Κεντρική Basket League Ζούρος: “Μικρό προβάδισμα ο Ολυμπιακός”

Ζούρος: “Μικρό προβάδισμα ο Ολυμπιακός”

Ζούρος Προμηθέας

zouros

Ο Ηλίας Ζούρος μίλησε αναλυτικά για το αποψινό, 5ο παιχνίδι των τελικών ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, το οποίο έχει χαρακτήρα do or die, καθώς θα κρίνει τον Πρωταθλητή Ελλάδος για τη φετινή σεζόν. Ο πολύπειρος τεχνικός έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΠΟΡ FM, δίνοντας ένα μίνι-προβάδισμα στον Ολυμπιακό, λόγω του αβαντάζ της έδρας ενώ αναφέρθηκε στα σημεία-κλειδιά, την προετοιμασία και την εικόνα που αναμένεται να έχει ένας αγώνας τέτοιας υφής. Επίσης, μίλησε για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, την Εθνική Γεωργίας, την οποία θα καθοδηγήσει στο επερχόμενο Ευρωμπάσκετ ενώ ευχήθηκε τα καλύτερα και για την Εθνική Ελλάδος.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ηλία Ζούρου

Για τους λόγους για τους οποίους θεωρείται σημαντικό το σημερινό (5ο) παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό: “Γενικά το τελευταίο παιχνίδι είναι πιο σημαντικό, με την απλή λογική ότι κρίνει τον πρωταθλητή. Από μόνο του το παιχνίδι έχει ξεχωριστή σημασία και περισσότερο άγχος και για τις δύο ομάδες. Στα προηγούμενα παιχνίδια μπορείς να καλύψεις ένα λάθος, όμως, όσο φτάνεις στο τέλος δεν υπάρχει περιθώριο λάθους και δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία. Στη σειρά αυτή και όλων των αγώνων που γίνονται κάθε 2-3 μέρες, η κάθε ομάδα προετοιμάζεται και διορθώνει τα λάθη της. Βλέπουμε μικρές αλλαγές στην τακτική, στη διάρκεια των παιχνιδιών. Άλλες φορές από την προετοιμασία φαίνεται ότι οι προπονητές προσπαθούν να εκπλήξουν τον αντίπαλο, όμως, από το σκάουτινγκ και τη δουλειά που ρίχνουν όλοι παίζουν ρόλο και οι προσωπικότητες. Τα μεγάλα παιχνίδια κρίνονται από τους μεγάλους παίκτες ή και ακόμα τα κρυφά χαρτιά, που δεν υπολογίζει ο αντίπαλος προπονητής”.

Για τα κρυφά χαρτιά των δύο ομάδων: “Θα ήταν άδικο και λάθος να πούμε ότι ο τάδε παίκτης θα είναι το κρυφό χαρτί. Υπάρχουν παίκτες που είχαν λίγο χρόνο ή είχαν διαφορετικό ρόλο και είχαν άλλη απόδοση σε σχέση με τους άλλους παίκτες. Δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις κάποιον κρυφό χαρτί. Δεν κερδίζουν συνήθως οι ηγέτες τα μεγάλα παιχνίδια, όμως, είναι εκείνοι που δίνουν αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία στους υπόλοιπους. Για να κερδίσει μία ομάδα το πρωτάθλημα χρειάζονται πολλοί παίκτες από τον πάγκο“.

Για το αν υπερτερεί κάποιος: “Δεν υπάρχουν ποσοστά. Το ποσοστά είναι λάθος. Δεν είναι σωστό να θέσουμε με ποσοστά. Από την άλλη, μπορούμε να πούμε πως το αβαντάζ της έδρας δίνει πλεονέκτημα στη γηπεδούχο ομάδα, αφού σε δύσκολες περιόδους σε ένα παιχνίδι ή όταν πάει καλά η ομάδα, ο κόσμος την σπρώχνει και δίνει αυτοπεποίθηση στην ομάδα. Για αυτό λέμε πως ο γηπεδούχος έχει ένα μικρό προβάδισμα. Δεν είναι όπως το πρώτο παιχνίδι που ο γηπεδούχος έχει περισσότερο άγχος, αφού θέλεις να κρατήσεις το αβαντάζ. Από σήμερα θα κριθεί ο προπονητής, οπότε και οι δύο ομάδες θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και μόνο μία θα έχει τον κόσμο κοντά”.

Για το αν για τον Ολυμπιακό το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ενέργεια και για τον Παναθηναϊκό να παίξει με μυαλό: “Εν μέρει συμφωνώ. Ο Ολυμπιακός, θα το θέσω διαφορετικά, έχει σταθερές βάσεις από το παρελθόν. Είναι μία ομάδα που έχει το ίδιο προπονητικό staff, τη μεγαλύτερη βάση παικτών και υπάρχει μεγαλύτερη χημεία και αυτοματισμοί. Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που ξαναφτιάχτηκε, έχει ξένο προπονητή και αρκετούς ξένους παίκτες. Έχει μπόλικο ταλέντο, αλλά έχει δείξει πολλά σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Έχει δείξει καλή εικόνα αλλά και κακή εικόνα μέσα στη χρονιά. Είναι διαφορετικό μία ομάδα να είναι πολλά χρόνια μαζί και να βρίσκονται με κλειστά μάτια, όμως, από την άλλη έχουμε μία ομάδα χωρίς να έχει σημαντική συνοχή και χημεία”.

Για το πώς περιμένει να παίξει ο Παναθηναϊκός: “Το λογικό είναι πως και οι δύο ομάδες θα ρίξουν βάρος στην άμυνα και τα ριμπάουντ, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν τον ρυθμό του παιχνιδιού και τις περισσότερες κατοχές από τα ριμπάουντ. Στο τελευταίο παιχνίδι ο Ολυμπιακός είχε πολλά λάθη, κάτι που πιθανότατα δεν θα γίνει σήμερα. Θα κριθεί στην εναέρια κυκλοφορία και στον ρυθμό του αγώνα. Αν τηρηθούν αυτά, λογικά το σκορ δεν θα είναι πολύ μεγάλο”.

Για την αλλαγή που σημειώθηκε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ύστερα από τις αλλαγές που υπήρξαν στην διοργάνωση της Ευρωλίγκα: “Είναι φυσιολογικό αυτό, αφού και οι δύο ομάδες έφτασαν αρκετά μακριά στην Ευρωλίγκα. Από την δική μου πλευρά, η φετινή σεζόν είναι οδηγός για όλες τις ομάδες της Ευρωλίγκα για το πώς πρέπει να χτίζονται και πώς θα κινούνται μέσα στη χρονιά. Υπήρχαν ταξίδια και τα εγχώρια πρωταθλήματα, όπου πρέπει να είσαι σοβαρός για να ανταπεξέλθεις. Τώρα βγαίνει σωματικά η κούραση, μερικές φορές και στο μυαλό, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον. Μπορεί να μην υπάρχει η ποιότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά από την άλλη υπάρχει ενδιαφέρον, επειδή οι δύο ομάδες παλεύουν πολύ, είναι κοντά και σημειώνονται ανατροπές. Υπάρχει το σασπένς για να ζήσουν οι φίλαθλοι τους τελικούς”.

Για την αύξηση των αγώνων μέσα στη σεζόν: «Το άθλημα από μόνο του είναι πολύ ψηλά, δεν χρειάζεται βοήθεια. Χρειάζεται οι ομάδες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, κάτι που έχει τονιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Το μπάσκετ έχει ξεφύγει από το επίπεδο της αθλητικότητας. Από τα πιο σημαντικά κομμάτια πλέον για μία ομάδα της Ευρωλίγκα είναι να έχει πολύ καλό ιατρικό επιτελείο, πολύ καλό staff γυμναστών και προπονητών που θα καλύπτουν όλα τα προβλήματα που θα παρουσιάζονται γρήγορα και με σωστό τρόπο. Ένας τραυματισμός μπορεί να κρατήσει ένα διάστημα, όμως, η πρόληψη μπορεί να δείξει αν ένας παίκτης χρειάζεται ξεκούραση ή να προετοιμαστεί διαφορετικά για έναν αγώνα. Θα λέγαμε λοιπόν ότι εκεί μπαίνει η επιστήμη και εκεί χρειάζονται, για αυτό το τονίζω, πολύ καλοί γιατροί στην ομάδα, πολύ καλός γυμναστής που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και μετά το προπονητικό staff»

Για την εθνική Γεωργίας: «Ξεκινάμε στις 13 Ιουλίου τις εξετάσεις και στις 16 ξεκινάμε την προετοιμασία. Περιμένουμε και τον Πατσούλια, καθώς έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στην προετοιμασία ένα μήνα πριν από την έναρξη των υποχρεώσεων της ομάδας. Από εκεί και πέρα, θα έλεγα ευελπιστούμε να γυρίσουν οι τραυματίες που έχουμε αρκετούς. Η Εθνική Γεωργίας είναι πολύ καλή, όμως χρειάζεται να δουλέψεις αρκετά και να συνδυάσεις τους νέους με τους παλιούς. Είναι μετρημένα τα κουκιά. Χρειάζεται καλή προετοιμασία, έχω μαζί μου και τον Γιώργο Βαβέτση που είναι ένας από τους κορυφαίους γυμναστές στην Ευρώπη, και ευελπιστούμε να κρατήσουμε αυτούς τους παίκτες σε καλό επίπεδο».

Για το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει ο ίδιος: «Εύχομαι να γίνει ένα καλό παιχνίδι σήμερα και να μην υπάρξουν ακρότητες. Να γιορτάσουμε έναν καλό τελικό. Νομίζω ότι στη διάρκεια όλη αυτή έχει δημιουργηθεί μία ένταση, αφού ξέρουμε πολύ καλά πως οι παίκτες και οι προπονητές τα δίνουν όλα και υπάρχει πάθος, είναι αμαρτία να καταστρέφουμε το προϊόν μας. Έχουμε δύο ομάδες που είναι “διαμάντια” και “κοσμήματα” για όλους εμάς που ασχολούμαστε με το άθλημα και είναι αμαρτία οι φίλαθλοι των δύο ομάδων να έχουν αυτή την ένταση και να χαλάσει μία γιορτή. Όποιος πάρει το πρωτάθλημα, θα το κάνει δίκαια. Θέλω να ευχηθώ τα καλύτερα στην Εθνική Ελλάδας, αν και τώρα είμαι στην εθνική Γεωργίας, επειδή για όλους εμάς τους Έλληνες έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό»

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε Basket League

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Εκτός και ο Λεσόρ

Εκτός και ο Λεσόρ με Περιστέρι. Ο Ματίας Λεσόρ έμεινε τελευταία στιγμή εκτός από τον αγώνα…