Κεντρική Ελλάδα Εθνικές Η FIBA έκανε αφιέρωμα στην Εθνική Νέων (vids)

Η FIBA έκανε αφιέρωμα στην Εθνική Νέων (vids)

ethniki neon u20

ethniki neon u20

Χθες, η Εθνική Νέων είχε την πρώτη της συγκέντρωση ενόψει του Ευρωμπάσκετ U20, που θα διεξαχθεί φέτος στην Κρήτη (15-23/7). Η Παγκόσμια Ομοσπονδία δημιούργησε ένα αφιέρωμα για τη “χρυσή γενιά”, η οποία το 2015 είχε φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η FIBA:

“Η γενιά των 97άρηδων και 98άρηδων, δικαιώθηκε με την κατάκτηση του τίτλου, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια. Οι Παπαγιάννης, Χαραλαμπόπουλος και οι υπόλοιποι αθλητές της Εθνικής Νέων Ανδρών νίκησαν στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Βόλο την Τουρκία και επέστρεψαν στην κορυφή της Ευρώπης, στην οποία είχαν βρεθεί πριν από επτά χρόνια, το 2008 στη διοργάνωση που είχε φιλοξενηθεί στον Πύργο και την Αμαλιάδα.

Στην προετοιμασία κλήθηκαν 18 παίκτες: Γιάννης Αγραβάνης, Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς,  Κώστας Αντεκουντούμπο, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Βασίλης Χρηστίδης, Νίκος Δίπλαρος, Δημήτρης Φλιώνης, Νίκος Καμαριανός, Θεόδωρος Καρράς, Αντώνης Κονιάρης, Δημήτρης Κουρέπης, Μιχάλης Λούντζης, Σαράντης Μαστρογιαννόπουλος, Βασίλης Μουράτος, Κώστας Παπαδάκης, Γιώργος Παπαγιάννης, Διονύσης Σκουλίδας, Διονύσης Τατάρης.

Εκτός από το δίδυμο Χαραλαμπόπουλου-Παπαγιάννη, που είχαν ψηφιστεί το 2015 στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης, η αποστολή συμπεριλαμβάνει τους επίσης Πρωταθλητές Ευρώπης: Ιάκωβο Μιλεντίγιεβιτς, Βασίλη Χρηστίδη, Νίκο Δίπλαρο, Δημήτρη Φλιώνη, Μιχάλη Λούντζη, Βασίλη Μουράτο και Διονύση Σκουλίδα.

Ο Χαραλαμπόπουλος και η γενιά των 97άρηδων τερμάτισαν τρίτοι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων το 2013. Στη συνέχεια κατέκτησαν την τέταρτη θέση, τόσο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2014, όσο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 το 2015 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το 2015 στο Βόλο επήλθε η εξιλέωση, έπειτα από αρκετές χαμένες ευκαιρίες με συνέπεια την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου.

Η προεπιλογή των 18 αθλητών για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα συμπεριλαμβάνει επίσης τον Κώστα Αντετοκούνμπο, τον 19χρονο νεότερο αδελφό του ΝΒΑερ Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος αγωνίζεται στο Πανεπιστήμιο του Ντέιτον στις ΗΠΑ.

Δύο άλλα ονόματα που ξεχωρίζουν είναι αυτά του Γιάννη Αγραβάνη που είναι ο μικρότερος αδελφός του Δημήτρη Αγραβάνη και ο Αντώνης Κόνιαρης, ο οποίος αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων το 2014 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 της ίδιας χρονιάς.

Η ομάδα της γενιάς των Χαραλαμπόπουλου, Λούντζη, Δίπλαρου, Μουράτου και Σκουλίδα έμεινε στις καρδιές των Ελλήνων φιλάθλων το καλοκαίρι του 2015. Ένα χρόνο μετά από αυτό τον τίτλο, αναγκάστηκε να συμμετάσχει στο Πρωτάθλημα Β’ κατηγορίας σε επίπεδο U20, όπου και τερμάτισε τρίτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Χαλκίδας, κερδίζοντας την πρόκριση για την συμμετοχή της εκ νέου στην πρώτη κατηγορία.

Η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Νέων Ανδρών στην Κρήτη και θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Τσεχία στον Α’ Όμιλο. Η προετοιμασία άρχισε χθες, 12 Ιουνίου.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 διεξάγεται για τέταρτη φορά στην Ελλάδα και τρίτη από το 2009 – όταν και σήκωσε το Ευρωπαϊκό στην Ρόδο. Η τελευταία εμφάνιση της Ελλάδας σε τελικό της διοργάνωσης ήταν το 2010, όταν κατέκτησε την 2η θέση.

Η Ελλάδα θα δώσει φιλικούς αγώνες προετοιμασίας στη Γερμανία (23-24 Ιουνίου) επίσης, θα λάβει μέρος στο τουρνουά της Ιταλίας με την συμμετοχή της Ιταλίας, της Ουκρανίας και του Ισραήλ (30 Ιουνίου-2 Ιουλίου). Το τελευταίο τουρνουά της ελληνικής ομάδας είναι προγραμματισμένο να γίνει στα Χανιά και το Ρέθυμνο (10-12 Ιουλίου) με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ισλανδίας“.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Ιωαννίδης
Περισσότερα σε Εθνικές

Δειτε επισης

Κυκλοφορούν τα εισιτήρια του Προολυμπιακού

Τη Δευτέρα κυκλοφορούν τα εισιτήρια για το Προολυμπιακό τουρνουά Στη διάθεση του κόσμου θα…