Κεντρική Διεθνή “Έζησα δύσκολες καταστάσεις στην Μπαρτσελόνα”

“Έζησα δύσκολες καταστάσεις στην Μπαρτσελόνα”

bartzokas

bartzokas

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για την σεζόν που είχε στην Βαρκελώνη και την προσπάθεια του παρά τους πολλούς τραυματισμούς που είχε η ομάδα του, επίσης αναφέρθηκε στον νέο τρόπο διεξαγωγής της Ευρωλίγκα, ενώ τέλος σχολίασε τον τρόπο αντιμετώπισης του από τους Ισπανούς δημοσιογράφους.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Έλληνα τεχνικού στην “Cosmote TV”:

Για την Euroleague στο Λονδίνο :“Θα έλεγα όχι. Θα έλεγα περισσότερο στο δικό μου μυαλό υπάρχουν οι δύσκολες και αποτυχημένες στιγμές. Φυσικά, υπάρχουν και οι καλές στιγμές. Πιο πολύ εντυπώνονται οι στιγμές με εσωστρέφεια και μοναξιά”.

Για το μπλουζάκι του με τον Mr. Bean: “Ο καθένας αυτοσαρκάζεται στις προσωπικές του στιγμές. Πρέπει να φιλοσοφείς με λίγο χιούμορ όσα κάνεις. Το πεδίο στο μπάσκετ είναι πολύ ανταγωνιστικό. Δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα. Υπάρχουν συμπάθειες και αντιπάθειες. Το θέμα είναι να δείξεις το χαρακτήρα σου στα δύσκολα”.

Για την οικογένειά του: “Έχω μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον δύσκολο. Κάθε άνθρωπος μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον με δυσκολίες. Από τον πιο πλούσιο, όλοι έχουν να ξεπεράσουν δυσκολίες. Το δικό μου είναι μια δική μου ιστορία. Οι Έλληνες είναι μαχητές. Το κατάλαβα στη Βαρκελώνη, ότι υπάρχει αυτή η άποψη”.

Για την δύσκολη σεζόν που είχε στην Μπαρτσελόνα: “Ήταν πάρα πολύ δύσκολη, ζορίστηκα πάρα πολύ. Είχα προετοιμαστεί, αλλά όλα ήταν ανάποδα. Στην Λοκομοτίβ ήταν το τελείως αντίθετο. Ήθελα πολύ να πάω στην Μπαρτσελόνα. Εξελίχθηκε σε δύσκολη χρονιά μέχρι τέλους.

Σε έναν απολογισμό που έχω κάνει θα σου έλεγα ότι πήγα στην Μπαρτσελόνα στις 10 Ιουλίου. Μου είχαν εξηγήσει τα συμβόλαια που έχουμε. Η ομάδα είχε μεγάλο μέσο όρο ηλικίας. Ο Σατοράνσκι και ο Αμπρίνες πήγαν στο ΝΒΑ. Έγινε πιο δύσκολη κατάσταση. Μετά ξέρετε τι συνέβη. Είχαμε μέσο όρο πέντε τραυματίες σε κάθε ματς. Δεν μπορούσαμε να βρούμε χημεία. Είχαμε πολλούς βετεράνους, που δεν είχα διαλέξει εγώ. Αλλά και παίκτες με ταλέντο. Ήταν επαγγελματίες, προσπάθησαν. Αλλά, με το βάρος τη συγκεκριμένης φανέλας και το καινούργιο format…”.

Για τον νέο τρόπο διεξαγωγής της Ευρωλίγκα: ”Όλοι οι προπονητές το ίδιο έλεγαν σε συζητήσεις. Δεν ελέγχεις την ομάδα. Έχεις λίγο χρόνο να προετοιμάσεις την ομάδα. Το ισπανικό πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ δύσκολο. Σε κάθε γήπεδο έχει 10.000 κόσμο. Οι Καταλανοί έχουν μεγάλη αντιπαλότητα. Το περιβάλλον ήταν εχθρικό. Καλές ομάδες, καλοί προπονητές”.

Για το τρόπου που αντιμετωπίστηκε στην Βαρκελώνη: “Τους εξήγησα ότι δεν είμαι rookie προπονητής. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Λεγόταν στην Ευρώπη παντού τι συμβαίνει στην Μπαρτσελόνα. Στην Ισπανία αρνούνταν να το δεχθούν. Δεν λέω ότι υπήρχε ρατσισμός. Με την Μπαρτσελόνα ασχολούνται 350 δημοσιογράφοι, είναι λογικό να έχουν προσωπικές σχέσεις. Δεν ήταν αυτό το πρόβλημά μου, ήταν άλλα”.

Για τον Γιώργο Πρίντεζη και τον τρόπο που σουτάρει: “Δεν τα έκανε για τρίποντο… Γενικά το προπονεί πάρα πολύ”.

Για το αν ο GM έκανε τις μεταγραφές στην Μπαρτσελόνα: “Ισχύει. Δεν ξέρω αν κάθε ομάδα λειτουργεί έτσι. Στην Μπαρτσελόνα ο GM έχει μεγάλη συμμετοχή στις μεταγραφές”.

Για τα παιχνίδια απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης: “Εκεί έχει μεγαλύτερο υπόβαθρο και μεγαλύτερη αντιπαλότητα από το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης. Είχαμε πάρει δύο νίκες. Μετά χάσαμε, εκείνη η βραδιά ήταν πολύ δύσκολη. Αλλά, δεν υπάρχουν οι ακραίες αντιδράσεις στην Ελλάδα. Να σου θυμίσω ότι η Μπαρτσελόνα έχασε με 40 πόντους σε ημιτελικό Euroleague και μετά πήρε το πρωτάθλημα”.

Για την αντίδραση της Μπαρτσελόνα στην Ισπανία: “Άλλο ο οργανισμός και άλλο τι γίνεται στο γήπεδο. Με την Βαλένθια παίξαμε με 1,5 ψηλό. Ήξερα πού βαδίζαμε. Χάσαμε με buzzer beater. Παίξαμε με μισή ομάδα. Ο οργανισμός σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί αρνητικά, υπάρχει μεγάλο βάρος και πίεση. Δεν είχαμε ομάδα να χτυπήσουμε τον τίτλο, όταν παίζαμε με μισή ομάδα”.

Για τον τρόπο που διαμαρτυρόταν προς τους διαιτητές και τις τεχνικές ποινές που έχει δεχθεί: “Ναι, ναι, φυσικά. Ο προπονητής νιώθει ανασφάλεια όταν τα πράγματα δεν περνούν από τα χέρια του. Αν καθίσω και σου πω πόσα έγιναν… Ήταν πολλά. Δεν ήταν νορμάλ όσα συνέβησαν. Είχα ακραίες αντιδράσεις. Πάντα συνδέομαι και συναισθηματικά με τις ομάδες που δουλεύω. Δεν είμαι “ψυχρός επαγγελματίας”. Έχω εξάρσεις για τις οποίες δεν είμαι ευχαριστημένος όταν αδικούμαστε. Προσπαθώ να τις διαχειριστώ. Όταν δεν τα καταφέρνω δεν είμαι υπερήφανος. Αλλά, αυτός είναι ο εαυτός μου”.

Για τις φήμες που ήθελαν τους παίκτες να επιθυμούν την αποχώρησή του: “Δεν έχω πρόβλημα να απαντήσω. Υπήρξαν δύο – τρεις παίκτες, που δεν τους πήγα στη Βαρκελώνη εγώ, που μου έστειλαν e-mails στα οποία εκδήλωσαν πόσο τους έκανε το μπάσκετ πάλι χαρούμενους. Πουλάει μόνο το αρνητικό, παντού. Δεν έχω πρόβλημα, το καταλαβαίνω. Σε όλους τους αποχωρισμούς ποτέ δεν ήμουν πικραμένος. Δεν μιλούσα αρνητικά για κανέναν. Εκεί δείχνουν την ποιότητά τους οι άνθρωποι”.

Για την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό: “Μια συλλογή εμπειριών είναι όλα αυτά. Η ωριμότητα είναι ένα θλιβερό κέρδος. Είναι μια συλλογή εμπειριών. Όταν περάσουν τα συναισθήματα βλέπεις τι έχει συμβεί. Για εμένα είναι καλό. Δεν με χτύπησε ποτέ κανείς, δεν προπηλακίστηκα. Με προσέβαλε ο τρόπος που μίλησαν. Αποφάσισα ότι θα έφευγα, δεν ήθελα να καθίσω στο συμβόλαιό μου. Μετά πήγε καλά και για τον Ολυμπιακό και για εμένα. Έχω κοουτσάρει τέσσερις ομάδες Euroleague. Δεν είμαι απογοητευμένος”.

Για τον αποχαιρετισμό με τους παίκτες και τι του έμεινε: “Όταν συνέβησαν όσα συνέβησαν στο πάρκινγκ… Ξέρω καλά τον Ολυμπιακό και την ελληνική πραγματικότητα. Θα έλεγα ήταν “φυσιολογικές” αντιδράσεις. Δεν κερδίζεις, φεύγεις. Ζορίστηκα μετά που έμεινα ανενεργός. Η σχέση μου με τον Ολυμπιακό δεν ήταν μόνο επαγγελματική”.

Για το αν θα αναλάμβανε τον Παναθηναϊκό: “Δεν θέλω να πω κάτι που θα εκτεθώ. Στο ίντερνετ όλοι είναι αυθεντίες. Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη κουβέντα”.

Για το ότι δεν παρακολουθούσε τον Ολυμπιακό: “Είναι αλήθεια, ζορίστηκα πολύ”.

Για την ομάδα που θα προπονήσει την επόμενη σεζόν: “Ελπίζω να έχω κάπου την ευκαιρία να δουλέψω. Ακόμα δεν ξέρω. Κάπου θα είμαι. Έτσι πιστεύω”.

Για τη χρονιά με την Λοκομοτίβ: “Ο Σίνγκλετον μπορεί του χρόνου να παίρνει έξι φορές περισσότερα χρήματα”.

Για τους παίκτες που βελτιώθηκαν στα χέρια του: “Η εικόνα με τους Αντετοκούνμπο είναι ωραία, αλλά το μπάσκετ δεν είναι έτσι. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που δεν θα θέλουν να με βλέπουν, υπάρχουν μεγάλα “εγώ””.

Για τις εντάσεις με παίκτες του: “Έχω τσακωθεί με παίκτες. Αν θες να πούμε την αλήθεια και να μην κρυβόμαστε πίσω από το άθλημα που όλοι αγαπάμε. Οι περισσότεροι παίκτες έχουν μεγάλο “εγώ” και έναν μεγάλο κύκλο ανθρώπων που δεν τους λένε πάντα την αλήθεια. Χτίζεται μια εταιρεία σιγά – σιγά. Οι ατζέντηδες, οι φίλοι, η οικογένεια. Πολλοί αρνούνται να ακολουθήσουν τον δρόμο που τους δείχνει. Υπάρχουν παίκτες που με σέβονται και παίκτες που δεν θέλουν να με βλέπουν”.

Για την υποδοχή του στον Ολυμπιακό: “Κανένας δεν σηκώθηκε. Σε πολλούς από αυτούς έδωσα την ευκαιρία να παίξουν στην Euroleague. Δεν περιμένω ένα “ευχαριστώ””.

Για τον τρόπο συμπεριφοράς ενός προπονητή: “ Έχει μεγάλη μοναξιά, παρότι είσαι γύρω από πολύ κόσμο. Έχει ευθύνη. Δεν παραπονιέμαι, κάνω κάτι που αγαπάω. Το θέμα είναι τι αρχές έχεις από παιδί. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν ξεφύγει τελείως. Υπάρχουν φυσιολογικοί και μη φυσιολογικοί. Είναι σημαντικό να βρεις τι θα κάνεις για να ξεδίνεις. Στη Βαρκελώνη είχα πάρει ένα ποδήλατο, έκανα μέσα στο σπίτι και έβλεπα μπάσκετ”.

Για την σύγκριση ανάμεσα σε Σπανούλη και Ναβάρο: “Τελείως διαφορετικοί παίκτες. Και αναφορικά με το πώς συμπεριφέρονται στα αποδυτήρια, αλλά και στην αγωνιστική τους εικόνα. Είναι ίσως ο κορυφαίος σκόρερ και ο κορυφαίος παίκτης της Euroleague. Μιλάω για τον Ναβάρο και τον Σπανούλη διαδοχικά. Ο Ναβάρο ήταν 37 στα 38. Όταν οι μεγάλοι παίκτες είναι στα τελειώματα οι ομάδες έχουν πρόβλημα. Δείτε τους Λέικερς με τον Κόμπι. Ο Σπανούλης δεν είναι σε αυτή την κατάσταση. Γενικά οι ομάδες έχουν τέτοια προβλήματα, όταν ένας παίκτης είναι στα τελειώματα ή πρέπει να αποσυρθεί”.

Για το πόσο εύκολο είναι ένα παιδί σαν τον Αντετοκούνμπο να χάσει το μυαλό: “Όλα έρχονται από την οικογένεια. Εδώ υπάρχει μια υπερέκθεση πιστεύω. Ως Έλληνες υπερβάλουμε σε όλα. Κάποιοι δεν μπορούν να ξυπνούν το πρωί και να νιώθουν υπερήφανοι επειδή κάρφωσε πέντε φορές ο Γιάννης. Είναι καταπληκτικός παίκτης. Είναι λάθος να μιλάμε για τους Αντετοκούνμπο. Άλλη πορεία ο Γιάννης, άλλη ο Θανάσης. Ο καθένας γράφει την ιστορία του. Είναι λάθος ότι πηγαίνουν παντού μαζί”.

Για την Εθνική ομάδα: “Για όλους είναι τιμή. Αλλά, η θέση του προπονητή είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για την… τρολάρουμε. Πολλές φορές διαβάζω ότι ο ένας θέλει τον έναν ή τον άλλον. Πολλοί σε ομάδες θέλουν να κρατήσουν τον τάδε παίκτη, αλλά με μείωση. Μην πάμε στη γραφικότητα. Είναι μεγάλη υπόθεση η Εθνική και ο προπονητής της. Καλή τύχη σε όλους. Πρώτη φορά είδα γυναικείο μπάσκετ. Δεν έχω ιδέα. Είδα όλο το τουρνουά, γιατί ενθουσιάστηκα. Η ομάδα έπαιζε πάνω από τις δυνατότητές της. Έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Ας ξέρουμε ότι και αυτή η ομάδα θα το κάνει αυτό και γιατί όχι να πάει και καλά”.

Για το γεγονός ότι ένας προπονητής στην Ευρωλίγκα δεν μπορεί να είναι και σε Εθνική ταυτόχρονα: “Είναι λάθος, πρέπει να υπάρξει προπονητής ο οποίος δεν είναι ενεργός”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Σπύρος Τζάνης
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…