Κεντρική Basket League Παναθηναϊκός Όταν ο… “γενικός” του Παναθηναϊκού κλείνει (vids)

Όταν ο… “γενικός” του Παναθηναϊκού κλείνει (vids)

panathinaikos 1
panathinaikos 1
Ο Παναθηναϊκός, στη μετά τη Ζέλικο Ομπράντοβιτς εποχή, δείχνει πως έχει αποκτήσει μεγάλο πρόβλημα στις εκτός έδρας αναμετρήσεις. Από το 2012, όταν και αποτέλεσε παρελθόν ο Σέρβος τεχνικός, έχουν περάσει από τον “πράσινο” πάγκο 6 προπονητές, ο ένας εξ αυτών 2 φορές και ο ένας συνεχίζει ακόμη και σήμερα (Πεδουλάκης 2 φορές, Αλβέρτης, Ιβάνοβιτς, Τζόρτζεβιτς, Μανωλόπουλος και Πασκουάλ). Κανένας από αυτούς, όμως, δεν έχει καταφέρει να λύσει των πρόβλημα των εκτός έδρας αγώνων, κάτι που στις μέρες του “Γκαστόνε” δεν ίσχυε, αφού το “τριφύλλι” περνούσε από πολλές έδρες με αρκετή ευκολία.
Τη φετινή σεζόν, οι ήττες στα τελευταία λεπτά έχουν στοιχίσει αρκετά κι αν σημείωναν νίκη σε κάποια εξ αυτών, τότε οι “πράσινοι” θα μπορούσαν να τερματίσουν ακόμη πιο ψηλά στην βαθμολογία της κανονικής διάρκειας της Ευρωλίγκας.
Όλοι, είτε φίλαθλοι του Παναθηναϊκού είτε όχι, ψάχνουν να βρουν τι είναι αυτό που φέρνει το μπλακ άουτ στην ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, στα τελευταία λεπτά. Σημαντικό ρόλο παίζει πως χάνει το καθαρό μυαλό κι ίσως γι’ αυτό να φταίνε κι οι προπονητικές επιλογές τις κρίσιμες στιγμές. Δεν είναι μόνο αυτό, όμως, αφού υπάρχουν μεγάλα κενά διαστήματα των “πράσινων”, τα οποία επιτρέπουν στους αντιπάλους του να τρέξουν ένα μεγάλο σερί και να καλύψουν τη διαφορά.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Παναθηναϊκός 81-77
Τη δεύτερη αγωνιστική της Ευρωλίγκας, οι “πράσινοι” ταξίδεψαν στη Μόσχα για να αντιμετωπίσουν την ΤΣΣΚΑ και έφτασαν μία ανάσα από το πρώτο “διπλό” της σεζόν. Οι παίκτες του “τριφυλλιού” ήταν εντυπωσιακοί από το δεύτερο δεκάλεπτο και μετά και έλεγχαν το ματς μέχρι το 63-68. Κάπου εκεί, όμως, ήρθε το πρώτο μπλακ άουτ και δέχτηκαν ένα σερί 11-0 με τον Ντε Κολό να οργιάζει. Οι Ρώσοι πήραν το προβάδισμα με 74-68 στο 38′ και δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη, αφήνοντας τον Παναθηναϊκό με την όρεξη.

Αναντολού Εφές – Παναθηναϊκός 91-83
Επόμενος αντίπαλος που επικράτησε απέναντι στους “πράσινους” στα τελευταία λεπτά, η Αναντολού Εφές, όταν για την πέμπτη αγωνιστική της Ευρωλίγκας, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στην Πόλη. Το “τριφύλλι” παρουσιάστηκε συγκεντρωμένο και προσηλωμένο στο πρώτο μέρος, όμως στο δεύτερο ήρθαν και πάλι τα νεκρά διαστήματα που έδωσαν προβάδισμα στην τουρκική ομάδα. Το παιχνίδι τελικά οδηγήθηκε στην παράταση αφού ο Νίκολς αστόχησε στο τελευταίο σουτ του ματς. Στο β’ μέρος του έξτρα χρόνου, η πνευματική κούραση εμφανίστηκε στην ελληνική ομάδα, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να βρουν τα σουτ που έψαχναν και ο Παναθηναϊκός να κάνει βιαστικές επιλογές, όπως συνηθίζει, και να ηττηθεί.

Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός 87-84
Την έβδομη αγωνιστική της Ευρωλίγκας, το “τριφύλλι” βρέθηκε στη Μαδρίτη για να κοντραριστεί με την Ρεάλ, όπου και αντιμετώπισε στα ίσα τους Ισπανούς χωρίς, εντούτοις, να αποφύγει την ήττα. Ο Τσάβι Πασκουάλ είχε στήσει και πάλι με μαεστρία την ομάδα του, η οποία με μπροστάρη τον Φελντέιν έφτασε να προηγείται με 75-76 στο 36’. Οι δύο ομάδες συνέχιζαν χέρι-χέρι, με τον Δομινικανό γκαρντ να κάνει το 84-84 στο 39’, όμως δύο λάθη του ίδιου στις τελευταίες κρίσιμες επιθέσεις έδωσαν τη νίκη στους γηπεδούχους.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-79
Την επόμενη αγωνιστική, μετά την ήττα από την Ρεάλ, ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της Ευρωλίγκας και ήθελε νίκη για να ανεβεί ψυχολογικά και βαθμολογικά. Στο πρώτο ημίχρονο οι “πράσινοι” ήταν κακοί και βρέθηκαν πίσω με 39-47, όμως στο δεύτερο μέρος ανέκαμψαν και πήραν το προβάδισμα με 63-61. Στο τελευταίο δεκάλεπτο και, πιο συγκεκριμένα στο 38’, ο Φώτσης ευστόχησε σε τρίποντο και έστειλε την ομάδα του στο +4 (76-72), με τους “ερυθρόλευκους” να κάνουν ένα σερί 4-0 και να ισοφαρίζουν σε 76-76. Ο Καλάθης ευστόχησε σε 1/2 βολές για το 77-76. Ο Σπανούλης 3” πριν από τη λήξη βρήκε τον Πρίντεζη, ο οποίος ευστόχησε και πήρε και το φάουλ από τον Φελντέιν, με τον Έλληνα φόργουορντ να κάνει το 77-79, ενώ στην τελευταία επίθεση ο Φώτσης αστόχησε σε νεκρό χρόνο.

Ούνικς Καζάν – Παναθηναϊκός 83-81
Λίγες ώρες πριν φύγει το 2016, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε και πάλι στη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την Ούνικς και πληγώθηκε για ακόμη μία φορά στα τελευταία λεπτά, όπως και με την ΤΣΣΚΑ. Οι “πράσινοι” ήταν εκπληκτικοί μέχρι τα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου, όταν και η διαφορά έφτασε και τους 14 πόντους υπέρ της ελληνικής ομάδας (54-40). Κάπου εκεί, όμως, ήρθε ακόμη ένα μπλακ άουτ τη φετινή σεζόν, με τον Κιθ Λάνγκφορντ να παίρνει την ομάδα του από το χέρι και να της δίνει το προβάδισμα με 68-67, στο 33’. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν και με 83-78 ένα λεπτό πριν από το τέλος, αλλά οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 83-81 με 30” να απομένουν, παρ’ όλα αυτά το σουτ του Νίκολς ακριβώς με την εκπνοή, ήταν άστοχο και η νίκη πήγε στους Ρώσους.

Νταρουσάφακα – Παναθηναϊκός 77-72
Έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας της Ευρωλίγκας, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ταξίδεψε στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει την Νταρουσάφακα και για ακόμη μία φορά ενώ ήταν μπροστά στο σκορ έχασε στα τελευταία λεπτά. Το πρώτο κενό διάστημα ήρθε στην έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, όταν οι παίκτες του Μπλατ με σερί 13-0 πήραν διαφορά 12 πόντων (48-36) και έδειχναν ικανοί να τελειώσουν την υπόθεση νίκη. Οι φιλοξενούμενοι, όμως, δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και με τρομερή εμφάνιση έφτασαν να προηγούνται με 61-55 στο 33′. Στα εναπομείναντα λεπτά έλειψε το καθαρό μυαλό και οι σωστές επιλογές στην επίθεση, τα οποία πλήγωσαν τους “πράσινους” και έδωσαν το ροζ φύλλο αγώνα στους Τούρκους.

Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός 64-58
Την επόμενη και 25η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, ο Παναθηναϊκός κοντραρίστηκε με τη Ζαλγκίρις του -άλλοτε- δικού του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και για ακόμη μία φορά εμφάνισε την ηττοπάθειά του στα εκτός έδρας παιχνίδια. Το “τριφύλλι” ξεκίνησε ιδανικά τον αγώνα και έκλεισε το πρώτο ημίχρονο μπροστά με 19-31, ενώ και στο 30’ είχε ακόμη τη διαφορά υπέρ του αφού ήταν στο +7 (34-41). Στο τελευταίο δεκάλεπτο, όμως, οι Λιθουανοί βρήκαν τις λύσεις τόσο στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση και η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ δεν κατάφερε για ακόμη μία φορά να υπερασπιστεί το μεγάλο υπέρ της προβάδισμα.

Ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν είχε τέτοιες ατυχίες και κακές εμφανίσεις στα τελευταία λεπτά, μόνο στους εκτός έδρας αγώνες της Ευρωλίγκας, αφού το ίδιο συνέβη και στους δύο φετινούς τελικούς που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του Ολυμπιακού.
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 63-58 (1ος τελικός)
Οι “πράσινοι” μετά το αρνητικό αποτέλεσμα απέναντι στην Φενέρμπαχτσε για τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, έδειχναν μουδιασμένοι και πολλοί πίστεψαν πως οι “ερυθρόλευκοι” θα έχουν εύκολο έργο στους τελικούς. Το “τριφύλλι” ξεκίνησε πολύ δυνατά την αναμέτρηση και πήγε το παιχνίδι στον ρυθμό που ήθελε και δεν άφησε τον Ολυμπιακό να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του. Στην τελευταία περίοδο οι Μπουρούσης και Τζέιμς έκαναν την ανατροπή και μετέτρεψαν το 53-50 σε 53-56, στο 37’. Κάπου εκεί ο Σπανούλης πήρε την ομάδα του από το χέρι και μαζί με τον Μιλουτίνοφ οδήγησαν την ομάδα τους στο +3 (61-58) και σε εκείνο το σημείο η ομάδα του Πασκουάλ εμφάνισε και πάλι σημάδια αυτοκαταστροφής και οι ατομικές προσπάθειες των παικτών του οδήγησαν στην ήττα.

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 64-62 (3ος τελικός)
Ο Παναθηναϊκός έκανε το 1-1 στην έδρα του και πήγε στο ΣΕΦ, ώστε να διεκδικήσει τη νίκη και να κάνει το break στην σειρά των τελικών. Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν αρκετά ισορροπημένα και καμία ομάδα δεν μπορούσε να πάρει το προβάδισμα. Οι “πράσινοι” προηγήθηκαν με 43-48 (32’) χάρη τρίποντο του Γκέιμπριελ, ενώ ακολούθησαν 3/3 εύστοχα σουτ τριών πόντων από Τζέιμς και Ρίβερς και η διαφορά ανέβηκε στους 10 πόντους (48-58) στο 35’. Κάπου εκεί, όμως, ήρθε ακόμη ένα από τα γνωστά μπλακ άουτ του “τριφυλλιού” και Μάντζαρης, Σπανούλης και Μιλουτίνοφ “βγήκαν” μπροστά και οδήγησαν στην ανατροπή (63-62, 31’’ πριν από τη λήξη). Ο Γιώργος Πρίντεζης με 1/2 έκανε το 64-62, ο Τζέιμς αστόχησε σε δύο προσπάθειες για να ισοφαρίσει το σκορ, όμως δεν τα κατάφερε και η νίκη πήγε στους “ερυθρόλευκους”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Σπύρος Τζάνης
Περισσότερα σε Παναθηναϊκός

Δειτε επισης

Στην Κροατία για θεραπεία ο Μπάλντγουιν

Προσπάθεια να προλάβει το game 3 κάνει ο Ουέιντ Μπάλντγουιν. Εξαιρετικά αμφίβολη θεωρείται…