Κεντρική Ασίστ Shadow Το μυστικό της Εθνικής Γυναικών!

Το μυστικό της Εθνικής Γυναικών!

ethniki ginaikon keramidas

ethniki ginaikon keramidas

Ο προπονητής της Εθνικής Γυναικών, Κώστας Κεραμιδάς, σε δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης έκανε μία ανάλυση για το μυστικό της επιτυχίας της “γαλανόλευκης“, ενώ μαζί με τους συνεργάτες του θα μιλήσουν και στο σεμινάριο “Αθήνα 2017” που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 30 Ιουνίου στο κλειστό του Πανελληνίου.

Aναλυτικά τα όσα είπε:
Για την εξαιρετική πορεία της Εθνικής Γυναικών στο Ευρωμπάσκετ που πέρασε:
“Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα αυτό που νιώθω γυρίζοντας πίσω στην Ελλάδα και βλέποντας πάλι τα ματς. Εκείνες τις ώρες δεν νιώθεις πολλά γιατί κυριαρχεί η αγωνία και η ένταση. Σίγουρα, είναι υπέροχο συναίσθημα να έχεις την ομάδα της χώρας σου και να καταφέρνεις μαζί της να κάνεις μία επιτυχία υπερβαίνοντας τον εαυτό σου και φτάνοντας παραπάνω από εκεί που θεωρητικά είναι οι δυνατότητες σου.”

Για το μυστικό της επιτυχίας αυτής της ομάδας:
Κάναμε ένα καλό ομαδικό σύνολο. Από την πρώτη ημέρα που βρεθήκαμε καλλιεργήσαμε ένα πολύ ομαδικό πνεύμα και την έννοια της ομάδας. Θεωρώ ότι εκεί ήταν το μυστικό της επιτυχίας μας. Τα ίδια που έλεγα στο κέντρο του γηπέδου στους παίκτες του Αμαρουσίου τα ίδια έλεγα και στα κορίτσια όταν ξεκινούσαμε αυτή την διαδρομή. Είπαμε και το σημαντικότερο είναι ότι αισθανθήκαμε από την αρχή πως όταν χάνουμε φταίμε όλοι μαζί και όταν κερδίζουμε το κάνουμε όλοι. Αυτό γινόταν σε καθημερινή βάση.”

Για το πότε πίστεψαν ότι μπορεί να έρθει κάτι καλό:
“Υπήρξε μία εξαιρετική θέληση από τα κορίτσια να ακολουθήσουν τις αρχές που θέλαμε να βάλουμε σε άμυνα κι επίθεση. Αυτή η πειθαρχία οδήγησε σε αποτελέσματα που είχαν να κάνουν με το σύνολο και την ομαδική δουλειά. Τα τελευταία δύο χρόνια που είμαι σε αυτή τη θέση ακολουθούσαμε μία συγκεκριμένη τακτική από τη θέση “1” μέχρι τη θέση “5”. Στο Ευρωπαϊκό, όμως δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν την αποστολή 2 βασικές παίκτριες (σ.σ. Χατζηνικολάου και Δημητράκου) που στηρίζαμε πολλά πάνω τους με αποτέλεσμα στην τελική φάση να είμαστε πιο αδύναμοι σε σχέση με τα προκριματικά.

Όπως καταλαβαίνετε έπρεπε να αλλάξουμε τελείως τα πλάνα μας. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και μία κακή κλήρωση, καθώς βρεθήκαμε στο ίδιο όμιλο με την πρωταθλήτρια, Σερβία, την δευτεραθλήτρια Γαλλία και τη Σλοβενία που ήταν μέσα στην πρώτη πεντάδα στο ranking της FIBA. Έπρεπε όλα αυτά να τα ανατρέψουμε και για να γινόταν αυτό έπρεπε να στηριχτούμε στην ομαδική δουλειά.

Η Μάλτση και η Καλτσίδου αποτέλεσαν τους βασικούς μας πυλώνες τόσο εντός παρκέ όσο και στα αποδυτήρια. Κάθε ημέρα που περνούσε έβλεπα βελτίωση και η αλήθεια είναι ότι τέτοια γρήγορη βελτίωση από μέρα σε μέρα δεν έχω δει ποτέ σε ομάδα! Τα κορίτσια δέχτηκαν τους ρόλους που τους έδωσα και δούλεψαν για το σύνολο. Στην ψυχολογία μας βοήθησε πολύ η φιλική νίκη επί της Ρωσίας, όμως με τη νίκη μας απέναντι στη Σερβία στην πρεμιέρα πήραμε φτερά στα πόδια και πιστέψαμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό.”

Για τους στόχους που μπαίνουν στο μέλλον:
“Πάντα μετά από μία επιτυχία θες το κάτι παραπάνω. Τώρα έχουμε τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού για το 2019 που ξεκινούν το Νοέμβριο. Ο στόχος μας φυσικά είναι να προκριθούμε και πάλι. Μετά από πολλά χρόνια έχουμε και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το επόμενο καλοκαίρι. Εκεί αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε γιατί έτσι ξεκινήσαμε και φέτος. Κάθε φορά θα επιδιώκουμε την πρόκριση στην επόμενη φάση γιατί κάθε πρόκριση είναι και μία επιτυχία.”

Για τη συμμετοχή του στο Διεθνές Σεμινάριο και για το θέμα που θα αναλύσει:
“Μαζί με τους συνεργάτες μου Ελένη Καφαντάρη και Άγγελο Τσίκληρα θα μιλήσουμε και θα εφαρμόσουμε την άμυνα που εφαρμόσαμε και στο Ευρωμπάσκετ που ολοκληρώθηκε. Η ζώνη match up 1-3-1 μας βοήθησε πάρα πολύ να ρίξουμε τον ρυθμό των αντιπάλων όταν υστερούσαμε σε ποιότητα. Τη χρησιμοποιήσαμε πάρα πολύ απέναντι στη Γαλλία στο πρώτο ματς, κόντρα σε Ρωσία και Τουρκία αλλά και στο δεύτερο παιχνίδι με τη Γαλλία. Αυτή μας κρατούσε κοντά στο σκορ. Είναι μία ζώνη match up που την κάναμε δική μας. Η ομιλία μας δεν θα είναι κάτι που θα στηρίζεται στο φιλολογικό αλλά θα έχει να κάνει με όσα κάναμε πριν μία εβδομάδα. Στην ομιλία θα είμαι μαζί με τους συνεργάτες μου γιατί μαζί την δημιουργήσαμε και μαζί την εφαρμόσαμε.”

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Αργύρης Δεκαβάλλας
Περισσότερα σε Shadow

Δειτε επισης

Οι κλήσεις της Εθνικής Παίδων

Η ΕΟΚ έκανε γνωστούς τους παίκτες, που κλήθηκαν στην Εθνική Παίδων Διήμερο προπονητικού χα…