Κεντρική NBA Πέτυχαν το “θαύμα” οι Σέλτικς! (vids)

Πέτυχαν το “θαύμα” οι Σέλτικς! (vids)

avery bradley celtics

avery bradley celtics

Οι Μπόστον Σέλτικς προέρχονταν από μια ισοπεδωτική ήττα 44 πόντων. Ο Αϊζέια Τόμας βρισκόταν στο “καναβάτσο” εξαιτίας του τραυματισμού του στον γοφό. Ουδείς μπορούσε να ξεδιαλύνει το μυστήριο του μαρκαρίσματος του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του χθεσινού ματς, η διαφορά έφθασε στο +21 υπέρ των “ιπποτών”, οι οποίοι δεν έλεγαν να αστοχήσουν στο πρώτο ημίχρονο. Και όμως, το “Celtics pride” μίλησε ξανά και το έκανε με πολύ “εκκωφαντικό” τρόπο…

//platform.twitter.com/widgets.js

Οι Σέλτικς κατάφεραν να σοκάρουν τον μπασκετικό πλανήτη, καθώς πέτυχαν το απόλυτο comeback και επιβλήθηκαν των Καβς με 108-111, χάρη στο νικητήριο τρίποντο του Έιβερι Μπράντλεϊ, 0.1” πριν από το τέλος! Ως αποτέλεσμα, η Βοστόνη μείωσε από το πουθενά τη σειρά των Τελικών της Ανατολής σε 2-1, αλλάζοντας πλήρως αγωνιστικό προσανατολισμό και εκμεταλλευόμενοι τη ράθυμη και αναποτελεσματική εμφάνιση του Τζέιμς. Με καταπληκτικές προσαρμογές στη διάταξη, κυκλοφορία της μπάλας και εξαιρετική ισορροπία στην άμυνα, ο Μπραντ Στίβενς και οι “στρατηγοί” του έφεραν εις πέρας μια φαινομενικά “mission impossible“, έχοντας έναν αναπάντεχο ήρωα ως πρωταγωνιστή!

//platform.twitter.com/widgets.js

Ο Μάρκους Σμαρτ είναι ένας παίκτης που εκτελεί με 29.1% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου κατά μήκος της καριέρας του ενώ δεν είχε ευστοχήσει καμία φορά πίσω από τα 7.25 στη σειρά αυτή. Και όμως, έστω και για μία βραδιά, ο Σμαρτ μπήκε στα παπούτσια του απόντα Τόμας, πετυχαίνοντας 27 πόντους, μάζεψε 5 ριμπάουντ και μοίρασε 7 ασίστ, έχοντας 7/10 τρίποντα! Ήταν αναμφισβήτητα η εμφάνιση της ζωής του, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις εκτελεστικές του δυνατότητες και ευστοχώντας σε ορισμένα πολύ δύσκολα σουτ, συνήθως μετά από ντρίμπλα. Ήταν τόσο ζεστός, που οι παίκτες των Καβς υπέπεσαν εις διπλούν σε φάουλ πάνω σε τρίποντό του ενώ τα πήγε εξαιρετικά και στην άμυνα, χάρη στη δύναμη και τον physical τρόπο παιχνιδιού του.

Ο Μπράντλεϊ πέτυχε το νικητήριο σουτ αλλά η προσφορά του ήταν πολύτιμη καθ’όλη τη διάρκεια του αγώνα, παρά τα μέτρια ποσοστά ευστοχίας του. Συγκεκριμένα, ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 20 πόντους και 8/23 σουτ, αφήνοντας το στίγμα του στο καταπληκτικό, 2ο ημίχρονο της ομάδας του. Ο Τζέι Κράουντερ είχε 14 πόντους, 11 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα, μαρκάροντας αποτελεσματικά τον ΛεΜπρόν στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα ενώ ο Αλ Χόρφορντ είχε 16 πόντους και 6 ασίστ, λειτουργώντας ξανά ως “σκαλοπάτι” στην κυκλοφορία της μπάλας.

Ξεχωριστή αναφορά αξίζει, φυσικά στον Κέλι Ολίνικ, ο οποίος είχε 15 πόντους, συμβάλλοντας στην ευελιξία της επίθεσης και στην εύρυθμη λειτουργία της άμυνας αλλά και στον Γιόνας Γερέμπκο. Ο κόουτς Στίβενς ανέσυρε τον Σουηδό από τα βάθη του πάγκου και εκείνος τον δικαίωσε, με 10 πόντους σε 12 λεπτά συμμετοχής. Το γεγονός ότι οι Σέλτικς ήταν κατά 22 πόντους καλύτεροι από τους αντιπάλους τους με εκείνον στο παρκέ τα λέει όλα.

Όσον αφορά το Κλίβελαντ, ο Κάιρι Έρβινγκ είχε 29 πόντους με 10/15 σουτ, ο Κέβιν Λοβ σταμάτησε στους 28 πόντους και τα 10 ριμπάουντ με 7/13 τρίποντα (όλα στο πρώτο ημίχρονο) ενώ ο Τρίσταν Τόμπσον είχε 18 πόντους και 13 ριμπάουντ, με 12/15 βολές. Το πρόβλημα ήταν ότι ο ΛεΜπρόν “σκάλωσε” στους 11 πόντους, μένοντας άποντος στα τελευταία 16.5 λεπτά του αγώνα (!), εκτελώντας με μόλις 30.8% και υποπίπτοντας σε 6 λάθη, δίχως να δίνει το 100% των δυνάμεών του.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=N1H_K1TaK0Y]

Η αγωνιστική προσέγγιση των Σέλτικς φαινόταν αλλαγμένη από την αρχή. Η απουσία του Τόμας βοήθησε, ώστε να μην δημιουργούνται συνεχή miss-match στην άμυνα, με τους παίκτες των Σέλτικς να μην υποχρεώνονται σε συνεχείς αλλαγές. Επιθετικά, η μπάλα κινούνταν περισσότερο, με τους παίκτες της Βοστόνης να αποφεύγουν την κατάχρηση της ντρίμπλας και να απομακρύνονται πλήρως από τη λογική του “ένας-εναντίον-ενός”. Παρά το γεγονός αυτό, το Κλίβελαντ ήταν μπροστά στο σκορ, πολύ απλά επειδή ευστοχούσε συνεχώς από μακριά. Στα πρώτα 12 λεπτά, οι γηπεδούχοι πέτυχαν 9 τρίποντα, με τον Λοβ να “θερίζει” τους αντιπάλους και τον Έρβινγκ να βρίσκεται σε τρομερή φόρμα. Η 1η περίοδος έληξε με σκορ 35-24 και όλοι προσδοκούσαν ακόμη μια άνετη επικράτηση.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η 2η περίοδος. Ο Λοβ έφθασε τα 7 εύστοχα τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο, με τους Καβς να έχουν συνολικά 14! Η Βοστόνη “άνοιγε” πολύ καλά το γήπεδο, με πεντάδες που αποτελούνταν από καλούς σουτέρ και με βασικό γνώμονα την εύρεση της έξτρα πάσας. Οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με σκορ 66-50. Το τι θα ακολουθούσε δεν θα το περίμενε ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της Βοστόνης.

Η διαφορά έφθασε μέχρι τους 21 πόντους στα μισά της 3ης περιόδου (77-56) αλλά το σκηνικό άλλαξε άρδην. Οι Σέλτικς αύξησαν επικίνδυνα τα ποσοστά τους από τη γραμμή του τριπόντου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πέτυχαν 11 “βόμβες” στο 2ο ημίχρονο, σε αντίθεση με τις 2 των Καβαλίερς! Ακόμη, κατόρθωσαν να σκοράρουν και στο ανοικτό γήπεδο, μαζεύοντας γρήγορα τη διαφορά. Η πεντάδα με τους Ολίνικ-Γερέμπκο στις θέσεις των ψηλών δούλεψε στην εντέλεια και στις δύο πλευρές του γηπέδου και σε συνδυασμό με τον οίστρο του Σμαρτ, το παιχνίδι μετατράπηκε σε ντέρμπι! Με σερί 8-24 σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 6 λεπτών, οι Σέλτικς μείωσαν ακόμη και στους 5 πόντους, με την 3η περίοδο να λήγει μόλις στο +7 υπέρ των Καβς (87-80).

Τα τελευταία λεπτά εξελίχθηκαν σε “ροντέο”, με τις δύο ομάδες να ανταλλάζουν καλάθια έως το τέλος. Η “μπίλια”, όμως, έμελλε να κάτσει στο… πράσινο. Ο Χόρφορντ έκανε το 103-106 με ατομική προσπάθεια, 46” πριν από το τέλος. Ο Τζέι Αρ Σμιθ απάντησε με τρίποντο (106-106), ο Γερέμπκο σκόραρε για 2 (106-108) και ο Έρβινγκ ισοφάρισε εκ νέου (108-108)! Ο Μπράντλεϊ, όμως, βγήκε από τα σκριν στην τελευταία φάση και σφράγισε τη μοίρα ενός ανέλπιστα καταπληκτικού παιχνιδιού!

https://www.youtube.com/watch?v=ztxoKtRsAzc

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Φασούλας: «Κύριε Βρούτση πάρτε θέση»

Ο Παναγιώτης Φασούλας καλεί τον υπουργό να φέρει ισονομία στο μπάσκετ. Ο συνδυασμός «Πρώτα…