Πέρασαν κιόλας 3 χρόνια από τότε που ο Κωνσταντίνος Μήτογλου, όντας μονάχα 18 ετών, αποφάσισε να διαβεί τις πόρτες της “Μέκκας” του παγκοσμίου μπάσκετ και να αρπάξει από τα μαλλιά την προοπτική του αμερικανικού ονείρου, αποδεχόμενος την υποτροφία του σπουδαίου, Γουέικ Φόρεστ. Έκτοτε, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, με τον νεαρό Κώστα να παίρνει σιγά-σιγά τη μορφή ενός παίκτη που έχει τα προσόντα να διακριθεί σε υψηλό επίπεδο. Η ώρα του επαναπατρισμού έφθασε, με τον Παναθηναϊκό να του χαρίζει απλόχερα την ευκαιρία, ώστε να δείξει ότι βρίσκεται σε θέση να προσφέρει τις δικές του μπασκετικές “πινελιές” σε επαγγελματικό επίπεδο.
Ο “γκουρού”, Θεόδωρος Ροδόπουλος του έδωσε την ευκαιρία να ενταχθεί στην περίφημη ακαδημία των “Αστεριών” το 2013, με τον Άρη, την 3ετία στο Γουέικ Φόρεστ αλλά και όλες ανεξαιρέτως τις μικρές Εθνικές να επακολουθούν. Ο Μήτογλου επέλεξε να μην εξαντλήσει την 4ετία στο κολέγιο, επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη και έχοντας αποδείξει ότι διαθέτει την πρώτη ύλη, ώστε να προοδεύσει στη θέση “4” και να αφήσει το στίγμα του στο “τριφύλλι” αλλά και στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.
Πρόκειται για έναν καθαρόαιμο πάουερ φόργουορντ, καθώς δεν διαθέτει την ευελιξία για να “πέσει” στο “3”, ούτε την απαιτούμενη δύναμη για να αντέξει στο “5”, αν και οι σύγχρονες “ετικέτες” του μπάσκετ ενδέχεται να τον οδηγήσουν σε αυτή τη θέση, τουλάχιστον σε βάθος χρόνου και για περιορισμένα χρονικά διαστήματα. Η εκτελεστική του δεινότητα είναι το πρώτο πράγμα, στο οποίο πέφτει το “μάτι” του απλού φιλάθλου αλλά και των ειδικευόμενων.
Πρόκειται για έναν αρκετά αξιόπιστο σουτέρ, ολοκληρώνοντας τη θητεία του στο κολέγιο με 34.7% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Η αστάθεια στην ευστοχία του είναι εμφανής καθώς, το 38.3% της freshman χρονιάς του “βούλιαξε” στο 31.8% την επόμενη σεζόν ενώ πέρσι ευστοχούσε στο 33.3% των εκτελεσμένων τριπόντων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των τριπόντων που παίρνει ανά ματς μειώθηκε αισθητά πέρσι (2.6 ανά αγώνα) αλλά η εικόνα αποδεικνύει ότι ο Μήτογλου μπορεί να εξελιχθεί σε έναν σταθερό εκτελεστή, συμβάλλοντας στο καλό spacing και τραβώντας τον αντίπαλο ψηλό μακριά από τη ρακέτα.
Συγκεκριμένα, το σημείο από το οποίο ο Μήτογλου απελευθερώνει την μπάλα όταν σουτάρει είναι πολύ υψηλό, κάτι που δυσκολεύει τον αντίπαλο από το να τον μαρκάρει αποτελεσματικά. Ο χρόνος που απαιτείται για να βάλει το κορμί του στην κατάλληλη θέση και να σουτάρει είναι ταχύτατος, ειδικά αν ληφθεί υπόψη το ύψος του (2.10). Οι spot-up συνθήκες είναι αυτές που του ταιριάζουν περισσότερο, καθώς δεν έχει καλλιεργήσει την ικανότητα να εκτελεί μετά από ντρίμπλα. Η ικανότητά του στο στατικό σουτ αποτέλεσε σίγουρα δέλεαρ για τον Παναθηναϊκό, με δεδομένο ότι θα αντικαταστήσει στη γραμμή των φόργουορντ τον Αντώνη Φώτση, έναν “μάστορα” στη συγκεκριμένη συνθήκη.
Ακόμη, φαντάζει σίγουρο ότι ο Τσάβι Πασκουάλ θα τον συμπεριλαμβάνει συχνά σε καταστάσεις πικ-εν-ποπ, καθώς μπορεί να “ρολάρει” γρήγορα προς τα έξω, να πατήσει γερά και να σουτάρει. Σε περίπτωση που αποκτήσει αυτοπεποίθηση από νωρίς, ο Μήτογλου θα μπορεί να δίνει ποιοτικά λεπτά από τον πάγκο σε ρόλο “stretch-4”, βοηθώντας στη σωστή διεκπεραίωση της motion επίθεσης του Ισπανού τεχνικού. Θα χρειαστεί, όμως, αρκετή υπομονή, δεδομένου ότι ο νεαρός άσος είχε παρά πολλά σκαμπανεβάσματα στην αποτελεσματικότητά του από μακρινή απόσταση, σε βαθμό που μπορεί να θεωρηθεί ως “streaky shooter”.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους τομείς της επίθεσης, ο Μήτογλου δείχνει όλο και πιο πρόθυμος να ασχοληθεί με το ποστ παιχνίδι, καθώς διαθέτει αρκετή δύναμη, ώστε να τα βάλει με τους αντίπαλους ψηλούς ενώ έχει και κάποιες καλές κινήσεις στη “φαρέτρα” του. Μπορεί να ποστάρει και από τις δύο πλευρές ενώ έχει την ικανότητα να χρησιμοποιεί και το αριστερό χέρι. Ο Μήτογλου, όμως, δραστηριοποιείται κυρίως στην περίμετρο και αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το επίπεδο της σωματικής δύναμης των αντιπάλων θα αυξηθεί κατακόρυφα του χρόνου, σε σχέση με ό,τι συνάντησε στο κολέγιο, φαντάζει δύσκολο να αποτελέσει σταθερή απειλή κάτω από το καλάθι.
Ακόμη, ο Μήτογλου μπορεί, περιστασιακά, να επιτεθεί σε close-out επίθεση, αν και χρειάζεται ακόμη δουλειά στον τομέα αυτό, καθώς είναι αρκετά επιρρεπής στο λάθος. Πρόκειται, επίσης, για έναν παίκτη με υψηλό μπασκετικό IQ για την ηλικία του, έχοντας σωστές τοποθετήσεις και καλή αίσθηση του χώρου, δίχως, όμως, να είναι και ο πιο ικανός πασέρ (μόλις 0.9 ασίστ ανά αγώνα πέρσι).
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο 21χρονος άσος είναι ριμπάουντερ αρκετά υψηλού επιπέδου έχοντας 5.4 ριμπάουντ ανά αγώνα κατά την 3ετία του στο κολέγιο ενώ πέρσι ήταν 9ος στην περιφέρεια της ACC, όσον αφορά το ποσοστό των διαθέσιμων αμυντικών ριμπάουντ που μάζευε ανά αγώνα (19.8%).
Στην άμυνα, ο Μήτογλου ενδέχεται να αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα εξαιτίας 3 κύριων συνθηκών: Δεν διαθέτει μεγάλο άνοιγμα χεριών, δεν έχει και τα πιο γρήγορα πόδια ενώ τα επίπεδα αλτικότητάς του κυμαίνονται ελαφρώς άνω του μετρίου. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι σε θέση να υπηρετήσει τον ρόλο του rim-protector ενώ μπορεί να εκτεθεί στην περιφέρεια, με πιο ευέλικτους αντιπάλους να τον αφήνουν πίσω. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν και θετικά “σημάδια” στις ανασταλτικές του ικανότητες, όπως στο γεγονός ότι δεν επιτρέπει miss-match, έχοντας σωστές τοποθετήσεις ενώ είναι αρκετά δυνατός στο κάτω μέρος του σώματός του. Με την πάροδο του χρόνου, θα αποκτήσει ολοένα και περισσότερη μυική δύναμη, κάτι που θα τον βοηθήσει ώστε να αντεπεξέλθει πιο αποτελεσματικά.
https://www.youtube.com/watch?v=wTpdWqRRH8A
Εν ολίγοις, ο Μήτογλου είναι ένα πολύ ενδιαφέρον project, το οποίο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κεφάλαιο για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ στη γραμμή των φόργουορντ. Η πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό θα αποτελέσει ένα πολύ καλό “φροντιστήριο” και θα έχει μεταβατικό ρόλο στην καριέρα του, με τα καθήκοντα που θα αναλάβει εντός παρκέ να περιορίζονται στους τομείς που μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα. Αν η ευστοχία του από μακριά κυμανθεί σε επίπεδα άνω του 36%-37% και σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση του κορμιού του αλλά και τη βελτίωση στις χτυπητές αδυναμίες του, τότε τη πρώτη του σεζόν με τη φανέλα του Παναθηναϊκού θα έχει στεφθεί από επιτυχία!
Αναλυτικά τα στατιστικά του Μήτογλου στο κολέγιο
2014-15: 9.7 πόντοι, 4.6 ριμπάουντ, 0.4 ασίστ, 0.5 κλεψίματα, 0.6 τάπες, 44.2% εντός πεδιάς, 38.5% στα τρίποντα, 71.8% στις βολές
2015-16: 9.2 πόντοι, 5.4 ριμπάουντ, 0.7 ασίστ, 0.5 κλεψίματα, 0.8 τάπες, 42.7% εντός πεδιάς, 31.8% στα τρίποντα, 76.7% στις βολές
2016-17: 8.9 πόντοι, 6.1 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ, 0.6 κλεψίματα, 0.7 τάπες, 42.1% στα σουτ εντός πεδιάς, 33.3% στα τρίποντα, 80% στις βολές