιστούν μπροστά στο κοινό τους. Αυτό το σύστημα θα δημιουργήσει συνεργασίες με τις διασυλλογικές διοργανώσεις, υποβοηθώντας όλη τη μπασκετική οικογένεια.

Για τους παίκτες, το νέο σύστημα διεξαγωγής σημαίνει πως, για πρώτη φορά, θα έχουν ένα ελεύθερο καλοκαίρι σε κάθε τετραετή κύκλο, μειώνοντας έτσι την πίεση και προσφέροντας τον απαιτούμενο χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση μετά από μία επίπονη αγωνιστική σεζόν.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που θα έχει κάθε ομάδα να αλλάξει το ρόστερ της σε κάθε ματς των προκριματικών αγώνων και με τον περιορισμό των ημερών της προετοιμασίας στις 28 πριν από κάθε μεγάλο γεγονός, σημαίνει μία συνολική μείωση φόρτου εργασίας για τους παίκτες στις υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες.

Είναι πραγματικά σημαντικό το γεγονός ότι το νέο, παγκόσμιο, καλεντάρι θα δημιουργήσει ευκαιρίες και θα βοηθήσει να αναπτυχθούν νέα ταλέντα, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα σε νέους παίκτες από περισσότερες χώρες να παίξουν σε διεθνές επίπεδο. Περισσότερα παιχνίδια, εναντίον καλών αντιπάλων, σημαίνει μία μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση των ατομικών ικανοτήτων και του επιπέδου του αθλήματος συνολικά.

Βλέπω στο νέο καλεντάρι μία πραγματικότητα στην οποία όλοι νικητές: Οι παίκτες, οι φίλαθλοι, οι Εθνικές Ομοσπονδίες, τα Πρωταθλήματα, οι ομάδες… για όλους τους πρωταγωνιστές του παιχνιδιού και εν τέλει για το άθλημα που όλοι αγαπάμε.

Για όλους αυτούς τους λόγους θέλω να ενθαρρύνω όλους τους παίκτες να υποστηρίξουν το νέο σύστημα διεξαγωγής των αγώνων πρόκρισης των Εθνικών Ομάδων, προκειμένου να απολαύσουν την ίδια ιδιαίτερη μπασκετική καριέρα, όπως αυτή που είχα εγώ την ευκαιρία να απολαύσω”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Shadow

Δειτε επισης

Το Γενικό Προξενείο στο Σικάγο τιμά τον Νίκο Γκάλη

Ακόμα μία στιγμή αναγνώρισης και σεβασμού στον Νίκο Γκάλη. Ο Νίκος Γκάλης θα βρεθεί τις επ…